Koronavirüse yakalananların sayısı Türkiye’de ve Dünyada her geçen gün artıyor. Binlerce insan yaşamını kaybetti. Milyonlarca insan virüse yakalandı.

Türkiye virüsle mücadelesine ara vermeden devam ediyor. Ancak yaz mevsiminin gelmesi ile sahillerin dolması; vatandaşların daha fazla dışarıda vakit geçirmesi vaka sayısının artmasına yol açtı.  Trabzon’da Covid-19 vaka sayısı 450’yi aştı. Vaka sayılarının artması Trabzon’da korkuya neden oldu. Vatandaşlar, koronavirüs ile ilgili görüşlerini Taka Gazetesi’ne anlattılar. İşte o röportaj:
 
BİR YOL ÇİZİLMELİ           
 
MUSA YAVUZYİĞİT:  Koronavirüs belasından korunmak için sosyal mesafeyi koruyarak dezenfekteye dikkat ederek kendi çapımda korunmamı alıyorum. Son zamanlarda yurt içi ve yurt dışından gelen gurbetçilerin artışıyla alakalı ve fındık sezonun başlamasıyla tedbirlerimizi daha sık almaya çalışıyorum.

Hükümetin ve Sağlık Bakanımızın yönetimini doğru bularak iyi şekilde süreci geçirdiğimizi düşünüyorum. Yakın zamanda okulların açılması bizleri endişeye itiyor sağlık bakanlığın direktifi doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığının bizlere nasıl bir yol çizecek ona göre hareket edip çocuklarımızı okula göndereceğim yoksa özel derslerle eğitimini sağlamaya çalışacağım riske edip okula göndermek hiç akıllıca bir davranış değil umarım tez zamanda tehdit ortadan kalkar.
 
ENDİŞELER SON BULMALI
 
RECEP TURGUT: Gerekli mesafeyi koruyarak maske ve ellerimizi çok sık yıkıyorum bunun dışında sosyal aktivitelerden uzak durarak toplu insan ortamlarından uzak duruyorum.

Yaşadığımız aylar itibariyle havalar sıcak ve düğün sezonu ile birlikte yakınlarımız hariç hiçbir düğüne gidemez olduk insan sağlığı çok önemli herkes tedbirini alırsa her türlü hastalıktan korunuruz ama maalesef insanlarımız bu konuda bilinçsiz olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki ayda okulların açılması düşünülüyor ama Milli Eğitim Bakanlığı ne gibi tedbir alacak ve biz aile sahipleri anne babalar olarak bu endişelerimiz ne zaman son bulacak umarım en yakın sürede son bulur ve her öğrenci eğitiminden geri kalmadan eğitim hayatlarına devam edebilirler. Allah bu zor süreçlerde Milletimize ve Devletimize yardım etsin.
 
REHAVETE KAPILMAYALIM
 
HATİCE BÜYÜK: Çok kalabalık bir ortam ola Avm’de çalışıyorum. Fakat hijyen konusuna çok dikkat ve titiz olmaya çalışıyoruz daha çok özenli bir şekilde çünkü pandemi süreci bunları gerektiriyor.

Ama insanlarımızda sanki hastalık yokmuş gibi rehavete kapılmış. Eğitim konusunda uzaktan eğitime devam edileceğini sanıyorum çünkü şu süreçte kimse çocuğunu tutup okula yalnız başına bırakmazlar. Vatandaşlarımız hijyen konusunda titiz olmaya devam edecek ki diğer insanlara bulaştırma olasılığı azalsın. İnsanların yoğun olarak alışveriş yaptığı yerlerde gürbetçi akını ve düğün sezonuyla kritik bir süreç geçiriyoruz 2. Bir dalga gelme olasılığı risk anlamında çok fazla.
 
GEVŞEKLİK HASTALIĞA YOL AÇIYOR
 
ÖMER FARUK BALTA:  Şahsi olarak toplu taşıma araçlarını kullanmamaya çalışıyorum zorunlu olmadıkça insanlarla konuşmamaya çalışarak sosyal mesafeyi koruyorum zorunlu olmadıkça insanların yoğun olduğu yerlerden uzak durmaya gayret gösteriyorum. Herkes önlemlerini bireysel olarak alması gerekiyor.

Vakaların yarısından fazlası Trabzon dışından gelenlerin bulaştırdığını düşünüyorum. Pandeminin zirvesinde olduğu zamanlar böyle miydi alınan önlemlerle vakalar kontrol altındaydı şimdi bir rahatlama sanki hastalık yokmuş gibi davranır olduk çok yanlış olduğunu ve bu yanlıştan insanlarımızın çok dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Devlet biraz bu konularda gevşemiş gibi görünse de iş gerçekten biz insanlara düşüyor. Virüsün etkisini kaybettiğini söylemek zor yetişkin insanlar ne kadar zor korumaya çalışsa da virüse yakalanıyorken küçücük çocukların okula ne şartlar altında gideceği gerçekten muamma.
 
ÖNÜMÜZ KIŞ
 
KARTAL AY: Covid vaka sayıları arttıkça evden çıkmaya da korkar hale geldik, insanlarımız dikkat etmeden hareket ediyor rehavete kapılıp vakaların daha da artacak diye düşünüyorum.

Bakacak olursak artık düğünler eskisi gibi yapılmaya başlandı bir yandan da fındık toplanmaya başlandı maalesef tedbirsizlik sıfır noktasına gelmeye başladı şuan ki sayılar bizi yanıltmasın önümüz kış, yaz diye sayılar az gözükse de ilerleyen aylarda tam tersi durum ortaya çıkacak diye üşünüyorum. Önlemler daha çok alınmalı insanlarımız bu süreçte gerçekte çok yoruldu. Aşı veya tedavi edici ilacı bulunmadığı takdirde pandeminin ilk başladığı günlerdeki yasaklara hazırlıklı olmalıyız.
 
İZOLE OLMALIYIZ             
 
AVNİ AYDIN: Hükümetin ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu süreci mükemmel yönetiyor. Tabiî ki 80 milyon vatandaşın bu tedbirlere ne gibi uyacağını bireysel olarak bizlerde son buluyor.

Metropol şehirlerden gelen ulaşım yapacak insanların diğer şehirlere taşımacılığı izole şekilde kısıtlamalarla olmalı aynı şekilde yurt dışından gelen vatandaşlarımız içinde geçerli bir durum olursa ilk günlerdeki sıkı önlemler olursa vaka sayılarını kontrol edebiliriz yoksa çok sayıda can yanacak gibi görünüyor. Sadece izolelik Covid için olmamalı diğer hastalıklar içinde yapılmalıdır. Yakında okullar açılacak deniliyor nasıl olacak? Büyük devletler bu tür hastalıkları ticari amaçla kullanıyorlar. Özel ve devlet okullarındaki ayrım daha çok olacak ve devlet okullarına güvence azalacaktır sağlıklı okul sayısı azlığından aileler çocuklarını okula göndermeyecektir.
 
KİMSEYE GÜVENEMİYORUZ
 
SABİRE AKŞAHİN VE EMEL KIRALİ:  Sürekli sosyal mesafeyi koruyoruz. Dezenfektanlar kullanıyoruz. Bire bir temastan kaçınıp, tanımadığımız insanlarla muhabbete girmiyoruz.

İnsanların duyarsızlığı yüzünden biz ailemizin yanına gidemiyoruz. Toplu taşımada maske kullanılmadığı zaman rahatsız oluyoruz, kavga edenler bile var. Fındık sezonunda insanlar şehir dışından gelmemeli. En azından bir nebze risk azalmış olur. Daha fazla yaptırım uygulanmalı. Trabzon olarak Belediyenin, Emniyetin ve Valiliğin covid vakaları üzerinde vatandaşları daha çok sert önlemler almaya yönlendirmeli. Okulların açılması ancak uzaktan eğitimle çözülebilir eski sitemli eğitimin yerine daha korunaklı ailelerin güveneceği bir yapıda eğitim sistemi oturtmalı. Vaka sayıların artışı devlete olan güvensizliği daha çok arttıracaktır, insanlarımız hiçbir tedbire hiçbir sağlıklı hijyenik kurallara uymamaya başladı bunun sebebi rehavete kapılmamız.
 
BAKANIMIZ ÇOK İYİ YÖNETTİ
 
BAŞAK AYDIN: Elimden geldiğince toplu taşıma araçlarını kullanmıyorum ama Trabzon’da bu çok zor. Çünkü fazlaca yokuş ve sıcak var.

Binmek zorunda kaldığımda para uzatırken, verirken ellerimi sürekli dezenfekte ediyorum. Dolmuşta 2 tane maske takıyorum. Eve gittikten sonra evi ve kıyafetlerimi havalandırıyorum. İnsanlar maalesef maske takmayı önemsemiyor, bize bir şey olmaz kafasındalar. Ülkemizde de yönetim açısından sıkıntılar var. İstihdam sağlanamıyorsa insanların elinden bir şey gelmez. Çünkü insanlar geçinmek, çalışmak zorunda. Çocuğum olsa şu an okula göndermem. Düğün salonları, kafeler, sosyal alanlar açılıyorsa eğitim üzerinde de çalışmalar yoğunlaşmalı. Sokağa çıkma yasağı en az 1 ay olmalıydı. Sağlık Bakanı’nın bu durumu çok iyi yönettiğini, toplumu güzel bir şekilde gülümseyerek ve sabırla bilgilendirdiğini düşünüyorum.
 
KORKU VE ENDİŞE
 
SELAMİ ÖZTÜRK: Maske önlemiyle yapacak bir şeyimiz yok. Fındık sezonu düğün sezonu yaz itibariyle plajlar doluyor taşıyor devletin önlemi sokaklarda sınırlı kalmamalı dışarıdan turist alımının önüne geçilmeli bunların sağlık durumları ne biliniyor mu?

Hastalığa tespit edilen durduruluyor tespit edilemeyen belki hasta tespit edilemiyor diğer insanlar için tehdit. Kesinlikle turist ve diğer yurt içi ve büyük şehirlerden gelen vatandaşların gelmeleri önlenmeli. 65 yaş üstü yasaklanmalı. Okulların açılması şu durum da çok zor. Trabzon’daki vakalar yanıltmasın, bizim insanımız tedbir alsa da dışarıdan gelen gurbetçi ve tatilciler vakaları arttırdı haliyle insanlarımız daha çok korku ve endişeye kapılıyor.
Burak KOÇ-Mira GÜNEŞ
Editör: TE Bilisim