Toplu Konut İdaresi’nin son üç başkanının Trabzonlu olması tesadüfi değildir.
Erdoğan Bayraktar’ın başkanlığındaki önceki dönemde ne iş yaptığını bilmediğimiz, toplumun nerede ise tamamının TOKİ’nin varlığından haberdar olmadığı Kurumun onun döneminde kendini hissettirmeye başlamıştı.
Arsadan elbise dikerim diyen ve Erdoğan Bayraktar ile agresif büyüyen ve Türkiye’yi baştan başa Toplu Konut cenneti haline getiren TOKİ bir diğer hemşehrimiz Mehmet Ergün Turan’ın yönetiminde de hem toparlandı hem de biraz daha küçülerek önemli hizmetler yaptı.
Ancak Mehmet Ergün Turan’ın İstanbul Fatih Belediye Başkanı seçilmeden önceki son döneminde Çömlekçi’nin Esentepe’nin ile Arafilboyu mahalleleriyle genişlemesinin önüne geçilmesi hatta böyle bir kararın alınması Trabzonluları son derece üzmüştü.
Buna Narlıbahçe’nin de eklenmesi ayrı bir moral bozukluğuna sebep olmuştu.
TOKİ’de uzun yıllar görev yapan ve hem kurumun hem de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gözdelerinden biri olan şimdiki TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un Çömlekçi projesine yeniden gaz vermesi ve çalışmaları başlatması kente moral vermiştir.
Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un hem Çömlekçi hem de Meydan bölgesini sağlıklaştırma projesine çok önem vermesi Trabzon için fevkalade önemlidir.
Şimdilerde konuşulan Çömlekçi projesinin hayata geçirilmesidir.
Önce TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un ardından da Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun paylaştığı projeler Trabzon için fevkaladenin fevkindedir.
Çömlekçi geçmişte Trabzon’a çok önemli katkılar veren, Liman kenti olarak şehrin ticaretini yıllarca yönlendirdi.
Fakat ne yazık ki 1989 yılından sonra bu şehrin sancılı merkezi haline geldi.
Taka Gazetesi’ni kurduğumuz günden itibaren bu semtimizdeki asayiş sıkıntıları hem kent insanına büyük sorunlar yükledi hem de aile yapısını zedeler hale geldi.
Sağ olsun emniyet birimleri ellerinden geldiğince büyük fedakârlıklar göstererek bu bölgeyle şehir arasında ciddi setler çektiler.
Bugün yeni bir Çömlekçi geliyor
Yine tarihi misyonuna dönecek, o tarihi evlerin önlerinde modern parklar ve bahçeleri olan yeni evler yeni ofisler inşa edilecek.
Çömlekçe yeşili de olan Trabzon’un en güzel gözde merkezlerinden birisi olacak.
Ancak zaman lazım.  Biraz daha sabırlı olmak lazım.
Çünkü hala Çömlekçi’nin birinci etabının inşaa ihalesini yaptık.
TOKİ Başkanımız Ömer Bulut’a düşen ikinci etabı tamamlamak hatta kentin önünü açacak başta da belirttiğim gibi Arafilboyu ve Esentepe’yi de dönüştürmektir.
Yani 3. Üçüncü etaba başlamalıdır.
Trabzon’un tarihine baktığımız zaman Esentepe’deki ve etrafındaki evlerden limanın seyredilmesi o ılık rüzgârın soluklanması ayrı bir lezzettir.
Ve Trabzon denince akla gelen en önemli farktır.
TOKİ eğer kazan kazandır politikasıyla hareket edecekse Trabzon’un en görkemli konutlarını Esentepe ve Arafilboyu’nda yapmalıdır.
O mahallelerin insanları yıllardır büyük bir beklenti içerisindeler.
Onların bu beklentilerini karşılamak Çevre Bakanlığı’nın, Bakan Murat Kurum’un hem ve hemşehrimiz TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un öncelikli görevidir.
Düşünebiliyor musunuz insanlar yıllardır TOKİ alacak diye evlerini kiraya veremediler, satamadılar, kiracılar kirayı ödemiyor, her geçen gün sıkıntı büyüyor.
Bu tür sıkıntıların zamanla sosyal patlamaya sebep olmaması için harekete geçme vakti gelmiştir.
Çömlekçi, Esentepe ve Arafilboyu şehrin giriş noktası ve aynasıdır.
Artık çimento fabrikası kalkmış hava limanından girenin ilk gözüne çarpacağı yerdir Esentepe ve Arafilboyu’ndaki gecekondular.
Bunların da ortadan kaldırılmasıyla, Kanuni bulvarının geçtiği, Çömlekçinin yapıldığı, Tanjantın taçlandırdığı, Çimento fabrikasının yerine yeni bir tesis veya oyun alanlarının inşa edildiği düşünüldüğünde Trabzon’un bambaşka bir şehir olacağını hayal bile etmeyeceğiz.
Nasıl ki Zağnos ve Takbakhane vadileri için insanlarımız TOKİ ve onun başkanlarına dua ediyorsa Çömlekçi ve Trabzon’un dönüşümü için de Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Çevre Bakanı Murat Kurum ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dua edecekler.
Takdir görecekler ve tarih onları da yazacaktır.