Türk-İslâm ahlâkıyla ahlâklanan Prof. Dr. M. Hanefi Bostan, başta Çaykara ve Trabzon olmak üzere memleketin birçok yöresini mercek altına almış, bunlarla ilgili olarak kitaplar ve yazılar kaleme almıştır.

Bu yazılar arasında "Barma Yaylası Tarihi", "Yavuz Sultan Selim'in Şehzadelik Dönemi (1487-1512)", "Trabzon Şehrine Yönelik İskân Uygulamaları ve Şehrin Nüfusu (15.-19. Yüzyıllar)", "16. ve 17. Yüzyıllarda Tonya ve Çevresinde İskân Birimleri ve Nüfus", "Nereye Gitti Bu Pontus?", "15-16. Asırlarda Çaykara'da İslâmiyet ve Maraşlı Şeyh Osman Efendi ( Boyun Eğmişti Bir Görmede Ruhban)", "16. Asrın Sonlarında Çaykara'da Sosyal ve İktisadî Hayat", "Trabzon'da Arşiv Tahribatı ve Günümüze Ulaşabilen Vakıf Defterleri", "16. Asrın Ortalarında Çaykara", "Sultan Murad ve Of Muharebeleri", "15. Yüzyıl Sonlarında Çaykara", "Maraşlı Şeyh Osman Efendi'nin Of Bölgesinin Türkleşme ve İslâmlaşmasındaki Etkisi", "Tirebolu-Çaykara Çevresinde Yayla Kültürü ve Yayla Şenlikleri", "Barma Yaylası ve Yayla Ortası Şenlikleri", "17. Yüzyılda Trabzon Şehri", "17. Yüzyılda Akçaabat Nahiyesinin Nüfusu", "15-19. Yüzyıllarda Maçka Kazasında Nüfus Hareketleri ve Nüfusun Etnik Yapısı", "15, 16 ve 17. Yüzyıllarda Çaykara'da Nüfus ve Nüfus Hareketleri", "17. Yüzyıl Avarız ve Cizye Defterlerine Göre Of Kazasının Nüfusu ve Etnik Yapısı", "15-16. Yüzyıllarda Trabzon Şehrinde Nüfus ve İskân Hareketleri", "15-17. Yüzyıllarda Trabzon Şehrinde Nüfus ve İskân Hareketleri", "Trabzon Muhafaza-i Hukuk-i Milliye Cemiyetinin Doğu Karadeniz Bölgesinde Yaşayanların Türk Olduklarına Dair Bir Muhtırası" adlı yazılar zikredilebilir.

"Yeniçağ Tarihi" alanında yaptığı araştırma ve incelemelerle tanınan Prof. Dr. Mehmet Hanefi Bostan, Haziran 2005'te Örsan Öymen Kent Tarihi Ödülü, Temmuz 2016'da Uluslararası Eğitim Sendikaları Birliği Bilim Teşvik Ödülü, Mayıs 2018'de Marmara Üniversitesi 2017 Akademik Teşvik Değerlendirme Sonuçlarına Göre Sosyal Bilimler Atıf Ödülü, Temmuz 2018'de Uluslararası Eğitim Sendikaları Birliği Dede Korkut Teşvik Ödülü, Haziran 2019'da Marmara Üniversitesi 2018 Akademik Teşvik Değerlendirme Sonuçlarına Göre Sosyal Bilimler Yayın Ödülü, Kasım 2020'de Bilge Tonyukuk Başarı Ödülü kazanmıştı.

 Tarihçi Prof. Dr. Mehmet Hanefi Bostan, akademik hayatı boyunca "Osmanlı Merkez Teşkilâtı", "Osmanlı Medeniyeti Tarihi", "Osmanlı Paleografyası", "Osmanlı Taşra Teşkilâtı", "Osmanlıca" lisans derslerini; "Yeniçağ Osmanlı Tarihi Bibliyografyası" yüksek lisans derslerini, "Yeni Çağda İdarî Değişim" doktora derslerini başarıyla vermiştir.

Ebedî âleme uğurladığımız M. Hanefi Bostan gayretli bir ilim ehliydi. Teşkilâtçı bir insan olan Prof. Dr. Mehmet Hanefi Bostan akademi dışında aşağıdaki görevlerde de bulunmuştur: Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi Disiplin Kurulu Başkanlığı (1999-2002), Tarih ve İslâm Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcılığı (1984-2005), Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Temsilciliği (1992-2015), Türk Eğitim-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanlığı, Türk Eğitim-Sen Denetleme Kurulu Başkanlığı, Fatih Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurul Üyeliği.

Usta tarihçi Prof. Dr. M. Hanefi Bostan, bütün klasik Karadenizliler gibi dur durak demeden çalışan ve üreten bir insandı. İlmî mânâda alanında parmakla gösterilecek bir şahsiyetti. O, bütün bu çalışmaların yanında "Son Sadrazamın Sonu (Belgesel Film)", "Bir İslâmcı Düşünür ve Sadrazam Said Halim Paşa", "Türkiye'nin Sosyal ve Kültürel Tarihî Projesi: Anadolu'da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar" projelerinde de etkin rol almıştı.  

Güçlü bir kalem olan Prof. Dr. Mehmet Hanefi Bostan, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi'nde  "Üsküdar", "Said Halim Paşa", "Niksar" maddelerini de kaleme almıştı.

Adı tarihçi ve sendikacı olarak hafızalara kazınan M. Hanefi Bostan, çocukluğunun dışında gurbette okudu, gurbette akademik hayatını sürdürdü ve 22 Mart 2024 tarihinde gurbette öldü. 23 Mart'ta da yine gurbette Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Maltepe Gülsuyu Mezarlığı'na defnedildi. Arkasında itibarlı bir isim, birbirinden kıymetli eserler ve hoş bir seda bıraktı. Allah rahmet eylesin.