Hakan Aran, 2024 Ekonomik Değerlendirmesinde Türkiye Ekonomisi İçin İyimser ve Yatırımcıların Artacağını Belirtti.


İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2024 yılına dair ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Aran, Türkiye ekonomisi için umutlu olduğunu belirtirken, önümüzdeki haftadan itibaren yabancı yatırımcının güçlü bir şekilde Türkiye'ye gelmesini beklediğini açıkladı. Ekonomik göstergelere vurgu yaparak Türk Lirası'nda devalüasyon beklentisinin olmadığını dile getiren Aran, dolaylı olarak TL'nin aşırı değerlenebileceği bir yıl olabileceğini söyledi.

Aran, enflasyon hedefinin bu yıl tutmasını beklediğini ifade ederken, Türk Lirası'nda değer kaybı beklememesi ve devalüasyon beklentisinin sıfır olmasıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu yıl enflasyon hedefinin tutmasını bekliyorum. TL’de ise değer kaybı beklemiyorum. Devalüasyon beklentim ‘sıfır’, dolarda kalanın aleyhine bir durum olabilir.”

Aran, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin artacağını ve bu durumun özellikle tahvil ve borsa piyasalarına olumlu etki yapacağını öngördü.

Faiz Oranları ve Merkez Bankası Politikası:

Emekli Zammında Taban Maaş ve Refah Payı Detayları Emekli Zammında Taban Maaş ve Refah Payı Detayları

Genel Müdür, Türkiye'nin pozitif faize geçtiğini ve Merkez Bankası'nın faiz politikasının yabancı yatırımcının gelmesi için yeterli olduğunu belirtti. Ancak, faiz oranlarının aşırı yükselmesinin bazı sektörleri zorlayabileceğini ifade etti. Faiz artışlarının devam etmesi durumunda büyüme ve istihdamda azalmaya neden olabileceğine dikkat çekti.

Aran, faiz oranlarının düşmeye başlamasıyla birlikte kredi maliyetlerinin de düşeceğini ve işletmelerin kredi taleplerinde artış yaşanabileceğini öngördü.

Enflasyon ve Bankacılık Sektorü:

F709C220 A22B 48C5 947B A2Bce43A1781

Dün açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren Aran, yüzde 3'ün altındaki aylık enflasyon oranlarını makul bulduğunu söyledi. Bu durumun, Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon hedefini tutturabileceği anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca, bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranlarında bir miktar artış beklediğini ancak sektörün bu riskleri yönetebilecek düzeyde olduğunu ifade etti.

Figopara ve İş Bankası İş Birliği:

Hakan Aran, toplantıda Finans platformu Figopara'nın İş Bankası'nın iştiraki Softtech'in açık bankacılık ürünlerini satın aldığını açıkladı. Figopara'nın ticari müşterilerinin bankacılık verilerini görerek, nakit akışlarını daha etkili bir şekilde yönetebileceğini belirtti. Aran, bu iş birliğinin bankalar ve finansal teknoloji şirketlerinin birlikte büyümesi adına önemli bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.

Toplantının sonunda Hakan Aran, Figopara'nın İş Bankası ile olan iş birliğiyle birlikte Türkiye'de finteklerin ve bankaların birbirinden öğreneceği çok şey bulunduğunu ve doğru ortaklıklarla sektörde büyümenin sağlanabileceğini vurguladı.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU 

Editör: Ayşe Sancak