İYİ Parti Trabzon il başkanlığı kadın politikaları Başkan Yardımcısı Fatma Arıcı, çalışmaları gazetemize anlattı

İYİ Parti Trabzon İl Başkanlığı çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. İYİ Parti Trabzon İl Başkanlığı Kadın Politikaları Başkan Yardımcısı Fatma Arıcı, gazetemize açıklamalarda bulundu, çalışmaları anlattı. Fatma Arıcı, yarın seçim olacakmış gibi sahada ziyaretleri ve çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.  Arıcı çalışmalarını gazetemize anlattı. İşte o röportaj:

MERAL BAŞKANIMLA YENİDEN SİYASETE BAŞLADIM

TAKA: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Bize kendinizi anlatır mısınız?

FATMA ARICI: 1972 yılında doğdum, iktisatçıyım. KTÜ’den mezun oldum. Sosyal sorumluluk projelerinde faaliyet gösteriyorum şu an. Daha önce MHP’de siyaset yaptım. Bir süre ara verdim, sonra Meral Başkanımla yeniden siyasete başladık. Yaklaşık 3 yıldır İYİ Parti’deyim. Yerel seçimlerde başaladık. O süreçte sadece üye oldum; ama 3 ay boyunca sahadaydım, o zaman hiçbir görevim yoktu, elimden geleni yapacağım dedim. Biz o süreçte belediye başkan adayımız ile birlikte sahada çalışmalarımızı yürüttük. Daha sonra benim bir talebim olmadan sağ olsunlar böyle bir göreve getirdiler.

EN ÇOK KIRSAL KESİME ULAŞMAK İSTİYORUM

TAKA: Göreve geldiğinizden bu yana Trabzon’da ne tür çalışmalar gerçekleştirdiniz?

FATMA ARICI: Kadın politikları aktif değildi, aktifleştirdik. Bizim önce kadın esnaflara yönelik çalışmalarımız oldu. Kadınlar olarak 15 günlük, aylık toplantılar yaptık, el emeği çantalar yaptık. sahada kadın esnaflarımıza hediye ettik. İl Başkanımızın programlarına katılıyoruz, onun haricinde kendimizde program yapıyoruz. Engelliler gününde etkinlikler ve ziyaretler yaptık. Dünya Çocuk Hakları Gününde köyden çocukları sinamaya götürdük. Bu çocuklarımız hiç sinamaya gitmemişti. O çok mutlu etti. Mahalelere, muhtarlıklara elimizden geldiği kadar gitmeye çalışıyoruz. Yeni bir partiyiz, yapmak istediğimiz çok projeler var. Ben en çok kırsal kesime ulaşmak istiyorum. Diğer partililerle iş birliği yapıyoruz mesela CHP ile iş birliği yapıyoruz. Kadın sivil toplum kuruluşlarının projelerini önemsiyoruz ve onlara katılmaya çalışıyoruz. STK’lar Dünya Kadın Hakları Gününde mesela bir etkinlik gerçekleştirdi, keşanlı kadınlar direksiyonda diye. Onlara destek veriyoruz.

YARIN SEÇİM OLACAKMIŞ GİBİ ÇALIŞIYORUZ

TAKA: Seçimlere hazırlık için neler yapıyorsunuz?

FATMA ARICI: Seçildiğimiz günden beri yarın seçim olacakmış gibi çalışıyoruz. Partiler genelde seçim zamanı sahaya inerler. Biz seçim yokkende sahadayız. Esnafı dolaşıyoruz, sorunları ve talepleri dinliyoruz. Oy için dinlemiyoruz onları diyoruz kim derlerinizi bize söyleyin bizde gerekli yerelere ulaştıralım. Genel Başkanımız Meral Hanım grup toplantılarına her hafta bir kişiyi çıkarıyor, sıkıntıları dile getirmesi için. Esnafa gittiğimiz de diyoruz ki biz derleri dinlemeye geldik. Milletvekilimiz Hüseyin Örs, zaten hiç durmuyor, şuan da sahada. Bazen o bizim programlarımızı katılıyor, bazen biz onun programlarına katılıyoruz. Ayrıca biz Ankara’ya gidip eğitimler alıyoruz. En son aldığımız eğitim sandık başları eğitimi.  Ben bunu bir tarihi sorumluluk olarak görüyorum. Aklımızda hep soru işareti oylarımız çalındı mı diye. O konuda ciddi önlemler almak zorundayız. Talepte bulundu genel merkez, biz gittik eğitimi aldık. 3 boyunca hem kendi kendimizi yetiştirip, ilçe başkanlarını, sandık görevlilerine o eğitimi vereceğiz.

İLÇELERDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

TAKA: 18 ilçede kadın kollarının teşkilatlanma çalışmaları ne aşamada?

FATMA ARICI: 18 ilçemiz var, 6 ilçemizde kadın politikları henüz atanamadı. Yeterli kadın üye sayısına oralar ulaşmadı, çalışmalarımız o yönde sürüyor. Akçaabat ve Yomra’da kadın kollarımız daha aktif. Bir de insanlar üye olmaya korkuyor, çekiniyor. Şuan da insanlar biraz daha konuşmaya başladılar. Biz çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği için bir şeyler yapmak zorundayız. Ben çocuklarım için, torunlarım için bir şey yapmak zorundayım. Meral Akşener başkanıma tam güven oluştu bende bu yola baş koyduk, sonunda başaracağız.

BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDEN BU YANA SAHADAYIZ

TAKA: Trabzon’da kadın siyasetçi olmak zor mu? Kadının siyasetteki yerini yeterli buluyor musunuz?

FATMA ARICI: Çok fazla zorluğuna rastlamadık. Belediye başkanlığı seçimlerinden bu yana sahadayız. Yeni kurulduğumuz zaman arkadaşlarımız zorluk çekti, o zamanlar şartlar daha farklıydı, farklı tepkiler alıyorlardı. Ben biraz daha kolay bir dönemde geldim. Genel başkanımızın kadın olması bizim için çok büyük avantaj oldu. O açılan yoldan takip ediyoruz. Bizim için çok büyük avantaj oldu. Partimiz aynı şekilde hep kadınları ön plana çıkarmaya çalışıyor. O da bizim işimizi kolaylaştırıyor.

TÜRK TOPLUMU KADINA DEĞER VERİR

Kadının siyasette ki yeri tabii ki yeterli değil. Biz ataerkil bir toplumda yaşıyoruz. Biz son 20 yılda biraz daha artı. Biz Türk toplumu olarak kadına çok değer veren bir toplumuz. Eski Türk toplumlarında kadın her zamanın hanın yanındadır. İslamiyetle beraber Arap kültürünü aldık. Peygamber efendimizin o topluma gelmesinin amacı, kadınlar insan yerine koyulmuyordu, kız çocukları diri diri toprağa gömülüyordu. Bunları düzeltmek için gelmesine rağmen maalesef Arap toplumunun gelenekleri din olarak bizim toplumumuza da geçti. Kadın sürekli ikinci plana düştü. Bu siyasetede yansıdı mesela. Asla yeterli değil. Kadınların yeri siyasette çoğaldıkça ülkede çok sorun halledileceğini düşünüyorum.

BİR İLERLEME VAR FAKAT ÇOK YAVAŞ

Kadının siyasette ya da istihdam da olamamasının bazı nedenleri var. Kadının evde de sorumluluğu var, kimliği var. Kadınlarımızın eğitim seviyesi düşük, yavaş yavaş bunlar aşılmaya çalışılıyor. Ben ilkokul öğretmenim sayesinde okudum. Bizim ailelerimiz de kız çocuğunun okutulmaması gerektiği düşüncesi vardı. O yüzde eğitim düzeyi geride kaldı kız çocuklarının. Toplum baskısı var, yasal düzenlemeler yetersiz. Bunlar hem siyasete girmeye hem de istihdam önünde engel olan sebelerden biri. 18. Yüzyıldan bu yana siyasal ve hukuksal alanda kadınların bir mücadelesi var. Bizde 1930 yılında belediye başkan adayı, 1933 yılında milletvekili seçilebilme hakkını elde etmiş. 80 küsur yıldır bu hakkı elde etmiş olmasına rağmen yeterli ilerleme sağlayamamış. Bir ilerleme var fakat çok yavaş.  Bu değişimin daha 60-70 yıl öngörülüyor. Bize olumsuz gelen şeyler var mesela küçük gelin, fetvalar çıkartılıyor şu yaşta evlendirilebilir, çok yanlış şeyler.

BİZ İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN ARKASINDAYIZ

İstanbul Sözleşmesinin kaldırılması çok büyük bir handikap bizim için. Biz İstanbul Sözleşmesinin arkasındayız. İstanbul Sözleşmesi gerçekten yaşatır diyoruz. İktidar şöyle ön görüyor: siz kadın olarak erkeğin dediğini yapın sorun çıkmasın. O gözle bakıyor. Kadınlar artık her şeye razı gelmiyor, kendi haklarını korumaya çalıştıkları için öldürülüyorlar. Anlaşamıyor, dayak yiyor, ayrılmak istiyor ayrıldığı kocası gidip öldürüyor. Kadınlar biraz özgürlüklerini kazanmaya başladıktan sonra, baş kaldırdıktan sonra cinayetler arttı ama bunlar kadınların haklı sebebi. Eskiden kadın dayak yer insan yerine konulmazdı. Bazı kadınlar diyor ki kadından cumhurbaşkanı olur mu? Bunu kadınlar diyor. Kadın eli değse her yere her şey düzelir

PROJELERE DESTEĞİMİZ TAM

TAKA: Siz kadın kolları olarak sosyal sorumluluk projeleri yapıyor musunuz?

FATMA ARICI: STK’ların yaptığı projelere destek veriyorz. Bu konuda Meral Hanım çok hassas. Sosyal medyada paylaşımlarda bulunuyoruz. Erkek egemen toplumda erkekler kendilerini farklı konumlandırıyor. Hatta dini olarak da öyle konumlandırıyorlar. Kur’an tefsiri ile uğraşmaya başladıktan sonra ben Allah’ın dinin çok farklı bir din olduğunu gördüm. Şuan yaşanan dinle bir ilgisi yok. İstanbul Sözleşmesi olmasına rağmen kadın cinayaetlerinde azalma olmadı. İstanbul Sözleşmesini kabul ettik ama uygulmaya geçemedik. Kanunlar uygulansın derken üstüne İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı. Kadının istihdamı, siyasete katılması, özgürlüğü bir ülke politikası haline gelmesi lazım. Önlemler alınacak ve uygulmaya konulacak. Eğitim şart. İskandinav ülkeleri bu konuda iyi. İsviçre bile bizden sonra kadına seçme ve seçilme hakkı verdi ama bizden ilerde. Biz Cumhuriyetle, Atatürk ile beraber pek çok şeyi başlatabilmiş ama devamını getirememişiz. Bu uydurulmuş dinden vazgeçmemiz lazım. Ben okuduğum zaman Kur’an ı asla kadın erkek ayrımı görmedim ben, orada mümin erkekler ve mümin kadınlar olarak bahsediyor. Maalesef Arap toplumunun geleneğini biz İslam diye almışız. Kadına bakış açısının İslamla ve  Türk geleneği ile alakası yok.

BİZ TERÖRE KARŞI ÖMRÜMÜZ BOYUNCA MÜCADELE ETTİK

TAKA:  Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

FATMA ARICI: Biz kendimizi göstermeye çalışıyoruz. İyi Parti’yi tanıtmaya çalışıyoruz. Haksız suçlamalar ile karşılaşıyoruz mesela FETÖ, FETÖ’cü, terörist muamelesi. Türkiye’de neredeyse iktidarın karşısında olan herkes terörsit muamelesi görmeye başladı. Bu bizi çok etkiliyor. Ben MHP’de ülkücü kökenliyim. Biz teröre karşı ömrümüz boyunca mücadele ettik. Meral Hanım diyor ki bırakın ailemde tek bir FETÖ’cü tutuklanmamış,  İçişleri Bakanlığım sırasında atadığım hiç kimsede çıkmadı diyor. Bu ayrıştırma, toplumu ikiye bölm, karşı karşıya getirme bu dilin artık değişmesi lazım. Bu ülkeye gerçekten çok büyük zarar veriyor. Bundan vazgeçmek zorundayız. Bunu Meral Hanım gerçekleştirmeye çalışıyor. Kılıçdaroğlu ile beraber bir uyum içerisinde helalleşmeye başlamış mesela. Helallik isteniyor, hatalar yapıldı mesela başörtüsü konusunda. Bu konuda çok büyük yanlışlar yapıldı. Ama artık bazı şeyleri, gerçekleri sadece başörtüsünden ibaret görmemek lazım. Benim çok var çevremde, iktidar ne kadar hata yaparsa yapsın vazgeçmek istemiyor. Çünkü diyor ki tekrar eskiye döner miyiz? İnsanlar ders aldılar, daha önce yapılmış hataların tekrarlanacağını ben düşünmüyorum. Daha barışçıl ve kardeşçe bir hayat yaşamak istiyoruz.