Kelime i tevhidin manası; "Allahtan başka ilah yoktur, Hz. Muhammet Allah'ın kulu ve elçisidir." Allah'tan başka ilah yoktur. İlah tektir. İlah çokluğu kabul etmez. Bizler monoteist yani tek ilah anlayışına sahibiz. İslam politeist anlayışı yani çok ilah anlayışını reddeder. Allah hüküm koyucudur. Hükmünü koymuş ve son kutsal kitabını ve son Peygamberini yollamıştır.

Allah son Peygamberiyle ve son kutsal kitabıyla dünyamıza karışmaktadır. Allah insan denilen varlığı başı boş bırakmamıştır. İnsana dünyada nasıl yaşaması gerektiğini son Peygamberiyle ve son kutsal kitabıyla öğretmektedir.

İnsan dünyada ve ahirette mutlu olmak için Peygambere ve Kurana tabi olması lazım gelmektedir. Bakınız Peygamberimiz konuyla ilgili olarak ne buyurmaktadır;" Sizlere iki şey bırakıyorum. Onlara yapıştığınız sürece asla yolunuzu kaybetmezsiniz. Onlar Allah'ın kitabı Kuran ve benim sünnetim." Bu hadiste Peygamberimiz insanların rehber edindiklerinde yolunu kaybetmeyecekleri iki şeyden bahsetmekte. Kuran ve sünnet. Kuran anayasa hadisler ise yasalardır. Ondan dolayı mutluluk burada. Mutluluk Kurana ve sünnete yapışmakta. Allah azze  ve celle Kuranında şöyle buyurmaktadır." Kim Allah'a ve Resulüne tabi olursa onlar Allah'ın kendilerine nimet verdiği Peygamberlerle şehitlerle sıddıklarla ve salih kimselerle beraberdir. Onlar ne güzel arkadaştırlar." Bu ayette Rabbimiz insan denilen varlığın dünya ve ahiret mutluluğu için Allah'a ve Peygamberine tabi olunup itaat edilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Kuran ve sünnet. İKi kaynak. İnsan tabi olduğu sürece asla yolunu kaybetmez. Ecdadımız Osmanlılar dünyada yedi yüz yıl iktidarda kalmışlarsa bunu KUrana ve sünnete tabi olmalarına borçludurlar. Bakınız Peygamberimiz bir hadislerinde ne buyurmaktadır." Bir kavim KUran ve sünnetle amel ederse Allah onların ömürlerini uzatır." Hadis açık ve net. Ecdadımız Kuran ve sünnetle amel ettiğinden yeryüzünde adaleti tesis ettiğinden Allah 'da onların ömürlerini uzattı.
Tüm bunlardan dolayı hüküm koyucu olarak Allah yeterlidir. İnsanların hüküm koymaya yetkileri yoktur. Hüküm konulmuştur. KUran ve sünnet. Bir insan dünya ve ahiret mutluluğu istiyorsa Kuran ve sünnetle amel etmesi yeterlidir.
Hz. Muhammet Allah'ın kulu ve elçisidir. Hz. MUhammet ilk önce insandır. İnsanlara Peygamber gönderilmiştir. Biz İnsanların yemeye içmeye ve cinsel ilişkiye ihtiyaç duymaktayız. Peygamberimiz insan olduğundan bizlere örnek olarak gönderilmiştir. O yemek yemiş su içmiş ve evlenerek aile olmuştur.Eğer yeryüzünde melekler yaşamış olsaydı Allah yeryüzüne bu sefer meleklerden Peygamber seçip gönderirdi. Eğer bizlere insanlardan değilde meleklerden seçip Peygamber göndermiş olsaydı bu sefer bir tutarsızlık olurdu. Allah tutarsızlıklardan münezzehtir.
Hz. Muhammet ikinci olarak peygamberdir. Yani Allah'tan vahiy alıp mucizeler göstermektedir. Hz. Muhammet peygamberlik yönünde dört tane belli başlı görevi vardır. Onlar ; Tebliğ, tebyin, teşri ve temsildir.
Tebliğ; Allah'tan aldığı emir ve yasaklarda katma çıkarma yapmadan olduğu gibi yaşayarak biz ümmetlerine anlatmıştır. Burada ki mesele katma ve çıkarma yapmadığıdır. Bugün elimizde ki KUran Peygamberimize inen Kuranın aynısıdır. Hakkında herhangi bir şüphe yoktur. Bakınız Allah azze ve celle konuyla ilgili ne buyurmaktadır;" Eğer sen sana indirdiğimiz KUranda bir değişiklik yapmış olsaydın seni şah damarından tutar şah damarını koparırdık." Bu ayette Peygamberimizin KUranda değişiklik yapmadığına delil vardır. 
Tebyin; Kuranda kapalı olan yerleri Peygamberimiz açıklamıştır. Yani mücmel olan yerleri. Bakınız Kuranda yüzlerce yerde namaz kılınız emri ilahisi vardır. Fakat kaç rekat ve rekatlarda neler okunacağı Kuranda yazmaz. Allah bunun izahını Peygamberimize bırakmıştır. Yada onlarca yerde zekat veriniz emri ilahisi vardır. Fakat zekatın hangi mallardan yüzde kaç oranında verileceği yazmaz. Bunun izahını Peygamberimize bırakmıştır Allah. Yada bir örnek daha vereyim. Hac yapınız emri ilahisi vardır. Fakat nasıl yapılacağı yazmaz. BUnun izahını Allah Peygamberimize bırakmıştır.
Temsil ; Peygamberimiz örnek hayatıyla bizlere önderlik yapmaktadır. O nasıl yaşamış nasıl evlenmiş nasıl çocuk yetiştirmiş nasıl ticaret yapmış nasıl devlet yönetmiş. Ona bakıp ondan örneklik almamız lazım gelmekte.
Allah vardır , tekdir ve hüküm koyucudur...