Ekonomide “Seferberlik” şart mı? Şart..
Bu seferberlik, sözde değil, özde olmalı.
Ve devletin tepesinde başlamalı, vatandaşa güven vermeli..
Gelin hep birlikte şu tabloya bakalım…
                                                  *
11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisine tahsis edilen” Huber” Köşkü’nde kalıyor.
Basında yer alan haberlere göre:
55 koruması, 45 memuru ve 18  resmi aracı var..
Bunların parası devlet ödüyor..
Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Güniz sokaktaki mütevazı; kendi evinde kalıyordu.
Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Gölbaşı’nda kendi evinde kalıyor EskiBaşbakan Mesut Yılmaz, İstanbul -Beykoz’da kendi evinde yaşıyor.
Abdullah Gül’ün ayrıcalığı niye.?
                                                            *
Cumhurbaşkanlığı makamını ayrı tutuyorum..
TBMM’deki saltanat, akıllara durgunluk veriyor..
Görevdeki bakanları de ,aşırı olmamak üzere anlarız..
Kurul başkanları. Yüksek yargı başkan ve üyeleri. Müsteşarlar…Genel müdürleri kimden koruyoruz.?
Bir örnek. Sayıştay başkanlığı görevinde bulundu. Akabinde aynı kurumda üye olarak kaldı.Hem yakın koruması var,hemde Gölbaşı’ndaki villasında 24 saat koruyan polisler var..
Hâkimler Savcılar Kurul üyeleri… Emekli olduklarında, devletin resmi araç, şoför, koruma… Ölünceye dek. Allah aşkına, bunları kimden koruyoruz.?
Büyük Birlik Partisi Genel başkanı  Mustafa Testici,Meclis’te bile dört koruma ile geziyor..
Devlet eski bakanı Yılmaz Karakoyunlu, aktif görevdeyken bile korumasız, tek başına  Kızılay’da dolaşıyordu..
14 bin polis, yakın korumada görev yapıyor. Bir de bunlardan, hassas noktada görev yapanlar var. Gerisini siz düşünün. Yazıktır, günahtır..
14 bin araç kiralanmış
Devlet, 2017 yılında.. ‘Hizmet Alımı Yöntemi’ ile yaklaşık 14 bin araç kiralamış.
Bu araçların yakıtı, şoförü, bakımı devletten. Ayrıca bu araçlar sivil plakalı olduğu içinde, kimlerin hizmetinde olduğu bilinmiyor.
Ve kiralanan araçların  piyasa değeri üzerinden, üç yıl içinde firmaya  ücreti  ödeniyor..
Türkiye’de 195 bin makam aracı bulunuyormuş... Kendi binalarını terkeden devlet, lüks gökdelenlere kiraya çıkmış. Bu kadar zengin miyiz?
Sular altına gömülen Hasankeyf’e 100 trilyon harcamış. TOKİ’ ye devredilip yıkılacak olan Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi ,trilyonlar harcanarak onarımı yapılıyor..
Kamu kurumlarına kiralanan binalar keza öyle..5 yıllık kirası ile aynı bina satınalınabiliyor. Bakanlık kaynaklarına göre, sadece bir yıl içinde, kiralanan lojmanlar, hava ve deniz taşıtları, personel servisi için 5 milyar ücret ödenmiş..
Kiralanan hizmet binaların yıllık bakım onarım gideri 2 milyarmış...
                                                            *
Araç saltanatına son verilmeli. Lojmanların tümü kaldırılmalı. Kamu kurumlardaki yemeklerkaldırılmalı.
Personel servisleri kaldırılmalı. Makam araçlarını tarihe gömmeli. Genel müdür ve üst düzeydeki bürokratlara verilen” Temsili giderleri”yasaklanmalı.
Avrupa’da başbakanlar ve bakanlar  bisikletle  işe gidip -geliyorlar..Odacı,çaycı,en düşük memur kendi imkanları ile işe gidiyorsa , Genel müdür ve üst düzeydekilerde, garajlarındakilüks araçlarını görücüye çıkarsınlar
Yatırımlar mutlaka denetlenmeli ve gerçek  değer üzerinden yapılmalı..“Devlet malı deniz, yemeyen domuz” mantığına son verilmeli..
*
Ekonomik gelişmelere baktığımızda ihracatta azalma..Doğrudan yabancı sermaye girişinde gerileme.
Turizmde düşüş, yabancı derecelendirme kurumlarının not indirmeye dönük beklentiler. Enflasyonda yükseliş ve büyümeye fren göstergeleriyle karşılaşıyoruz. Birde buna ekonomide güvensizlik ve tedirginlik eklenirse, durum daha da kötü gidebilir.
Bu dönemde görüş açıklayan iş dünyası temsilcilerinin hemen hepsi, tedirginlik yaratan ve piyasada durgunluğa neden olan konuların bir an önce sona ermesi için, katılımcı bir yöntemle ekonomi yönetiminin kendilerinin görüşünü alarak bir ekonomik seferberlik ilan edilmesini bekliyorlar.
Ekonomiyi yeniden canlandıracak, içte ve dışta güven aşılayacak konu, ekonominin kamu-özel bütün aktörlerinin içinde yer aldığı, kararların katılımcı bir şekilde ele alındığı bir seferberliğin ilan edilmesidir.