Teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi! İlk ödeme ne zaman yapılacak? Kimler, nasıl yararlanacak?

Emeklilerin bayram ikramiyesi 3 bin liraya yükseliyor.

Emeklilerin bayram ikramiyesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda olmak üzere yılda iki kez ödeniyor. Daha önce 2 bin lira olarak belirlenen bayram ikramiyesi tutarı, yapılan düzenlemeyle 3 bin liraya çıkarıldı.

SGK'dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı alanlar ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara bayram ikramiyesi ödeniyor. Ayrıca şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar da bu ikramiyeden yararlanacak.

Adıyaman'da Polis Merkezi İçinde Yaşanan Silahlı Saldırıda 2 Polis Şehit Oldu Adıyaman'da Polis Merkezi İçinde Yaşanan Silahlı Saldırıda 2 Polis Şehit Oldu

İkramiye ödemeleri dosya bazında yapılıyor. Emekliler 3 bin lira alırken, vefat eden eşinden veya anne-babasından dolayı dul-yetim aylığı alanların bayram ikramiyesi hisseleri oranında verilecek. Vefat eden eşinin emekli aylığının yüzde 50'si oranında dul aylığı bağlanan kişilere bin 500 lira; yüzde 25'i bağlanan çocuklara ise 750 lira ikramiye ödenecek.

Sürekli iş göremezlik geliri alanlara ise, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi verilecek. Meslekte kazanma gücü kaybı yüzde 25 olanlara 750 lira, yüzde 45 olanlara ise bin 350 lira ikramiye yatırılacak.

İkramiye alabilmek için bayramın içinde olduğu ayda aylık alıyor olmak şartı aranıyor. Ödemeler, başvuruyu takip eden ayın başından itibaren yapılıyor. Bu yıl Ramazan Bayramı Nisan ayında olduğu için, 31 Mart'a kadar başvuranlar çift ikramiyeden yararlanabilecek. Kurban Bayramı için ise başvuruların Mayıs ayı sonuna kadar yapılması gerekiyor.

İkramiyelerin tam ödeme tarihleri Çalışma Bakanlığı tarafından duyurulacak olup, ödemelerin bayramdan önce gerçekleşmesi bekleniyor. Kesinti yapılamayacak ve ödemeler haczedilemeyecek.

Bu kapsamda, emeklilere yönelik yapılan bu düzenlemeyle birlikte bayram ikramiyesi tutarı artırılarak emeklilerin maddi durumlarına katkı sağlanması hedefleniyor.

Muhabir: BİROL SANCAK