Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Samet Canbakkal, yeni dönem hedeflerini, yönetim anlayışını ve Trabzon iş dünyasına yönelik projelerini anlattı.
Trabzon İş Dünyasına Yeni Dönem Vaadi: Samet Canbakkal Projelerini Tek Tek Anlattı
TTSO’da yaklaşık 13 yıldır farklı görevlerde bulunan Canbakkal, adaylığının bireysel bir karar olmadığını, iş dünyasındaki ekip arkadaşlarının ortak talebiyle bu sürece girdiğini ifade etti.

Samet Canbakkal’dan TTSO için dikkat çeken çıkış: Yeni dönem mesajı
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Samet Canbakkal, yeni dönem hedeflerini, yönetim anlayışını ve Trabzon iş dünyasına yönelik projelerini anlattı. TTSO’da yaklaşık 13 yıllık görev süresinde meslek komitesi başkanlığı, meclis üyeliği ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunan Samet Canbakkal, başkan adaylığı sürecine nasıl karar verdiğini, yeni dönem vizyonunu ve hayata geçirmeyi planladığı projeleri anlattı. “Güven, dertli olmak ve aşk” sözleriyle adaylık motivasyonunu özetleyen Canbakkal, yönetim anlayışını ise “Sorarım, Yaparım, Hesabını Veririm” ifadeleriyle ortaya koyuyor. TTSO’nun kapılarını üyelerine sonuna kadar açmayı hedeflediklerini belirten Canbakkal; Fikir Küpü, Çözüm Masası, Sosyal Tesis, Teşvik Takip ve Bilgilendirme Merkezi, Proje Atölyesi ve Karadeniz Teknoloji Vadisi gibi projelerle oda yönetiminde yeni bir dönem hedeflediklerini ifade ediyor. Turizmden sanayi bölgelerine, genç ve kadın girişimcilerden teknoloji yatırımlarına kadar birçok başlıkta değerlendirmelerde bulunan Canbakkal, son olarak tüm TTSO üyelerini sandığa gitmeye ve Trabzon’un geleceğinde söz sahibi olmaya çağırıyor.

“BU BİREYSEL BİR ADAYLIK DEĞİLDİR”
TAKA: Öncelikle vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde adaylığınızı açıkladınız. Bu sürece nasıl karar verdiniz?
SAMET CANBAKKAL: Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki bu bireysel bir adaylık değildir. Yıllarca odanın farklı organlarında, şehrimizin farklı sektöründeki iş insanları ile birlikte çalıştım. Bu dönem beraber yol yürüdüğümüz TTSO yönetiminin dününde ve yarınında olacak iş dünyasındaki dostlarım yeni dönem için benim başkan adaylığımda, birlikte hareket etmemizi teklif ettiler. Buna kayıtsız kalmam mümkün değildi. Yapılan istişarelerde, benim bu işin önünde olmam istenince ben de Trabzon için duyduğum dertlenme ve heyecan, ekip arkadaşlarıma olan inancım, ekip olarak başarabileceğimiz projeleri düşününce, görevi kabul ettim. Ayrıca şunu da ilave etmek isterim ki, TTSO’da üç dönem yaklaşık 13 yıllık süreçte hem meslek komitesi başkanlığı aynı zamanda meclis üyeliği ve son dönemde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptım. Odanın yapısını, işleyişi ve sorunları çok net görebilecek deneyim kazandım. İşleyişteki eksiklikleri gidermek, yeni projeler ve TTSO kimliğini daha üst seviyeye taşıyarak hem şehrimize hem de üyelerimize katkı sunmak için ekip olarak hareket etmek gerektiği görüşü hem bende hem de ekip arkadaşlarımda böyle bir ruh olunca, adaylık sürecine karar vermiş olduk.

“GÜVEN, DERTLİ OLMAK VE AŞK”
TAKA: Sizi aday olmaya iten en güçlü motivasyon neydi? Ve Odayı nasıl bir vizyonla yönetmeyi planlıyorsunuz?
SAMET CANBAKKAL: Güven, dertli olmak ve aşk. Bu üç kelimeyi açacak olursak; arkadaşlarımın bana olan güveni, iş dünyasının ve şehrimizin sorunları ile dertli olmak ve bu şehre karşı duymuş olduğum karşılıksız Aşk diyebiliriz. Aslında yönetim vizyonumuz seçim çalışmalarında da öne çıkan ve yönetim sürecince uygulamaya koyacağımız üç başlık ile ifade edeceğim.

SORARIM, YAPARIM, HESABINI VERİRİM.
SORARIM; yani, üyelerimizi ilgilendiren konularda ilgili meslek komitelerinin görüşünü alacağım, sorunun/problemin ne olduğu kadar neden ortaya çıktığını araştırır, bu sorundan etkilenen üyeler, sektör temsilcileri ve gerektiğinde uzmanları ve çözüm önerilerini alternatifleri ile birlikte değerlendiririm.
YAPARIM; istişare ve çözüm önerileri toplantıları sonucunda alınan kararlar yalnızca toplantı tutanaklarında bırakmayıp, Odanın yetki alanındaki konularda gerekli idari kararları alarak uygulamaya geçirilecek çözüm önerisi projeleri üreterek ve TTSO'nun doğrudan yetkisinde olmayan konular ilgili kamu kurumlarına, yerel yönetimlere, TOBB'a veya merkezi yönetime taşınacak ve sonuç alınana kadar takip edilecektir.
HESABINI VERİRİM; Her altı ayda bir “Sorarım – Yaparım – Hesabını Veririm Raporu” yayımlanacaktır. Raporda; Ne söz verdik? Ne yaptık? Hangi aşamadayız? Sonuç ne oldu? Yapamadıysak neden yapamadık? Sorularının cevabı açıkça verilecek ve ölçülebilir performans göstergeleri olacaktır.
Bu vizyon ile, TTSO'da yönetim anlayışının kişiden sisteme, istişarenin ise toplantıdan sonuca taşınması hedeflenmektedir. Üyelerin Oda yönetimine ve meslek komitelerine katılımının artması; meslek komitelerinin daha etkin hale gelmesi; sektör sorunlarının daha hızlı tespit edilmesi; alınan kararların sonuçlarının izlenebilmesi ve yönetimin performansının üyeler tarafından somut göstergeler üzerinden değerlendirilebilmesi beklenmektedir. Uzun vadede ise TTSO'nun yalnızca sorunların konuşulduğu değil, üyeden gelen bilginin karara, kararın eyleme, eylemin ise ölçülebilir sonuca dönüştüğü bir kurum haline gelmesi amaçlanmaktadır. Böylece Söz vermekle yetinmeyeceğiz. Önce soracağız, sonra yapacağız, sonunda hesabını vereceğiz.”
“ODANIN KAPILARINI GERÇEK SAHİPLERİNE SONUNA KADAR AÇACAĞIZ”
TAKA: Mevcut işleyişte en çok değiştirmek istediğiniz ya da sizce bunlar da odanın ana gündeminde daha çok yer almalı dediğiniz neler var?
SAMET CANBAKKAL: Açık olarak şunu ifade edeyim ana hedefim odanın kapılarını gerçek sahiplerine yani üyelerimize sonuna kadar açmayı hedefliyorum. Bir başka ifade ile bizim yönetim anlayışımız, yönetim ve icra kurulu ile yönetilen bir oda yapısından kurtulup tamamıyla oda üyeleri ile birlikte gelişen, büyüyen bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Şeffaf, hesap verebilir, üyesinin ve sektörlerin dertleri ile dertlenen beraber çözüm arayan bir yönetim anlayışı yolumuz olacaktır. Nitekim geliştireceğimiz “FİKİR KÜPÜ” projesi ile her fikir değerlidir anlayışında tüm üyelerimizin fikirlerini dikkate alacağız. TTSO üzerinden kuracağımız, sanal platform üzerinden, tüm üyelerimizin yönetim sürecine katkısı, yeni fikirler ve odamızın işlevselliğinin geliştirilmesine yönelik düşüncelerini dikkate almak amacı ile, “HER FİKİR/DÜŞÜNCE ÖNEMLİDİR” düsturuyla tüm görüşlerin dikkate alındığı bir platformu hizmete açacağız. Çünkü mevcut yapıda üyelerin fikirlerinin değerlendirilmesi ve geri dönüş yapılması konusunda sistematik bir süreç eksikliği vardır. Fikir küpü havuzuna gelen fikirler özelliklerine göre değerlendirilecek, özellik arz eden fikirler, Proje Atölyesine yönlendirilerek geliştirme projesi olarak işlem görecektir. Yine “ÇÖZÜM MASASI” projemiz ile de yine üyemizin yanında olacak Odamızı yalnızca belge ve aidat işlemleriyle hatırlanan bir kurum olmaktan çıkararak üyelerinin yanında duran, sorunlarını takip eden, çözüm üreten ve yeni pazarlar açan güçlü bir yapıya dönüştüreceğiz. Günümüze kadar pek çok Oda üyesinin “aidat toplamak dışında ne faydanız var” eleştirisini üyemizin düşünce dünyasından çıkarmak istiyoruz. Bu bağlamda tüm üyelerimize yönelik “SOSYAL TESİS PROJEMİZ” de, odanın yalnızca resmi işlemler için değil, sosyal ve kültürel yaşamda da üyesinin yanında olduğunu hissetmesini sağlamak, ortak etkinlikler, toplantılar ve buluşmalarla üyeler arasında iş birliklerini artırmak. Modern sosyal tesis ile TTSO’nun kurumsal gücünü ve vizyonunu yansıtmayı hedefliyoruz. Sosyal tesiste, Dinlenme ve sosyalleşme alanları, Üyelerin aileleriyle birlikte kullanabileceği sosyal ve kültürel etkinlikler, İş dünyası için özel alanlar (Toplantı odaları, seminer salonları, coworking alanları) düzenlenecektir. Sosyal tesis sadece sosyalleşme amaçlı değil aynı zamanda, iş dünyasının ihtiyaç duyacağı, iş görüşmeleri, çalışma alanları ve toplantı odaları, çeviri hizmeti verecek şekilde dizayn edilecektir.
“GENÇ VE KADIN GİRİŞİMCİLERE DAHA FAZLA DESTEK SAĞLAYACAĞIZ”
TAKA: Genç girişimciler ve kadın girişimciler için ne tür fırsatlar sunmayı düşünüyorsunuz?
SAMET CANBAKKAL: Üyelerimiz, yerel, ulusal ve AB kaynaklı teşvik, hibe, kredi ve finansman programlarından yeterince haberdar olamamaktadır. Farklı kurumlar tarafından yayımlanan destek programlarının dağınık ve farklı kanallardan takip edilmesi, işletmeler açısından bilgiye erişimi zorlaştırmaktadır. Kuracağımız “TEŞVİK TAKİP VE BİLGİLENDİRME MERKEZİ” ile, yerel ve AB, tüm teşvik, hibe ve finansman fırsatlarının tek bir merkezden takip edilecek, özellikle genç girişimcilerin güncel destek programlarına kolayca ulaşabilmesi ve başvuru süreçlerinde rehberlik ederek daha fazla destekten yararlanmalarını sağlayacağız. “PROJE ATÖLYESİ” ile özellikle genç girişimcilerin, fikirden ürüne yolculuk hedefiyle, Gençlerin hayallerini sadece proje olarak değil, gerçek birer ürüne dönüştürmeleri için proje yarışmaları, kuluçka merkezleri, hızlandırıcı programlar, ve mentorluk desteği sunacak, Üniversite–sanayi işbirliğiyle yazılım, yapay zekâ ve girişimcilik eğitimleri düzenleyerek gençlerin nitelikli iş gücü olarak yetişmesini sağlayacağız. Böylece Trabzonlu gençlerin büyük şehirlere gitmek zorunda kalmadan kendi memleketlerinde girişim kurmalarını teşvik edeceğiz. Genç girişimcilerin ve akademisyenlerin ortaya koyduğu fikirlerin sadece kağıt üzerinde kalmaması, somut projelere dönüşmesi için proje atölyesi bir merkez olarak hizmet verecek ve fikir sahipleri ile yatırımcıları buluşturan bir atölye olacaktır. Ayrıca, Karadeniz Teknoloji Vadisi projemizle Trabzon’u teknoloji üreten ve dünyaya ihraç eden bir merkez hâline getirmek için çalışacağız. Teknoloji ekosistemi kurmak için yazılım, yapay zekâ, biyoteknoloji, gibi alanlarda girişimlerin Trabzon’da filizlenmesini sağlamak ve sadece fikir aşamasında kalmayan, pazara çıkabilen ve yatırım alabilen girişimlerin Ticarileşme desteği sağlanarak önünü açarak, Trabzon’u Karadeniz’in teknoloji ve inovasyon üssü haline getirmek için çalışacağız. Trabzon’un teknoloji üretme potansiyeli zaten var; ancak bunu ölçeklendirecek bir ekosisteme ihtiyaç var. Bunları hayata geçirmek için gerekli adımları atacağız. Evlerinde üretim yapan kadınların önemli bir bölümü, ürünlerini markalaştırma, ambalajlama, fiyatlandırma, pazarlama ve satış konularında yeterli bilgi ve desteğe ulaşamamaktadır. Evlerinde üretim yapan kadınların el emeği ürünlerini profesyonel markalara dönüştürmeleri için eğitim ve danışmanlık desteği, ürünlerini yerel pazarların yanı sıra e-ticaret ve ulusal zincir mağazalara ulaştırmalarına yardımcı olmak, yerel ve AB kredisi imkanları araştırılarak, hibe ve fonlarla kadınların girişimlerini büyütmelerine imkân sağlamak için gerekli araştırma ve çalışmaları yapacağız.
Kadınların üretime katılımıyla Trabzon’un ekonomik gücünün tabana yayılması, girişimcilerin işlerini büyütmesiyle yeni iş imkânlarının doğması, El sanatları, yöresel gıda ve butik üretimlerle Trabzon’un ürün çeşitliliğinin artmasına katkı sağlanacaktır.
“YENİ SANAYİ VE YATIRIM ALANLARI İÇİN BİLİMSEL BİR YOL HARİTASI OLUŞTURACAĞIZ”
TAKA: Sanayi bölgeleri ve yatırım ortamı konusunda planlarınız neler?
SAMET CANBAKKAL: Bilindiği üzere şehrimizin mekânsal gelişiminin en büyük dezavantajı topoğrafyadır. Şehirde sanayi alanı olarak kullanılacak uygun arazi bulmakta güçlük çekilmektedir. Bu amaçla Üniversitemiz ile konunun uzmanları ile başlattığımız bir ön görüşme de vardır. Amacımız bilgi teknolojilerini kullanarak, sektörel bazda ihtiyaç duyulan alanın, ulaşım imkanı, su kaynaklarına yakınlık, jeolojik faktörler, topoğrafya, mülkiyet dokusu, yasal izinler (SİT alanı vb) gibi konumsal faktörleri bir arada değerlendirerek alternatif alanlar geliştirerek, merkezi idarenin onayından sonra yatırımcılara tahsis ederek sanayi bölgeleri ve yatırım alanlarını, büyütmek ve çeşitlendirmeye yönelik planlarımız var. Yeni sanayi ve yatırım alanlarının belirlenmesinde; ulaşım yatırımları, lojistik bağlantılar, altyapı kapasitesi, nüfus, iş gücü potansiyeli ve Trabzon’un zaman-mekân matrisi birlikte değerlendirilecektir. Sanayi bölgelerinin yalnızca alansal büyümesini değil; sürdürülebilir, çevre dostu, altyapısı güçlü ve uzun vadeli rekabet gücüne sahip alanlar olarak gelişmesini sağlayacak bir yol haritası oluşturacağız. Nitekim odanın görevi yatırım yapmak değil, yatırım ortamı hazırlanmasına destek olmak ve yatırımcı için cazip fırsatlar sunmaktır. Bu bağlamda; Yerel ve yabancı kardeş odalarla güçlü iş birliği anlaşmaları, Ticaret ve yatırım köprüleri oluşturarak kardeş odaların güçlü olduğu sektörlerden know-how aktarımı sağlayacak Trabzon iş dünyasının kapasitesi yükselecek ve yatırım alanlarının etkin kullanımı da sağlanacaktır.

“HEDEFİMİZ: TRABZON’DA BİR GÜN DAHA FAZLA KONAKLAMA”
TAKA: Trabzon’un turizm potansiyelini artırmak için hangi adımları atacaksınız?
SAMET CANBAKKAL: Bir gün daha fazla konaklama. Temel hedefimiz gelen misafirlerin şehirde kalma sürelerini artırmak için turizmi çeşitlendirmek ve yeni destinasyon alanlarının oluşturulmasına katkı sağlamaktır. Turizmi sadece yaz aylarına veya belli dönemlere sıkıştırmadan yılın her ayında canlı tutmak. Doğa, kültür, sağlık, spor ve gastronomi turizmini çeşitlendirerek farklı kitlelere hitap etmek ve çevreye duyarlı, yerel halkı da içine alan ve uzun vadeli ekonomik katkı sağlayan Sürdürülebilir bir turizm modeli kurulması için gerekli istişareleri yapmak ve ilgili sektörlerin eşgüdüm içinde çalışması için gerekli ortamları hazırlamaya çalışacağız. Trabzon İçin Somut önerilerimiz, Kış turizmi: Yaylalar ve dağlar kış sporları için cazibe merkezi haline getirilebilir. Sağlık ve termal turizm: Bölgedeki doğal kaynaklar kullanılarak yıl boyu sağlık turizmi geliştirilebilir. Kültür ve tarih: Trabzon’un zengin tarihi mirası ve kültürel değerleri yılın her döneminde ziyaretçilere sunulabilir. Kültür koridoru oluşturulabilir (Trabzon, Gümüşhane, Bayburt). Gastronomi: Karadeniz mutfağı, festival ve etkinliklerle dört mevsim tanıtılabilir. Kongre Turizmi ve Kruvaziyer Turizminin geliştirilmesi için çalışmalar yapacağız.
“GELİN, SANDIĞA KATILALIM; TRABZON’UN GELECEĞİNİ BİRLİKTE SAHİPLENELİM”
TAKA: Son olarak, üyelere ve kamuoyuna vermek istediğiniz mesaj nedir?”
SAMET CANBAKKAL: Trabzon’da her işletmenin bu şehrin geleceğinde bir payı, her üyemizin söyleyecek bir sözü var. Sandığa gitmek, işimizin ve şehrimizin yarını için sorumluluk almaktır. Üyelerimiz kullanacağı oyla odamızın önceliklerini ve nasıl yönetileceğini belirleyecek. Üreticinin yatırım alanına ulaşması, işletmelerin yeni pazarlara açılması, turizmin çeşitlenmesi, yıl boyunca gelir sağlaması ve gençlerimizin Trabzon’da iş bulması için yapılacak çalışmalara yön vereceksiniz. Bütün üyelerimizi oy kullanmaya, kendi sektörünün ve Trabzon’un geleceğinde söz sahibi olmaya çağırıyorum. Odanın gerçek sahipleri olan tüm üyeleri; Gelin, sandığa katılalım. İşletmelerimizin ihtiyaçlarını ve şehrimizin geleceğini birlikte sahiplenelim. Tüm üyelerimizi “huzur, güven ve sadakati” simgeleyen MAVİ rengin etrafında birleşmeye davet ediyorum.