31 Mart Yerel seçimleri neden önemlidir? Bu yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı yeni sistemine geçildikten sonra yapılacak ilk seçimlerdir.

Bu nedenle bu seçimler ve sonuçları, büyük önem taşımaktadır. Bu seçimler iktidara göre yanı “Cumhur ittifakına göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin güven oylaması olacak.
Kısacası; AK Parti yerel seçimleri alırsa. Yerelde de iktidar olursa… İktidarını pekiştirecek. Millet ittifakı ise, iktidar yerel seçimlerde başarısız olursa, bir ikaz niteliğinde olacak..
Yazımın amacı ,sandık ve oy güvenliği  konusundadır..

Bu hafta sonu yapılacak seçimlerde; seçim güvenliği sağlanmalı, seçimlerden sonra hile şüphesi seslendirilmemeli, vatandaşın zihnine kurt düşürülmemelidir.
Hileyi ve mükerrer oyu önlemenin çaresi denetimdir. Bu denetim birden çok partinin devreye girmesi halinde anlam taşır. Çapraz denetim şart.
Her parti, seçim sonrası, gerektiğinde;200 bin sandık sonuç tutanağını YüksekSeçim Kurulu’na ibraz edebilmeli, hile varsa belgeleyemelidir.
Ölülere bile oy kullandırıldığı bir ülkede yaşadığımız gerçeğini aklımızdan çıkarmayalım.
                                                                                          *
AKP’nin’ Sandık Güvenliği’ başlığı altında yürüttüğü hazırlık, öteki partililere de örnek olmalı. sandıklar, sandıkları yemek molası  için bile denetimsiz bırakılmamalı..
Her sandığın sonucunu belgeleyen, sandıktutanakları, eksiksiz parti merkezlerinemutlaka teslim edilmelidir.

Gerek “Cumhur ittifakı” partiler, gerekse “Millet ittifakı” partiler oy kullanacak seçmenlerin sandık ve bölge bazında denetlenmesinden, sandık başına giderek oy kullanmalarının sağlanmasına, seçim günü sandık tutanaklarının parti merkezine teslim edilmesine kadar sürecin tüm aşamalarını ayrıntılarıyla programa bağlayan çalışmalarını tamamladılar..
Seçim günü ülke genelinde yaklaşık 200 bin sandıkta  oy kullanılacak. Her parti kendi adına sandıkgüvenliği konusunda gerekli önlemleri alacak. Seçimlerde hile yapıldığı bahanesi mağlupların sığınağıdır.  Sandık güvenliğini sağlamak özellikle iktidarın dolaysıyla tüm partilerin borcu olmalıdır.

Unutmamak lazım, seçim vatandaşın vicdanında gerçekleşir, fakat sandıkta biter. Seçim güvenliğinden emin olmak için en azından bütün partililer sandık başında aynı ciddiyet ve sorumluluk anlayışıyla görev yapmalıdır.

Olması gereken bu. Aksi halde seçimlerde hile yapıldı, yapılacak söylentileri, kamuoyu vicdanını rahatsız edecek, seçim güvenliği tartışılır olacak. Her oy hedefine ulaşmalı. Her oy bir namustur, bunu korumak da her partinin görevidir.