Sevgili okurlarım;

Karadenizli olanlar biliyorlardır.. Miras paylaşımında kızlara mal verilmezdi.(Eskiden)

 Daha doğrusu, kızlar babadan kalan mirasını almaz, erkek kardeşlerinin kullanımlarına izin verirlerdi..

Çünkü “Baba evi kutsaldır” Kapısı hep açık olmalı. Baba evi kadınlar için “Bir güvence” yeridir.

Son yıllara kadar, bu durumdan kimse rahatsız olmazdı..

Bu bir kanun veya yönetmenlik değil, gelenekti..

Son yıllarda, Karadeniz kadınları bir anlamda ‘Erkeklere var da bizde yokmu? Bizde baba mirasına ortağız’ demeye başladılar. İyi de ettiler. Olması gereken buydu..

*

Bir Karadenizli olarak, Rize’nin -Pazar Adliyesi’nde başlayıp Yargıtay aşamasına gelen ilginç bir davayı takİp ediyoruz.

Daha doğrusu TAKA Gazetesi muhteşem bir manşete imza attı, kadınlar gazeteye teşekkür mektubu bile yazdılar. Arkasından Sabah-Hürriyet Gazeteleri başta olmak üzere birçok meslektaşım, bu davayı takıp ediyorlar.

Bu olay Birçok haber, yorum ve TV’de yer aldı. İki TV programında bu konuyu ele aldım. Çünkü bu dava emsal teşkil edecek, önemli davadır.

Detaylara girmeden, isim vermeden bu davanın özeti şu:

Pazar ilçesine bağlı Dağdibi köyünden toprak sahibi dede öldü. Kız kardeşlerine pay vermeden tapuyu kendi üzerine geçiren abi de öldü.

Dört kız kardeş, baba miraslarını almak için, süresinde ve hukuka uygun olarak, zamanında dava açtılar.

Pazar Asliye hukuk Mahkemesi ‘Madem uzun süre arazileri abi kullanıyordu, kız kardeşlere miras verilmez ” diyerek, hukukta yeri olmayan bir gerekçe ile dört kız kardeşi baba mirasından yoksun bırakan bir karara imza atmıştı.

Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi, 3.Hukuk Dairesi Karadenizli tüm kadınları sevindiren örnek ve hukuki bir kararla, söz konusu Pazar Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yanlış kararını kaldırdı ve dört kız kardeşe haklarını iade etti.

Dosya, Yargıtay 1.Hukuk Dairesi’ne 2021/6435 sayılı dosyası ile geldi. Yakın zamanda duruşmalı olarak, dosya görüşülecek..

Yargıtay, Trabzon Bölge Mahkemesi’nin kararını yerinde bulup onarsa, Karadeniz’deki yüzlerce kadın baba mirasında söz sahibi olacaklar.

Bu karar ayrıca bölgede açılmış birçok diğer davalara da emsal olacak.

Ya da bu karar ile  bütün kadınları üzecek ve baba mirasında teraziye takılacaklar..

Yargıtay 1.Hukuk Dairesi’nde hukuk üstünlüğünü benimsemiş,   engin bilgi, birikimleri, yargıçlık deneyimleri yüksek, kararlarında kılı kırk yaran, dosyayı her ayrıntısı ile okuyan, sorgulayan, adil hukuk çerçevesi içinde karar veren yargıçların olduğunu biliyor ve duyuyoruz.

Ayrıca, 1.Hukuk Dairesi’ndeki başkan ve üyeleri malumdur ki bugüne kadar yaptıkları görevleri itibarı ile en üst noktaya gelmiş, hukukun imbiğinden geçmiş, bilgi birikimleri, deneyimlerini yargının en üst zirvesine çıkarmış, damıtmış her anlarını devlete ve millete adamış yargıçlardan  oluşuyor.

Söz konusu dosyayı evrensel hukuk çerçevesi içinde değerlendirip, dosyadaki bilgi, belge doğrultusunda en ayrıntılı bir şekilde bakacaklarından, Karadenizli kadınlarına yapılan haksızlığa ”Dur “ diyeceklerinden hiç şüphemiz yoktur.

Karadeniz’deki kadınların mirasta adı olup olmayacağı,  bu karara bağlı…

Takip etmeye ve tüm kadınları bilgilendirmeye devam edeceğiz.