Dün Lübnan'da gerçekleştirilen hava saldırılarının ardından İran'dan gelen bu patlama haberi, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, Devrim Muhafızları Ordusu, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 3 Ocak 2020'deki ABD'nin Bağdat'taki saldırısının 4. yıl dönümü anmaları için yapılan etkinlik sırasında patlama meydana geldi.

Kirman'da, Süleymani'nin kabrinin de bulunduğu mezarlığa giden yolda yaşanan patlamanın nedeni veya kapsamı hakkında detaylı bilgi verilmezken, görüntülerde anma etkinliğine katılanların panik içinde kaçtığı ve ambulansların olay yerine gittiği görülüyor.

İran devlet televizyonu, olayın ilk belirlemelere göre en az 20 kişinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

Bu patlama, Kasım Süleymani'nin ölümünün yıl dönümünde gerçekleşti ve olay yerindeki panik, uluslararası haber ajansları tarafından da görüntülendi.

Fotoğraf Çektirme Anı Korkunç Bir Sonla Bitti: Yanardağın İçine Düştü! Fotoğraf Çektirme Anı Korkunç Bir Sonla Bitti: Yanardağın İçine Düştü!

Hatırlatmak gerekirse, ABD 3 Ocak 2020'de Bağdat Havalimanı'nda Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in konvoyuna hava saldırısı düzenlemişti. Bu saldırıda her iki komutan da dahil olmak üzere toplam 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırının ardından İran, ABD'nin Irak'taki iki üssünü balistik füzelerle vurmuştu. ABD askerlerinden ölen olmamıştı, ancak saldırı sırasında 109 asker travmatik beyin hasarına uğradığı açıklanmıştı.

İran yargısı, "Kasım Süleymani ve çevresine karşı terör eylemleri gerçekleştirmek, terörizmi teşvik ve temel insan haklarını ihlal" gibi suçlamalar nedeniyle dönemin ABD Başkanı Donald Trump dahil 73 ABD'li hakkında 27 Eylül'de iddianame hazırlandığını duyurmuştu. Bu gelişmeler, bölgedeki gerilimi artıran faktörler arasında yer alıyor.TAKA/AYŞE SANCAK
TAKA/AYŞE SANCAK

Editör: Doğukan ÖZKURT