2027 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda polis ve jandarmanın toplam 115 milyon araç ve sürücü denetimi yapması hedefleniyor. Plan kapsamında 44 ortalama hız ihlal tespit sistemi devreye alınacak. Bu sistemler, aracın iki kontrol noktası arasındaki seyahat süresinden ortalama hızını hesaplıyor. Böylece sürücünün cihazı gördüğünde kısa süreli fren yapıp ardından yeniden hızlanması ihlali ortadan kaldırmayacak. Programda ayrıca belirli ihlal türlerine odaklanan özel kontroller ile öğrencilere yönelik trafik eğitimi de bulunuyor.

Dünyanın En İyi Şiş Yemekleri Sıralandı: Türkiye Zirvede
Dünyanın En İyi Şiş Yemekleri Sıralandı: Türkiye Zirvede
İçeriği Görüntüle

Denetim Sayısı 115 Milyona Çıkacak

Programdaki hedefe göre jandarma sorumluluk bölgesinde 60 milyon, polis sorumluluk bölgesinde ise 55 milyon araç ve sürücü denetimi yapılacak. İki birimin toplam hedefi 115 milyon olarak belirlendi. Denetimlerin sayısını artırmanın yanında, sürücülerde ihlalin tespit edileceği algısının güçlendirilmesi de amaçlanıyor.

Ortalama Hız Nasıl Ölçülecek?

Ortalama hız sistemleri tek bir noktadaki hızı değil, iki kontrol noktası arasında geçen süreyi esas alıyor. Yolun uzunluğu ve geçiş süresi üzerinden hesaplanan ortalama değer hız sınırını aştığında ihlal kaydı oluşabiliyor. Bu nedenle yalnızca kamera veya radar tabelası önünde yavaşlamak yeterli olmayacak; hız sınırına güzergâh boyunca uyulması gerekecek.

Özel Denetim Ve Eğitim Planı

Programda ihlal odaklı 300 özel denetim yapılması, ortak veri tabanlarından yararlanılması ve Trafik Güvenliği Analiz Sistemi için yeni modüller geliştirilmesi öngörülüyor. Mobil Trafik Eğitim tırlarıyla 75 bin öğrenciye farkındalık eğitimi verilmesi de hedefler arasında yer alıyor. Açıklanan rakamlar 2027 program hedeflerini ifade ediyor; uygulamanın kapsamı ve takvimi ilgili kurumların çalışmalarıyla netleşecek.

Kaynak: MYNET