YÜKSEK TEKNOLOJİ ATAĞI SİVAS’TAN YÜKSELİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı kapsamında hayata geçirilen dev yatırım, Sivas’ta dönüşümün kapılarını aralıyor. Elin Enerji tarafından kurulacak yarı iletken üretim tesisi, Türkiye’yi güneş enerjisi hücresi üretiminde yeni bir merkez haline getirmeye hazırlanıyor. 400 milyon dolarlık bu yatırımla birlikte sadece bir fabrika değil, aynı zamanda bir sanayi devrimi başlatılıyor.

TEMSİLİ BAŞLANGIÇ TEMMUZ 2025'TE
Temmuz 2025'te temel atma töreniyle başlayacak olan tesisin ilk aşaması tamamlandığında yıllık 2 gigavat üretim kapasitesine sahip olacak. İkinci fazın tamamlanmasıyla kapasite 5 gigavata çıkacak. Tesisin 2026 sonunda tam kapasiteye ulaşması bekleniyor.

Türkiye Karadeniz’e İkinci Üretim Platformunu Gönderiyor
Türkiye Karadeniz’e İkinci Üretim Platformunu Gönderiyor
İçeriği Görüntüle

1500 KİŞİYE DOĞRUDAN İSTİHDAM
Fabrikanın tamamlanmasıyla birlikte 1500 kişiye doğrudan iş imkânı sağlanacak. Sivas’taki üniversite mezunları başta olmak üzere yerel iş gücünün projede aktif rol alması hedefleniyor. Böylece yatırım, sadece üretim değil bölgesel kalkınma için de lokomotif olacak.

HEDEF: HÜCRE İTHALATI YERİNE İHRACATI
Elin Yarı İletken Teknolojileri Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Arda Yalı, Türkiye’nin şu anda 7 gigavat olan hücre ihtiyacının büyük bölümünün bu fabrikayla karşılanacağını belirtti. Üretilen hücrelerin büyük bir kısmı ise ABD pazarına ihraç edilecek. ABD’nin Türk ürünlerine uyguladığı yüzde 10’luk gümrük tarifesi, bu ihracatı daha da cazip hale getiriyor.

SİVAS’IN STRATEJİK AVANTAJLARI ÖN PLANDA
Fabrikanın Sivas’a kurulma gerekçeleri arasında; geniş sanayi alanları, su kaynaklarının zenginliği ve yerel üniversitenin teknik desteği yer alıyor. Bu faktörler, yatırımın uzun vadeli sürdürülebilirliğini garanti altına alıyor.

YERLİ ÜRETİME KATKI: STRATEJİK PARTNERLİK
Projede yerli üretim kapasitesini artırmak için teknoloji partneriyle iş birliği yapılacağı bildirildi. Böylece Türkiye, sadece üretim değil, aynı zamanda know-how açısından da ilerleyecek ve uluslararası rekabette söz sahibi olacak.

Kaynak: KARAR