Cumartesi yazımda Millet İttifakı’nda yaşananları özetlemeye gayret etmiştim.

Akşener’in resti sonrasında Sohbet ettiklerim İYİ Parti’nin patlama yapmamakla birlikte oylarındaki iniş sürecini durdurduğunu ifade ettiler.

Millet İttifakı’nın adayı resmi olarak bugün belli oluyor. Kemal Kılıçdaroğlu aday olarak yoluna devam edcek. Hayırlı uğurlu olsun.

Muhtemelendir ki, ayrılan İYİ Parti’nin yerine HDP masaya oturmayacak ama  daha güçlü destek verecek.

Bu dönem CHP teşkilatları için daha sıkıntılı olabilir. Zira geçmiş dönemde İYİ Partiye 15 milletvekili veren, SP’lileri seçimde listelerine koyan CHP’nin 4 ortağa 50 milletvekili dağıtacağı iddia ediliyor.

Ben Kılıçdaroğlu destek jestinden etkilendiğini söyleyebilirim ama  böyle bir milletvekililiği dağılımını yapacağını da düşünmüyorum. Bu yönde bir karar CHP’de tepkileri de beraberinde getirir.

İYİ Parti’nin adayı kim olacak?

Prof. Dr. Ahat Andican ismi konuşuluyordu ama ona da Habertürk canlı yayınında adeta sürpriz yaptılar.

Çaktırmadı, güldü fakat canlı yayında Prof. Dr. Ersan Şen ‘ben varım’ dedi. Önce İstanbul İl Başkanı, sonra da Meral Akşener ‘Görüşelim’ mesajını gönderdi.

İYİ Parti daha güçlü bir isimle tek başına girer. Ancak Mearal Akşener aday olmaz. Onun aklında hala İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu var ve pes etmiş değil.

Şunu da söyeleyenler oluyor. Altılı masa taktik mi yaptı? Ekrem İmamoğlu veya bir başka isim İYİ Parti’den aday olacak ve seçimi ikinci tura getirmek isteyecekler.

Çok uzak ihtimal. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun dışındaki herhangi bir adayın da yüzde 5 bile oy alması zor.

Cumhur ittifakına bakalım, iki parti onlara katılabilir.

Yeniden Refah ilk turda  Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı deneyecekmiş.

Eğer seçim ikinci tura kalırsa Erbakan Cumhur İttifakı’na katılacakmış.

Diğer parti ise Hüdapar olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüzde 10’larda gezen HDP oylarından alabildiği kadar almak isteyecek. Fakat şu bir gerçek ki, AK Parti’nin kürt seçmenin üzerindeki o eski çekiciliği yok.

Vatan Partisi de ABD’nin hedefindeki Cumhur İttifakı’nı dışarıdan destekleyecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan depremden sonra biraz gerilmişti. Depreme Karşı Ulusal Risk Kalkanı toplatısı sonrasında yumuşadı.

Mesajı şu: ‘Benim derdim altılı masayı takip değil biz depremzedelere yapacağımız konutlarla uğraşıyoruz’ ifadesini kullandı.

Şimdi Cumhur İttifakının önünde hem 11 il’deki deprem konutlarının yapımı var. Hem de o moloz yoğınlarının kaldırılması ve caddelerin yeniden açılması.

Bakıldığında Tayyip Erdoğan yapar deniyor. Murat Kurum yapar deniyor,

Süleyman Soylu yapar deniyor, TOKİ Başkanı Ömer Bulut yapar deniyor.

Büyük bir seferberlik var.

Gerçekten böyle bir ortamda siyaseti konuşmak zor

Ama seçim yakında ve demokrasi işleyecek.

Ali Babacan ‘Savaş dönemlerinde bile bu ülkede sandık kuruldu’ dediği için Erdoğan’da seçimden geri adım atmadı.

Ve hem konut hamleleri hem de sıcak mesajları ile depremde gittiği iddia edilen oy yüzdelerini de tekrar geri almaya çalışıyor.

Her şey nasip. Erdoğan gaza basmıştı. Gençlerle buluşmalar yapıyordu. Belki seçime bir ay kala o programları yeniden başlatacaktı.

Millet İttifakı’nda ki çatlak seçim çantada keklik haline getirmedi. Cumhur İttifakı’na İyi Parti bir moral verdi.

İYİ Parti meclise kendi grubu ile girerse ülkenin geleceğini ilgilendiren kritik kararlarda Cumhur İttifakı’nın tıkanıklığını açabilir. Hani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile partisinin oyu arasında fark var deniyor ya. Ondan.

Evet Cumhur İttifakı Erdoğan, Millet İttifakı Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi ve bileşenleri Muharrem İnce, Yeniden Refah Partisi Fatih Erbakan ile başlıyor.