Malatya kayısısının fiyatı, serbest piyasada kırmızı et fiyatlarının iki katına çıkarak 1.000 lirayı gördü. Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, kuru kayısı fiyatlarında yaşanan kısmi artışı ham madde fiyatlarıyla işletme giderlerinin birleşmesinin ardından market fiyatlarında önemli bir fark oluştuğunu belirtti.

Et Fiyatlarını İkiye Katlayan Artış!

Malatya'da dünyada kuru kayısı üretiminin %85'ini gerçekleştirirken, çiftçiler yeni sezon hazırlıklarına başladı. Kentte kilosu 180-200 TL arasında satılan kuru kayısı, serbest piyasada et fiyatlarının iki katına çıkarak 1.000 lirayı buldu.

Emekliye son dakika: SGK uzmanı verilecek zamlı maaşı açıkladı Emekliye son dakika: SGK uzmanı verilecek zamlı maaşı açıkladı

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, durumun tüketicileri zorladığını vurgulayarak, "Uzun süredir üreticinin tarladaki ürünü aracı kurumlara sattığı fiyatlar ile marketlerdeki satış fiyatları arasındaki uçurum konuşuluyor. Bu durum, hem tüketiciye hem de üreticiye zarar veriyor." şeklinde konuştu.

Daha Sıkı Denetime İhtiyaç Var

Kimi alışveriş merkezlerinde ve marketlerde kuru kayısının kilosunun 800 ila 1.000 lira arasında satıldığına dikkat çeken Özcan, "Bu durum tüketicileri zor durumda bırakıyor. Yüksek market fiyatları, tüketicilerin üründen mahrum kalmasına neden oluyor. Dolayısıyla daha sıkı bir denetim ihtiyacı ortaya çıkıyor." dedi.

Özcan, Türkiye'de tarım ürünlerinde benzer durumların yaşandığını ve yetkili kurulların bu duruma sağlıklı düzenlemeler getirmesi gerektiğini belirterek, "Bu durum enflasyona da olumsuz bir şekilde yansıyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN