Malkoç Malatya programına Vali Aydın Baruş’u ziyaret ederek başladı. Malkoç ziyarette gündemdeki olayları değerlendirdi ve Türkiye’nin Fırat nehrinin doğusuna yönelik olası askeri operasyonu için şunları söyledi: “Bu millet en iyi hizmetlere layıktır. İçeride ve dışarıda Türkiye'nin huzurunu, barışını, güvenliğini, temin eden kolluk kuvvetlerimize, polisimize, jandarmamıza, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, özellikle bu son gelişmelerde Allah'tan kazasız belasız hizmetler diliyoruz” dedi.
 
Türkiye Mevzuatta İleri Uygulamada Eksik
 

Ombudsman Malkoç ve beraberindeki heyetin ikinci adresi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan oldu. Gürkan’la makamında yapılan görüşmenin ardından heyet Malatya basınıyla biraraya geldi. Geniş bir katılımla gerçekleştirilen basın toplantısında Şeref Malkoç KDK’nın yapısından, işleyişinde ve çalışmalarından bahsetti: "Kurumun önemli görevlerinden biri de hak arama kültürünü yaygınlaştırmak. Gerek anayasaya gerekse mevzuata baktığımızda insan hakları, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler açısından Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesinden daha iyi ve daha ileri düzeyde olduğunu görüyoruz. Ancak anayasada ve yasada yazılan bu hak ve özgürlükleri insanımız yeterince tanımıyor, bilmiyor bilmediği için de yeterince kullanamıyor. Kamu Denetçiliği Kurumu diğer paydaşlarıyla vatandaşa temel hak ve özgürlükleri nelerdir, idareye karşı hakları nelerdir bunları anlatıp ardından hak arama kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyor” dedi.

 
Halkın Ücretsiz Avukatı
 
KDK’nın ana konusunun devlet hizmetlerinde adaleti sağlamak olduğunun altını çizen Başdenetçi: “Dünyadaki tüm demokrasi, hak ve özgürlük taleplerinin altında adalet duygusu vardır. Bütün dinler, ideolojiler, inanç sistemleri adaleti aramak, bulmak, temin ve tesis etmek temeli üzerine inşa edilir. Türkiye'de çok şükür son yıllarda bu anlamda önemli adımlar atıldı. Mesela Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru, Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulması bunlardan birisidir” dedi. KDK’nın halkın ücretsiz avukatı, idarenin rehberi olduğunu söyleyen Ombudsman Malkoç KDK kararlarına uyan idarelerin hem kendilerinin memnun kalacağını hem de vatandaşın derdine çözüm olacaklarını belirtti.

 
Türk Yargısı Yavaş Ama İsabetli Gidiyor
 
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Malkoç, bir gazetecinin "Türkiye'nin insan hakları konusunda dünyada 112’nci sırada olduğu" yönündeki ifadeleri üzerine "Türkiye'nin insan hakları açısından 112'nci sırada olduğu doğru değil. Biz dünyanın hemen hemen her ülkesini geziyoruz. Bu Türkiye hakkında yapılan kara propagandanın eseridir. Evet, yapmamız gereken çok şey var, eksiğiz, noksanız ama bu doğru değil" dedi. Başdenetçi bir başka soru üzerine FETÖ’yle mücadeleye ilişkin şu yorumu yaptı: "Devletin dört ana unsuru vardır. Harbiye, mülkiye, adliye, maliye. FETÖ önemli ölçüde bu kurumlardan temizlenmiştir. Kriptolar var mıdır? 50 yıllık gizli çalışan bir örgütün elbette kripto elemanları hala vardır ama meşruiyetini, makuliyetini kaybetmiş, toplum tarafından ne olduğu bilinen bir yapıya artık kolay kolay kimse iltifat, itibar edemez. O açıdan iyiyiz. Her kurumun mücadele yöntemi vardır. Siyasetin de kendine has yöntemleri vardır. Bunu siyaset kullanıyor, kullanmaya da devam edecek ama toplumun farklı kesimlerinin siyasetten bu anlamda beklentileri var. Bu beklentilere de her siyasi parti kendi çapında, içinde cevap verecek. Cevap veren, vermeyeni toplum kendi kantarında, terazisinde ölçecek, değerlendirecek. Şunu memnuniyetle söyleyeyim; Türkiye'de işleyen bir yargı var. Belki bizim yargı biraz yavaş yürüyor, ağır hareket ediyor, yürürken ayağı sürtüyor ama kör değil. Yavaş gidiyor ama isabetli gidiyor. Yargıtay kararlarına bakın, bunları göreceksiniz.” Ombudsman Malkoç ve KDK heyeti basın toplantısının ardından Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran’ı ziyaret etti ve Ombudsman Halkla Buluşuyor programına iştirak ederek muhtarlar, STK temsilcileri ve Malatyalılarla bir araya geldiler. Başdenetçi’nin Malatya programı Baro Başkanı Enver Han ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ziyaretleriyle devam etti.

 
Başdenetçi Malkoç BTC Türk Yeni Malatyaspor’un antrenmanını seyretti
               
Başarı diledi
 
“Ombudsman Halkla Buluşuyor” programı kapsamında Malatya’ya gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç BTC Türk Yeni Malatyaspor tesislerini gezerek futbolcu ve antrenörlerle sohbet etti.  BTC Türk yeni Malatyaspor ikinci başkanı Selim Pilten ve İlhan Çelebi ile birlikte tesislere gelen Malkoç bir süre antrenmanı izledikten sonra teknik ekip ve futbolcularla sohbet etti.  Trabzonspor taraftarı olan Malkoç Malatyasporlularla Karadeniz ekibinin performansını değerlendirdi. Trabzonspor altyapısında yetişen Malatyaspor orta saha oyuncusu Rahman Buğra Çağıran’la da görüşen Başdenetçi Malkoç futbolcuya Malatya’daki kariyerinde başarılar diledi.

 
Hakkımızı ararsak sorunlar çözülür
 
İstanbul Üniversitesi’nin 2019-2020 akademik yılı açılış töreni Başdenetçi Şeref Malkoç’un katılımıyla Fen Fakültesi Ord. Prof. Cemil Birsel Konferans Salonu’nda yapıldı. Başdenetçi Malkoç açılış dersinde yaptığı konuşmada 1980 dönemine göre üniversitelerimizin huzurlu, akademisyenlerimizin iyi olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bugün üniversitelerimizde 150 bin akademisyen var bu büyük bir zenginlik. Bunu uluslararası başarılarla taçlandıracağız. 207 üniversitemizde 8 milyon öğrencimiz var. Batı komşumuz Yunanistan’ın nüfusu kadar üniversite öğrencimiz var. Ortaöğretimde bir milyon öğretmenimiz var. Sağlık sektöründe çalışan bir milyon insanımız var. Bu tablo 2023 yılında Türkiye’yi dünyanın en iyi 10 ekonomisinden birisi yapmamız için önem arz ediyor. Ama bu başarıyı yakalamak için buna inanmalıyız. İstanbul Üniversitesi buna inanmalı.”

 
Önce İnsanı Düzeltmeliyiz
 
Ombudsman Malkoç Türkiye’nin başarılarını hukuka uymak ve adaleti tesis etmekle taçlandırabileceğini söyledi ve ekledi: “Adalet bütün devletlerin varlık sebebi, toplumun huzurunun teminatı, herkesin arzusudur. Adalet hava gibi, su gibi olmazsa olmazdır. Bizim inancımız, kültürümüz ve medeniyetimizde ise adaletin önemi daha da belirgindir. Osmanlı Devleti her gittiği yerde adaleti sağlamış, kimsenin diline, dinine karışmamış, asayişi sağlamış, vergisini almıştır. Bugün Ortodokslar dinlerini yaşayabilmelerini Osmanlı’ya borçludur. Kur’an-ı Kerim’de en çok zikredilen kavramlardan birisi de adalettir. Peygamber Efendimiz de “Allah adaletli olanı sever” diyor. Ancak dünyada şu an adaletsizlik hüküm sürüyor. Adalete ulaşmak için önce insanı düzeltmeliyiz ki dünya düzelsin. İş geliyor insanın eğitimine dayanıyor.”

 
Alın Teri Dökmeliyiz
 
Başdenetçi konuşmasında Kamu Denetçiliği Kurumu’nun işleyişi ve çalışmaları hakkında bilgi verdi: “KDK insan odaklı, demokratik ve şeffaf bir yönetim oluşturmaya çalışıyor. İdareyle ihtilafınız varsa mahkemeye gitmeden bize gelin. Çok kolay ve ücretsiz başvuru alıyoruz ve kararlarımızı en geç altı ay içerisinde veriyoruz. 2018 yılında bize 17 bin 575 yazılı başvuru geldi, 100 bin tane de telefonla veya yüz yüze başvuru geldi. Yazılı başvurulardan 17 bin tanesini altı ay içerisinde çözüme kavuşturduk yani yüzde 99 sonuca ulaştık. Geri kalan yüzde birlik kısım bilirkişi raporlarının yahut idarenin cevabının gecikmesinden kaynaklanıyor. KDK Türkiye’de hak arama kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyor. Eğer hakkımızı aramayı öğrenirsek Türkiye’nin sorunlarının yüzde 70’i çözülür.”
Editör: TE Bilisim