Trabzon’da yol genişletme çalışmaları gerekçesiyle yıkılan sinema binası ya da halk arasında bilinen adıyla Opera Binası veya Sümer Sineması’nın yıkımı halen daha tartışılmaktadır.
Söz konusu yapı bugün Meydan Parkı’nın doğusunda eski belediye binası ile park arasında yer alıyordu. Sinemanın yapım hikâyesi ise Ermeni asıllı Pilosyan adlı bir vatandaşın Trabzon’da Sinematograf adı altında bir şirket kurması ve bir sinema binası yapmak için yetkili makamlara başvuru yapmasıyla başlamıştır.
Pilosyan’ın bu talebinin ne şekilde karşılık bulduğu pek bilinmemekle birlikte şirketin sinematograf binası yapmak istediği arsa, İskenderpaşa Mahallesi Taksim Caddesi’nde Fatih Sultan Mehmed Vakfı müştemilatından olan ve üzerinde ambar olan alan tespit edilmiştir.
Anlaşıldığı kadarıyla yetkililer, sinema binası yapımı için o dönemde aynı zamanda vakıf arazisi de olan Meydan Parkı’nın (o günlerde Millet Bahçesi olarak anılıyordu) yanındaki arsayı uygun bulmuştu.
Buna göre batıda Millet Bahçesi ve belediye binası, doğusu yol, güneyi Trabzon belediyesine ait dükkân ve yol, kuzeyi yol ile sınırlı 734 arşın atik büyüklüğündeki bina tapu kaydına göre Rüsumat Emanetine ait olup transit ambarı olarak kullanılmakta iken belediyenin Elegosa mevkiinde bulunan arsasıyla takas edilmiştir.
Böylece sinema binasının arsası temin edilmiştir. Bunun üzerine Ocak 1907’de Şurayı Devlet kararıyla arsa üzerindeki ambar yıkılarak burası tekrar arsa haline dönüştürülmüştür.
Bu arsa üzerinde 1000 madeni lira harcanarak belediyeye gelir getirmek amacıyla bir sinema binası yapılması uygun görülmüştür. Trabzon’a bir sinema kazandırmak için atılan bu adımın mimarı olan Pilosyan ile Trabzon Belediyesi arasında bir mukavele imzalanmıştır.
Buna göre Belediyece bu arsa 10 yıl süreyle sınırlı olmak üzere Bedros Pilosyan ve Arsen Mine Esyan adlı kişilere tahsis edilmiş ve bu sürenin bitimiyle birlikte belediyeye terk edilmek şartıyla anlaşma imzalanmıştır.
Sinema binası sözleşme gereği vaktinde bitirilmiş ve 2 yıl boyunca Trabzon Belediyesi bu sinemadan kira tahsil etmiştir. Fakat Birinci Dünya Savaşı çıkıp devamında Rus işgali yaşanınca bina değiştirmiştir.
Sinema, bir aralık dönemin Trabzon Valisi Cemal Azmi Bey tarafından İttihat Terakki Cemiyeti’ne kaydedilmiştir. İşgal sonrası sinema binasının durumu gündeme gelmiş ve söz konusu bina Turan Sineması adıyla tekrar faaliyete geçmiştir.
Daha sonra bu bina farklı isimlerde sinema binası olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Halk arasında Sümer Sineması olarak da bilinen yapı ile ilgili olarak Trabzonlu Gazeteci Cevdet Alap ise şu bilgileri vermektedir:
Sümer Sineması binasını 328-329 senelerinde gene bir Ermeni, Batum’dan ustalar getirterek Rus tipi olarak yaptırmıştır. Bu Ermeni, binayı yaptırmak için ya 5 ya da 8 sene için icarı mukabil inşa mukabil inşa mukavelesi yapmış ve iki yılda inşa masrafını çıkardığı gibi kâra da geçmiştir. 1918’deki kurtuluştan sonra sinema sahnesinde çeşitli temsiller verilmiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında bu binayı Harunzadeler aldı ve Yıldız Sineması ismiyle işletmeye başladı.
Gerek mimarisi gerekse de estetik özellikleri ile şehrin en gözde mekânlarından biri olan sinema binasının sudan bir sebeple yıkımı Trabzon’un şehir kimliğine vurulan bir darbe olarak tarihte yerini almıştır.