Dünkü yazısında Servet Özkara, Özkan Sümer’ı muhteşem anlattı. Ziya bey sahasındaki o sevgiyi saygıyı. Ben de Cevat Ocak’tan dinlemek istedim ve Cevat’ın yazısının sonundaki mesajın onun hazır cevaplığını, nüktedanlığını muhteşem anlattığına karar verdim: 

‘30 yıldır tanıdığım ve TÜFAD’ta yakın çalışma onurunu yaşadığım Özkan hoca bana göre futbol aklı ve bilgisi olarak dünyanın en önemli futbol adamıdır. Futbolun profesörü idi. Yıllar önce onun uyguladığı sistem ile bazı kesimlerce alay edildi. Şok Pres yani 3-5-2 sistemi daha sonraki yıllarda Avrupa'ya yayıldı ve Danimarka bu sistemle Avrupa Şampiyonu oldu. İyi bir kulüp antrenörü idi. Sadece antrenör değil, aynı zamanda yönetici ve kulüp başkanıydı. Kulübün menfaatini takımın önünde tutardı. O sadece takımı değil yöneticileri de yönetirdi. Çünkü ikna kabiliyeti kuvvetliydi. Disiplinli ve kararlı kimliğiyle bazı çevrelerce hiç sevilmedi.

Avni Aker’den tel örgüleri kaldırması büyük takdir topladı. Futbolda şiddeti önlemek için taraftara bedava bileti yasakladı. Bundan dolayı da tehdit edildi. Adını ‘Saddam’ koydular. O yine de yılmadı geri adım atmadı. Gazeteci olarak Sümer’in bu kararını savunduğum için 2 kez bana da tehdit mektupları geldi.

‘Biz biriz, biz biziz, biz Trabzonspor'uz sözü dakikalarca salonda alkışlanarak tarihe yazıldı. Altyapıya çok büyük önem verirdi. Geçen sezon pandemi öncesi altyapı maçlarını beraber izlerdik.

Çok hazır cevaptı. Bir ara üzerindeki montu bana hediye eder misiniz dediğimde, ‘Oğlum benden mont değil akil isteyin’ dedi.

Hasta olana kadar futbolun içinde idi. Dünyadan böyle bir aklın göçüp gitmesi büyük kayıptır. Rahmeti bol olsun.

‘HOCAYA SEBAT SAHİP ÇIKTI’

Sevgili İsmet Hacısalihoğlu, Akçaabatlı’dır. Sebat’ın bir dönem mihenk taşlarındandı. Bakın Özkan hoca ile ilgili o hangi anısını söylemiş: ‘Yusuf bey rahmetli ÖZKAN arkadaşımdı. Trabzonspor ikinci ligde iken oyuncu idi, rahmetliyi kadro dışı bıraktılar. Ayda 2.500 lira maaşla onu SEBAT takımımıza ANTRANÖŘ FUTBOLCU olarak aldık. İlk hocalığı budur. SEBAT Trabzon'a çok değerli topçular vermiştir. Bu kaynak maalesef kurudu. Size bir anekdot. Selam ve sevgilerimle.’

SAİT HOCANIN KARİKATÜRİ

1990’lı yılların başı, Özkan Sümer de Trabzonspor Teknik Patronu. Stresli günler. Midesinden rahatsızlandığında kendisine TIP Fakültesi’nden ünlü Gastrentoloji Uzmanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu önerilir. Gider, sohbet ederler. Ve Sait hocanın aynı zamanda karikatürist olduğunu öğrenir. Hoca da ona bir karikatür kitabını hediye eder. Ancak Özkan hoca bu karikatür kitabından pek hoşlanmaz. Çünkü içinde Özkan hocanın futbolculuk dönemindeki lakabını da anlatan karikatür vardır. Hocanın arkadaşları da Sait hocayı uyarırlar. Meğer Sait hoca bilmeden baltayı taşa vurmuştur! Sonrası tabi ki gülüşmeler. Sait hoca da Özkan hoca için başsağlığı diliyor.

BİZ TRABZONSPOR’U KARŞILIKSIZ SEVDİK

‘Berat Albayrak Trabzonspor’a başkan olsun’ yazımdan sonra Üstad Sadık Albayrak aradı. Şunları söyledi: ‘Oğlumun ve bizlerin böyle hedefi yok. Biz Trabzon’u karşılıksız sevdik ve hizmet ettik. İnter deplasmanında da varım, Avni Aker’de de, Akyazı’da da. CHP Trabzon İl Başkanının bize söz söylemesine karşı duran Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’yı aradım, teşekkür ettim. Ahmet Ağaoğlu’nun siyasi düşüncesi bizim gibi değildi, destek verdik. Trabzonspor bizim için ailem için her zaman özeldir. Bu özelliği ve desteği dün ben gösterdim. Bugün çocuklarım, yarın torunlarım gösterecektir.’

20 PUAN VE HUGO BENİ HEYECANLANDIRDI

Abdulah Avcı’ya hep güvendik. O eksik kadroya rağmen 14 puan topladık. Tebrik ediyorum. Ama söyleyeceklerim de var. Bunlardan birisi orta sahaya iki takviye. Çok güçlü bir golcü. Ve savunmanın iki yanında alt yapıdan takviye. Eğer Trabzonspor orta alanı güçlendirir ve savunma ile hücum bağlantısını iyi kurarsa şampiyonluğa ortak olur. Bu hafta Galatasaray’a puan kaybetse bile!

AFFET BİZİ TRABZON

Sevgili Hasan Kandaz yazmış ve göndermiş. Trabzon’da 50’ye yakın tarihi mahalle ve simgenin yıkıldığını iddia etmiş ve şöyle demiş:

‘Bu aziz şehrin sosyal, kültürel, eğlence ve sportif yaşanmışlığına katkıda bulunan yakın tarihimizde hemen hemen hepimizin hatırladığı  önemli yerlerin hiçbiri bugün maalesef yok.. Bu şehri son 50 yılda yönetenler doğru bildiklerini sandıkları yanlışlarla maalesef şehrin siluetinin ve kimyasının bozulduğunu fark edememişlerdir. Daha da önemlisi.. Elimizde kala kala şehrimizin en büyük değeri ve ulusal markası futbolda devrimler yaratan çağ açıp çağ kapatan Efsane Trabzonspor’u var.. Şapkamızı önümüze koyup düşündüğümüz zaman en büyük kötülüğü bu şehre yine bizler yaptık. Bu şehirde doğmuş ve büyümüş insanların yıllar sonra bu şehirde yaşanmış hatıralarını arasalar da bulamayacakları Trabzon’u el birliğiyle yok etmişiz.. Affet bizi Trabzon’um.’

İBRAHİM’İN TURU

Turizm sektörünün sevilen isimlerinden iş insanı İbrahim İskender, Pandemi döneminde de önlemleri alıyor ve dost ziyareti yapıyor. Tam 9 aydır toplanamayan güzel insanlar grubunun doktoru Seyit Hisoğlu’nu Diyaliz Merkezi’nde ziyaret eden İbrahim İskender dönüş yolunda da Işık Yapı’da Özkan Öztürk’e uğradı. Sonra da Kaşüstü’nde Ali Haydar Gedikli ile bir araya geldi. Bir de resim paylaştı. Bu resimde arşivden çıktı ve 2 yıl önce Ganita büfe vitamin deposunda çekilmiş bir resimdi. Güzel insanlarla koronasız günlerde buluşmak ümidi ile.

BİRAZ DA NOSTALJİ

1-Duayenler Ahmet Suat Özyazıcı ve merhum Özkan Sümer Gazeteci Haluk Ayyıldız ve sevgili eşi Yasemin hanımın nikahının şahitleri idi.

2-Bu fotoğraf İstanbul’dan geldi. Sarıyer’in genç takımı. Rize Ardeşenli Hasan Altay üstte sağdan ikinci sırada. Takımın en küçüğü ama kaptanı. Ve bugün ise o isim Sarıyerspor’un yönetim kurulu üyesi.