Bankalar, TL mevduat faizlerini yüzde 60'a yaklaştırmalarına rağmen, müşterilerin döviz dönüşümlü KKM'lerini yenilemeye devam ettiğini bildiriyor. KKM hesapları, 15 Mart haftasında 8,11 milyar TL azalışla 2,29 trilyon TL'ye geriledi. Ancak, bankacılık kaynakları, önümüzdeki dönemde KKM hesaplarında yeniden artış yaşanabileceğini öngörüyor.

Merkez Bankası verilerine göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 15 Mart haftasında 200,6 milyar TL artarak 15 trilyon 935 milyar TL'ye yükseldi. TL mevduat faizleri yüzde 53,63'ten yüzde 55,7'ye çıkarken, bazı bankaların bu hafta faizleri yüzde 57'ye kadar yükselttiği görüldü.

Miras paylaşımında korkutan karar: Yıllar sonra evinizi bile alabilirler Miras paylaşımında korkutan karar: Yıllar sonra evinizi bile alabilirler

Aynı dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 0,96 artarak 8,7 trilyon TL'ye, yabancı para cinsinden mevduat ise yüzde 1,96 artarak 6,5 trilyon TL'ye ulaştı.

Mevduat faizlerindeki artışla birlikte, ticari kredi faizleri de yükseldi. Geçen haftanın rekorunu ise ihtiyaç kredi faizleri kırdı. 8 Mart haftasında yüzde 63,36 olan ihtiyaç kredi faizleri, 15 Mart haftasında yaklaşık 13 puan artarak yüzde 76'ya ulaştı.

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde de önemli artışlar yaşandı. Şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL'ye ulaştı.

Ancak, bireysel kredi kartı hacminde gerileme görülüyor. 15 Mart haftasında 1 trilyon 319 milyar TL olan bireysel kredi kartı hacmi, 1 trilyon 309 milyar TL'ye geriledi.

Özetlemek gerekirse, bankaların TL'ye dönüş hedefleri, faiz oranlarında yapılan artışlara rağmen zorlu bir süreçten geçiyor. KKM hesaplarında yaşanan azalışlar ve kredi kartı hacmindeki düşüşler, bankacılık sektörünün önündeki zorlukları gösteriyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU