Körfezde savaş senaryoları nihayet kendini gösterdi. İran, üç generalini art arda kaybetmesinin ardından intikam için yemin etmişti. Nihayet iki gün önce İran Hürmüz Boğazında İsrail’e ait bir yük gemisine el koyması ve ardından 200’ den çok dron ile saldırı başlatması bir anda ciddi hesapların yapılması gündeme geldi.

Her zaman birlikte hareket eden İsrail, İngiltere, Fransa ve Amerika bu kez de aynı tutum sergilediler. ABD tanker ve avcı uçakları ile İsrail’e tam destek sağladı. İran Cumhur başkanı Hamaney, “şeytani rejim diye nitelendirdiği İsrail’in cezalandırılacağını ve kötü rejimin cezalandırılacağını duyurdu. İsrail 1000-1500 km’lik hava savunma sistemini devreye soktu. İran’ın İsrail’e gönderdiği yüzden çok balistik füze ABD İran on beş avcı uçaklarını vurmaya çalıştı.

Esas olan dünya kamuoyunun manüple edilmesiydi. Netanyahu bize zarar verene daha çok zarar veririz diyerek İran’a gözdağı vermeye çalıştı. Türkiye sorumluluğunun bilincinde derhal rotası iran olan sivil ve askeri uçaklara Türkiye hava sahasını kapattı.

İsrail’in yalnız kaldığı görünü ardından bu tür birleştirici tutumların sergilenmesi olağandı. İran ve İsrail kendi iç kamuoylarını tatmin edebilmek için zaman zaman bu tür cesaret ve moral verici tutum ve davranışlar içerisine girmesi normaldir. Gerilen İsrail ve İran kamuoyu bu tür beklentilerin karşılanması için beklenti içerisinde idi. 40. 000 Filistinli İsrail tarafından çoluk çocuk katledilirken kılını kımıldatmayan ABD söz konusu İsrail olduğunda hemen tatilini yarım kesip Washington’da kabinesini toplayabiliyordu. O zaman neden Filistin katliamında böyle geri adım atmıştı? İran’ın üç generali katledilirken akılları nerede idi.

İran Hürmüz boğazından fırlattığı füzeler İsrail’e ancak altı saat sonra vardı ve çoğu Irak ve Suriye silahlı kuvvetlerince düşürüldü. Saldırı sonunda birkaç çan kaybı dışında hasar yok. Nihayet İran: “hava harekatı yaptık ve bitti” açıklama yaparak şimdilik harekata son verildiğini açıkladı.