Trabzon’un yüzölçümü ve nüfusu bakımından en küçük ama siyasette, iş dünyasında ve sporda ağırlığı olan bir ilçemizdir.

Çarşıbaşı nam-ı değer İskefiye’den önemli isimler çıktı.

Siyasetçisiyle, iş adamıyla, spor adamıyla da hep önde olan Çarşıbaşı’nda yerel seçimler arifesinde hareketle günler yaşanıyor.

Cumhur İttifakı’nın MHP’ye bıraktığı ilçelerden Çarşıbaşı’nda mevcut başkan Mümin Nuhoğlu’nun aday gösterilmesinden sonra geri çekilmesi ilçede kartların yeniden karılmasına sebep oldu.

Siyaset daha da hareketlendi.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Mümin başkana haksızlık yapılmış. Sırf İstanbul’da katıldığı bir düğünden dolayı adaylığı geri çekilmişse bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur.

Köylüsü Dilek İmamoğlu ve eşi Ekrem İmamoğlu’nun da Çarşıbaşılı gelin-damadın düğününe katılma gerekçesiyle adaylığı geri çekilmişse gerçekten ayıp edilmiş.

Gelin ve damat Çarşıbaşılı, üstelik ne zamandan beri düğünlere siyasi görüşü aynı olan insanların katıldığı. Hele siz o küçük ilçenin belediye başkanı iseniz ayrım yapamazsınız, katılmak mecburiyetindesiniz.

Her ne ise öyle ya da böyle Mümin Nuhoğlu’nun başkanlığını yediler.

Yerine Ahmet Keleş aday gösterildi, her ne kadar Mümin Başkana yakın bir isim olarak bilinse de bu ona yapılan haksızlığın üstünü örtmez.

Mümin başkanın favori görüldüğü ilçede adaylığının geri çekilmesinden sonraki durum diğer siyasi partilerin de iştahını kabarttı.

CHP Haydar Çoban ile 

İYİ Parti Hamza Ustabaşı ile

Yeniden Refah Partisi Gökhan Şahin ile seçime girmeye karar verirken ilçede siyasetin güçlü isimlerinden Zekariya Karaçengel ise bağımsız aday oldu.

Bir tarafta Cumhur İttifakı’nın adayı Ahmet Keleş, diğer tarafta AK Parti’den ayrılan Zekeriya Karaçengel ve CHP’li Haydar Çoban

Çarşıbaşı’nda seçim bu üç isim arasında geçecek.

Çünkü;

Bir önceki seçimde sağlanan Cumhur İttifakı birlikteliğinin adayın geri çekilmesi ve Zekeriya Karaçengel’in aday çıkmasıyla artık sağlanamayacak.

Karaçengel yıllarca hizmet ettiği AK Parti’nin seçmeni üzerinde belli bir etkisi var, sevilen bir isimdir de. Yani Cumhur İttifakı’ndan iyi oy çalabilecek.

Diğer taraftan MHP’den aday adayı olan ancak aday gösterilmeyen ilçede karşılıkları olan güçlü isimlerin küstürülmesi de sandığa olumsuz olarak yansıyacaktır.

Yani Çarşıbaşı SGK Trabzon Müdür Yardımcısı Hasan Çolak, Mali Müşavir Alparslan Kul, Emekli Emniyet Müdürü Hacı Çağlar ve Kerem Mahallesi Muhtarı Selim Acar’ın tavırları çok önemli. Nihayetinde küstürüldüler.

Şunu belirtmeliyim ki Cumhur İttifakı birlikteliğinin sağlandığı 2019 seçimlerinde MHP adayı Mümin Nuhoğlu’nu yüzde 53,31 oranıyla belediye başkanı seçerken İYİ Partinin adayı Mehmet Turan da hatırı sayılır bir oy almıştı. Yüzde 37, 76 çok iyi bir rakamdı. Hatta seçimi kıl payı kaçırdı diyebiliriz.

Peki, 31 Mart’ta Çarşıbaşı’nda durum ne olur.

MHP adayı Ahmet Keleş’in sonradan aday gösterilmesinden mütevellit kendi seçiminde oy kullanamayacak, Mümin başkanın eniştesinin olması da ayrı bir handikap oluşturuyor.

Zekeriya Karaçengel bağımsız aday ama adeta parti gibi çalışıyor. SKM’sini kurdu, Gençlik Kolları, Kadın Kolları ve bir partide olması gereken tüm unsurları kurup öyle çalışıyor. Tüm tepki oylarına talip. Cumhur İttifakı’nda Belediye Meclis üyesi Hüsnü Akkan’ın liste dışı bırakılmasından doğan tepki oylarını da almaya çalışacak.

CHP de çok iddialı. Ekrem İmamoğlu’nun desteğini arkasına alan CHP adayı Haydar Çoban’ın en çok güvendiği seçmen Kadıköy oylarıdır. İlçenin seçmen bakımından en yüksek olan mahallelerden Kadıköy olduğu gibi Haydar Çoban’ı destekliyor.

Yani demek o ki;

Çarşıbaşı üçlü yarışa sahne olacak. Üçünün de kazanma şansı yüksek.