UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri, Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödülüne layık görülen Osman Efendioğlu, Rize’de yaşamını sürdürüyor. Efendioğlu, Rize’nin yaşayan müzik tarihi olduğunu söyledi. İlkokul sıralarında atma türkü söylemeye başladığını kaydeden Osman Efendioğlu, 70 yıldır atma türkü söylediğini kaydetti. Kendisini tanıyanların kendisi için efsane olarak tanıdığını belirten Osman Efendioğlu, köyünde sade bir hayat yaşadığını küçük bir bakkal işlettiğini belirtti. 

Sadece Taşköprü köyünde sevilmediğini kaydeden Osman Efendioğlu, “Rize’nin hatta Karadeniz Bölgesinin neresine giderseniz gidin benim ismim, atma türkülerim orada konuşulur.  Bazen İstanbul’ da hiç tanımadığı insanların kendisine ismiyle hitap edip hal hatır soruyor. Sürekli yerel televizyonlarda atma türkü programları yaptım. Doğu Karadeniz bölgesinde birçok yere atma türkü şölenlerine katıldım. Ozan yarışmalarına katıldım. Bu yarışmalardan, programlardan vatandaşlarımız beni tanıyor” dedi.


UNESCO Ödül Haberini Telefondan Öğrendim

Atma Türkü üstadı Osman Efendioğlu, Rize Merkeze bağlı Taşköprü Köyünde yaşadığını kaydederek, Küçük bir köy de yaşıyorum. Ancak salaha Bölgesinde 39 köy var. Bu köylerin hepsinde atma türkü söylemişliğim var. Şimdi küçük bir bakkal işletiyorum, Düğünlerde televizyon programlarında atma türkü söylemeye devam ediyorum. Bana ödül aldığım UNESCO tarafından söylenmedi. Kültür Bakanlığı’ndan bir daire başkanı beni aradı. Bu ödüle layık görüldüğümü söyleyerek beni tebrik etti. O zaman öğrendim.” şeklinde konuştu. 

Cumhurbaşkanımızın Karşısında Heyecanlandım

Kültür Bakanlığından arandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki törene katıldığını kaydeden 78 yaşındaki Osman Efendioğlu, UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazineleri, Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödülüne layık görüldü. Efendioğlu, “Kültür Bakanlığı tarafından verilen ödülünü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldım. Burada 15 Temmuz temalı Atma Türküsü ile ayakta alkışlandım. Cumhurbaşkanımız hemşerimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan karşısında türkü söylerken çok heyecanlandım. Kalbim adeta yerinden çıkıyordu.” diye konuştu.  
 
Editör: TE Bilisim