İçişleri Bakanı Süleyman Soylu toplantıda yaptığı konuşmada; Van ve Diyarbakır’daki ayrı güvenlik toplantısı yaparak bölgenin jandarma, MİT, emniyet ve Valileri ile toplantı yaprak gece yarısı Ankara’ya geldik. Senegal Büyükelçisi’ne ‘3 yıldır Türkiye’desiniz hangi takımı tutuyorsunuz?’ diye sordum. O da; ‘Trabzonspor tabii ki’ dedi. Trabzon’un fethinin 556. yıldönümünü tebrik ediyorum. Şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Trabzon medeniyet anlayışını geliştiren güzel bir şehir olmuştur. Trabzon’un fethi bu şehrin İslam’la tanışması, mevcut medeniyet aklının üzerine ilaveler yaparak bu günlere gelmiştir. Trabzon’un fethi milletimizin tamamının kaderine, tarihine yön veren bir hadise olmaktan dolayı büyük bir enerji taşımaktadır. Böyle bir şehrin evladı olmaktan büyük şeref ve mutluluk duyduğumu paylaşmak isterim. 

Eski Bir Kurum

Bir toplum ne kadar fazla kurum üretebiliyorsa, milletle bir araya getirebiliyor ve yayabiliyorsa milletle o kadar bütünleşmiş demektir. Bir karar alacağımız zaman bakıyorsunuz ki ilgili oda başkanları ziyaretimize geliyorlar. Sizin düşünmediğiniz noktada sizi uyarıyorlar. Toplumun olaylara yönelik taleplerini ortaya koyuyorlar. Türkiye son 15 yılda elde ettiği istikrar ve demokratik gelişime paralel olarak bu tür kurumların gelişimi noktasında büyük bir sıçrama gerçekleştirmiştir. Ombudsmanlık tarihimizin bize emanet ettiği en eski kurumlardan bir tanesidir. Anayasamızın 74. Maddesine öre kurulmuş resmi bir kurumdur. Vatandaştan devlete doğru akışı tabir eder. Ombudsmanlık ifadesi bu topraklarda izi olan bir kurumdur. Toplumun taleplerini doğru anlamda aktarmak için kurulmuş bir kurumdur. Uzun yıllar Cumhurbaşkanının seçtirilmediği, anayasanın yaptırılmadığı ortamda, ombudsmanlık neden bizle geç buluştu diye hayıflanmanın çok da bir anlamı yoktur. Tam bitti diyorduk, yepyeni bir süreci aştık diyorduk, 15 Temmuz’da bu irade hortladı. O gece ki darbe bildirisini hatırlayın, o gece millete yeni bir anayasa dayatmaya çalışıyorlardı. Hala bizi darbe anayasalarına mahkum etmek istiyorlar. Ombudsmanlık kurumunun bu topraklarda geç buluşması normaldir. Bir kurumun verimli çalışması için zamana ihtiyacı vardır. Sayın Şeref Malkoç arkadaşlarıyla birlikte milletimizle buluşma, milleti hemhal etme toplantılarını gerçekleştirmektedir. Ombudsmanlığı Türkiye’de yapmakla Portekiz’de yapmak arasında ciddi farklar vardır. Türkiye geçmişten gelen sorumlulukları olan bir ülkedir. Biz bağış ve adalet ihraç etmiş bir milletiz. Ombudsmanlık gerçek manada etkisini bizim ülkemizde ortaya koyabilecektir. Kamuya karşı milletin avukatlığını üstlenen bu kurumumuzdan çok güzel neticeler ortaya çıkacaktır. 

Resmi Nikah Yetkisi

İnsanların resmi nikaha daha kolay ulaşabilmesini sağlayabilmek. Resmi nikahı kıyma yetkisini genişletmektir. Laik değerler açısından hiçbir olumsuzluk söz konusu değildir. Bu bir soğuk savaş aklıdır. Eski dünya düzeninin hükmüdür. İnsan haklarına aykırı en incitici düşüncedir. Bunu destekleyenler laiklik karşıtı, cumhuriyet karşıtı olacak. Bu ülkeye her türlü hücumun gelmesini engellemek için çaba sarf edeceğiz, Cumhurbaşkanı onlarca yüzlerce ülke gezecek. Biz olacağız bu değerlerin karşıtı, onlar olacak savunucusu. Bunu anlamak mümkün değildir. Buna milletimiz bir şekilde hiçbir şekilde ne inanır ne de itibar verir. Bir takımların dile getirdiği kızların küçük yaşta evlenmesi, tam tersi bunun önündeki en önemli engellerden bir tanesi AK Parti’nin, hükümetimizin attığı adımdır. Hükümetler eleştirilebilir ve dokunulabilirlerdir. Bu tüm mekanizmalar içerisinde gerçekleştirilmektedir. Her seferinde buradan bir siyasal rant, pozisyon elde etmeye çalışmak bugün caridir. 
 
Editör: TE Bilisim