İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, açıklanan 2022 Fındık Alım Fiyatı ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Örs, fiyatın üreticiyi yok sayan bir fiyat olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu’da 2022 Fındık Alım Fiyatını desteklerle birlikte 54 olarak duyurdu.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, açıklanan fındık fiyatının üreticiyi yok sayan bir fiyat olduğunu ifade etti.

Örs, “Açıklanan fiyat, üreticiyi yok sayan bir fiyattır. Açıklanan fiyat, iktidarın Karadeniz’i gözden çıkardığını ifade eden bir fiyattır” dedi.

ARTAN MALİYETLER…

Fındık üreticinin artan maliyetler karşısında çaresizlik içerisinde olduğunu da sözlerine ekleyen Örs, “Fındık üreticisi, artan maliyetler karşısında çaresizlik içerisindedir. Verilen bu fiyat her hangi bir derde derman olmayacağı gibi bu perişanlığı çaresizliği arttıracaktır” diye konuştu.

İYİ PARTİ 74 TL ÖNERMİŞTİ

Örs, İYİ Parti olarak kendilerinin 74 Liralık bir fiyat önerdiklerini de sözlerine eklerken, “İYİ Parti olarak biz, artan maliyetleri biz enflasyonu da hesap ederek fındık fiyatının en az 74 lira olmasını önermiştik. Maalesef, bugün açıklanan bunun çok çok altında. Maliyeti bile karşılamayacak noktada bir fiyat açıklanmıştır. Fındık maliyetini karşılayacak bir fiyat değildir” şeklinde sözlerini bitirdi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 2022 fındık fiyatı ile ilgili sert sözler!

ŞARK KURNAZLIĞI

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 2022 fındık fiyatı ile ilgili sert sözler söyledi. Kaya, açıklanan fındık fiyatının ne üreticinin ne de kendilerinin beklediği bir fiyat olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu’da 2022 Fındık Alım Fiyatını desteklerle birlikte 54 olarak duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklaması muhalefet kanadında sert eleştirilere neden oldu.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 1 kilo fındık ile 1 kilo peynir bile alınamadığına dikkat çekti.

Kaya, “Üreticinin ve bizlerin beklediği fiyat kesinlikle bu değildi.

Evet hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Fiyatlara baktığımızda, çarşıdan, pazardan alışveriş yaparken aldığımız ürünlerin fiyatları 2 - 3 kat arttı. Hepimiz akaryakıt alıyoruz. Geçen yıl 5 lira 6 lira olan benzin, bu yıl fiyatın düşmesine rağmen 25 liralarda şu anda. 4 kat arttı.

METEMATİK YALAN SÖYLEMEZ

Peyniri, zeytini, yağı, yumurtası, eti, sütü neye bakarsan bak en az 2 - 3 kat. 10 liralık şeker 35 lira oldu. Gelir desteğini arttırdık diye övünüyorlar. Bence utansınlar. Övünülecek fiyat değil. Fındık fiyatı geçen yılın altında. Geçen yıl açıkladıkları fiyat 3. 15 dolar ediyordu. Bu yıl kaç dolar ediyor? Matematik yalan söylemez. Fiyatı abartılı şekilde anlatabilirler” dedi.

DOLAR BAZINDA GEÇEN YILIN ALTINDA

Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sanki, büyük bir fiyat açıklayacakmış gibi, müjdeymiş gibi bir ambiyans yaratıp fiyat açıkladılar. Müjde olacak fiyat değil. Gerçekten hayal kırıklığı. Geçen yılın altında. 54 lira açıklamışlar. Bunu da müjde, çok büyük rakam açıklamışlar gibi lanse ediyorlar.

1 KİLO FINDIK SATIP, 1 KİLO PEYNİR ALAMIYORSUN

Fındık üreticisi 1 kilo fındık satıp, 1 kilo peynir alamıyor.
Bunun nesine sevinelim. Nesi müjde. Nesi iyi bir fiyat.
Gerçekten bu iktidar yönetme yetisini ve aklını kaybetmiş durumda. Milletin aklıyla dalga geçiyorlar.

Bu düşük fiyatı müjde gibi sunuyorlar. Biraz vicdanlı olsunlar. bunun nesi müjde.
Her şeyin fiyatı 2 - 3 kat artmış. Fındık fiyatı dolar bazında geçen yılın altına düşmüş.

ALAN BAZLI GELİR DESTEĞİ HARİÇ AÇIKLANMADI

Ayrıca ham fiyat kaç lira. Göreceğiz piyasayı. Alan bazlı gelir desteğini attırdılar mı arttırmadılar mı o da belirsiz.
Orada bir hinlik olduğu açıklamadan belli. Alan bazlı gelir desteğinden muaf olarak açıklanmadı.

Niye öyle yapmadı. Bunu da sorguluyoruz.

Çayda dediler ki alan alan bazlı gelir desteğini 13 kuruştan şuraya, fiyatı da şuradan şuraya çıkardık.

Fındıkta neden demediler? Alan bazlı gelir desteğiyle 54 lira.
Bunun adı şark kurnazlığı. Bu millet artık bu numaraları yemiyor. Yemeyecekte” diyerek sözlerini bitirdi.

FINDIK DEĞERİNİ BULMAMIŞTIR

Çiçek, "Açıklanan fiyatlar enflasyon gerçekliğinin altında kalmıştır. ''Bu fiyatlar sabit piyasada çok daha azına karşılık bulacağını düşünüyoruz " dedi.

Deva Partisi Trabzon İl Başkanı Kubilay Çiçek’ten fındık fiyatları hakkında açıklama yaptı. Deva Partisi Trabzon İl Başkanı Kubilay Çiçek fındık fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. Çiçek, "Açıklanan fiyatlar enflasyon gerçekliğinin altında kalmıştır" dedi. Deva Partisi Trabzon İl Başkanı Kubilay Çiçek uzun zamandır açıklanmayan fındık fiyatlarının yetersiz olduğuna değinerek şunları söyledi: ''Bilindiği üzere fındık üreticimiz uzun süredir fındık fiyatlarının açıklanmasını bekliyordu. Bugün akşam itibariyle 2022 alım sezonunda kabuklu fındığa kg başına alan destekli olarak Levant ve Giresun kalite ortalamasını 54 lira olarak açıklandı. Fındık üreticilerimizin günümüzde maruz kaldığı enflasyon sebebiyle üretim maliyetleri üç katından fazla arttığı herhâlde unutulmuş durumda. Bugün fındık üreticisinin kullandığı Gübre, Mazot, İlaç ve yevmiye ücretleri kalemine göre 3 veya 4 katı artmış iken fındığa verilen fiyat 2 katından çok daha az seviyelerde kaldı.''

ÜRETİCİ FINDIK KARTELLERİNE TESLİM EDİLDİ

Kubilay Çiçek verilen fiyatların mevcut serbest piyasada çok daha azına karşılık bulacağını söylerken şunları belirtti: ''Bu fiyatlar sabit piyasada çok daha azına karşılık bulacağını düşünüyoruz. Üreticimiz bin bir emeklerle senelerini verdiği ürünlerini ne yazık ki yok pahasına yine vermek zorunda kalacak ve fındık kartellerinin insafına terkedilmiş olacak. Bölgemizde üretiminin 3/1 'inin yapıldığı ve stratejik bir öneme sahip olan fındığın sadece fiyat açıklanmadan açıklanmaya hatırlanması ise ayrı acı verici bir olay. Binlerce ailenin geçimini sağladığı, gelecek planlarını buradan kazanacağı gelir ile yaptığı fındık için açıklanan fiyatlar hayallerin ve beklentilerin çok altında kaldığını üzülerek görmekteyiz.''

FINDIĞA ZULÜM YAPILIYOR

CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, 54 TL olarak açıklanan fındık alım fiyatlarını değerlendirdi.

Hacısalihoğlu şu ifadeleri kullandı: “Dağ fare doğurdu. 3 dolar civarında bir fiyat verildi. 

Zaten maliyet 50 - 55 TL arası, patosun saati 800 lira. Yevmiye 250-300 arası. Yani bununla beraber fındıkçıya ne kalacak? Tüccarı zengin etmek amacıyla alınmış bir karar. Üreticinin buna tepki göstereceğini düşünüyorum. Fındığa zulüm diyebiliriz. Her şeye zam fındığa zulüm yapılıyor. Kabul edilebilir değil. Maliyeti zaten bu kadar. Fındıkta dağ fare doğurmuş diyebiliriz. Zaten geçen sene 42-45 arası alıyordu FİSKOBİRLİK. Üreticiyi tüccara peşkeş çekmek oluyor bu karar. Bizim teklifimiz 4 dolardı. 70 lira bile fındıkçıyı ileriki yıllar için teşvik ederdi. Fındık üreticisi artık fındığa bakar mı? Altını temizler mi ve sene ye toplar mı? Fiyatı açıklarken bunu da düşünmek lazım. Zarar eden üretici fındığına bakar mı?”

Editör: TE Bilisim