Kadim şehrimiz Trabzon’un en önemli ilçesi konumunda olan Ortahisar’ımız için kutlu bir yola çıkıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kentimizin gelişmesi ve ileriye gitmesi için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Ortahisar tarihi olarak Trabzon’un en önemli noktalarının başında geliyor. Bildiğiniz üzere şehrin tarihi milattan öncesine kadar dayanıyor. Tarihin izleri ise hemen az ötede tüm heybetiyle bizleri karşılıyor. 

Whatsapp Image 2024 02 07 At 12.45.45

Ancak bu tarihi ve kadim kent, yerel yönetimleri yetersizlikleri ve yanlış projeler yüzünden ilerleyemedi. Hatta geriye gitti. Trabzon’umuz büyükşehir olduktan sonra iktidarın 2 dönemlik Ortahisar Belediyesi performansı var. Şimdi burada sizlere sorsam bu 10 yıllık süre içerisinde ilçemizin çehresini değiştiren kaç tane proje yapıldı, ne cevap verirsiniz? Sayabileceğiniz projelerin sayısı üçü geçmez. Bunlarda farklı kuruluşların destekleriyle yapıldılar. Buna rağmen belediyenin çok ciddi borcu var. Bu borca rağmen yapılmış ciddi bir icraat ortada yok.

Mevcut belediyenin on yıllık hizmetlerinin bir benzetme ile anlatacak olursak, Boztepe’mize hançer gibi saplanan ucube betonları veya sürekli yıkılması gündeme gelen Reşadiye Kavşağını söyleyebiliriz. Ya da 2009 yılında proje edilen Gülcemal’i örnek gösterebiliriz. Orası da günün sonunda bir çöplüğe ve yandaş müteahhitlerin hafriyat sahasına dönüşmüş durumda.  Nasıl o beton parçaları ve dolgu sahaları şehrimizin çehresini bozduysa, on yıllık bu kötü yerel yönetim anlayışı da Ortahisar’ı bozdu. 

Ortahisar Muhtarlarından Birlik ve Beraberlik Kararı: Muhtarlara Kapımız Açık Ortahisar Muhtarlarından Birlik ve Beraberlik Kararı: Muhtarlara Kapımız Açık

Whatsapp Image 2024 02 07 At 12.45.45 (1)

On yıl diyoruz ama öncesinde yine aynı iktidar yönetiyordu. O dönemde de söz verilen projeler hayata geçirilmedi. Ancak son on yılda çok büyük bir enkaz oluştu. Şehrimize verilen hiçbir söz tutulmadı, proje yapılmadı. Seçimlik vaatler ile oyalandık. Şimdi aynı vaatleri tekrar veriyorlar ama yapmayacaklar. Bu şehrin kurtuluşu öncelikle Güney Çevre yolu ve raylı sistemdir. 

Mevcut yerel yönetimlerde ise bunlar bir seçimlerdeki broşürlerdeki vaatlerden öteye geçememiştir. Ama haklarını teslim etmemiz gereken bir nokta var. Güney Çevre Yolu’nun temelini attılar, hem de çamur üzerine asfalt dökerek. Ne proje var ne ihale. Sadece göstermelik işlerle günü kurtarıyorlar. Yaptıkları ve bıraktıkları enkazdan ise hiç utanmıyorlar. Bu enkazı kaldırmak ise inşallah bize nasip olacak. 1 Nisan sabahı Ortahisar’ımız için güneş yeniden doğacak. 

Ortahisar’da doğmuş ve Ortahisar’dan hiç ayrılmamış, Ortahisar’ın her mahallesindeki kaldırım taşlarını dahi bilen, Yavuz Selim’in çamurunda futbol oynamış, Değirmen Dere’nin tozunu yutmuş, bir kardeşinizim. 

Yaklaşık üç yıldır Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi’nde meclis başkanlığı görevi yapıyorum. Bu vesileyle Trabzon için yapılan ARGE ve projelerin tamamında komisyonlarında yer aldım. Trabzon ve Ortahisar’ın sorunlarının ve çözümlerinin nasıl olacağına biliyorum. Birçok projelerimiz var. 

İlerleyen günlerde bu projeleri seçim beyannamemizle birlikte sizlerle paylaşacağım. Hem büyükşehri hem de Ortahisar’ı İYİ Belediyecilik anlayışımızla buluşturduktan sonra şehrimiz için yeni bir dönem başlayacak. Trabzon makus talihini yenecek.


Bunların yanında emekli vatandaşlarımız içinde önemli projelerimiz olacak. Şu an Trabzon’da 180 bin emekli, dul ve yetimimiz var. Trabzon için bir emekli şehri diyebiliriz. Fakat emeklilerimiz için Trabzon yaşanılabilir bir kent olmaktan çıkıyor. 

Artan fiyatlar ve emekli maaşlarının düşüklüğü yüzünden emeklilerimiz Trabzon’da büyük problemler yaşıyor. Bir emekli temsilcisi olarak üzüntü duyduğum bir konudan bahsetmek istiyorum. Devlet tarafından meclis kararıyla emeklilerin uygun konut edinebilmesi için TOKİ’ye devredilen arazimizin, tekrar devlet tarafından elimizden alındığını da unutmadık. 

Takipçisi de olacağız. Emeklerimiz için mücadele sonuna kadar devam ettireceğiz. Bu noktada emeklilerimize rahat bir nefes aldıracağız. Belediye olarak bu işe el atacağız ve Türkiye’de örnek gösterileceğiz. Emekliyi sosyal belediyecilik ile refaha kavuşturacağız.


Bu duygu ve düşüncelerle beni bu göreve layık gören teşkilatımıza şükranlarımı sunuyorum ve onların önünde söz veriyorum, Ortahisar için elimi değil, gövdemi taşın altına koyacağım. En iyisini yapacağım ve İYİ Belediyeciliğe yakışır bir anlayışla belediyeyi yöneteceğim. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Doğukan ÖZKURT