Türkiye’de meydana gelen bütün afetlerde seferlik ilan eden Bakanlık çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Sellerin meydana geldiği Artvin, Rize Bayburt, Kastamonu, Sinop, Bartın ve yangın meydana gelen illerde vatandaşların mağdur olmaması için çok sayıda çalışma hayata geçirildi. Haberleşme de aksaklık yaşanmaması için çalışmalar yapıldı. Kapanan yolları açmak için tüm imkanlarını seferber etti, köprüler yapıldı.  Selden etkilenen yol ve köprülerdeki hasar tespit çalışmalarını tamamlayan Genel Müdürlük, bölgelere çok sayıda ekip, ekipman ve araç sevkiyatı yaparak ulaşımın normale dönme çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

BAKAN VE GENEL MÜDÜR FELAKET BÖLGESİ'NDE

Felaketin hemen ardından bölgeye intikal eden Ulaştırma Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, hasar gören yolları ve yapılan çalışmaları yerinde gördü ve vatandaşların yanında oldular. Bakan Karaismailoğlu, her fırsatta vatandaşları dinledi.

KÖPRÜNÜN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

Batı Karadeniz Bölgesi'nde sel afetinin yaşandığı ilk andan itibaren bölgeden ayrılmayarak çalışmaları yerinde takip eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Kumluca-Abdipaşa Yolu üzerinde bulunan ve selde yıkılan Kumluca-2 Köprüsü'nün yerine kurulan panel köprünün açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Bakan Karaismailoğlu, selin meydana geldiği ilk günden bugüne kadar vatandaşın yanında ve yakınında olduklarını belirterek; “11 Ağustos tarihinde meydana gelen sel felaketinde; Kastamonu, Bartın ve Sinop illerinde 1228 kilometre uzunluğundaki yol ağımızın 155,5 kilometrelik kesiminde hasarlar meydana gelmiştir. Selin hemen ardından itibaren kapanan yollarımızı açmaya başladık. Bugüne kadar yapılan çalışmalarımızla tüm yol kesimlerimizi bir bir trafiğe açtık. 700 makine, ekipman ve bine yakın personelimizle çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

 “YOLLARDAKİ HASARIN ÇOK BÜYÜK BİR KISMI ONARILDI"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, tüm birim ve ekiplerle birlikte milletin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen Bakan Karaismailoğlu, yapılan çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:

“Sinop'ta 564 kilometre yol ağımızın 55 kilometrelik kesiminde hasar meydana gelmiştir. Bugüne kadarki çalışmalarımızda yollarda bakım onarım işlerini tamamladık. Yollarımız trafiğe açıktır. İyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğümüz ve DSİ Genel Müdürlüğümüz marifetiyle dolgu ve tahkimatları hazırlanan bölgede TSK tarafından montajı yapılan çelik köprüyü trafiğe açtık. Yine Ayancık Çayı üzerinde kutu menfez kullanarak, çift yönlü araç geçişine müsaade eden ve yaya geçidine de imkan veren geçişi, 18 saat gibi kısa sürede tamamladık. Türkeli Çatalzeytin arasını da aynı şekilde hizmete açtık." Kastamonu'da 553 km uzunluğundaki yolun 60 kilometrelik kesiminde meydana gelen hasarları giderdiklerini ve çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekleyen Karaismailoğlu, Çatalzeytin ilçesi ile Türkeli'yi birbirine bağlayan köprünün yıkılmasıyla kesilen trafik akışını sağlamak üzere kutu menfezlerle geçici ulaşım yolunu tamamlayarak hizmete açtıklarını bildirdi.

 “PANEL KÖPRÜ 6 GÜNDE TAMAMLANDI"

Bartın'da 111 kilometre uzunluğundaki 3 yolun 41 kilometrelik kesiminde oluşan hasarın giderildiğini dile getiren Karaismailoğlu, şu bilgileri paylaştı: "Sel nedeniyle Kozcağız-Kumluca-Abdipaşa il yolumuzun 21. kilometresindeki Kumluca-2 Köprümüz yıkılmıştı. Bugün yıkılan köprünün yerine geçici olarak yapılan panel köprüyü hizmete alıyoruz. Panel köprü malzemelerimizi selin ertesi günü olan 12 Ağustos'ta Karayolları 12. Bölge Müdürlüğümüzden tırlarla buraya nakletmeye başladık. Köprümüzün montajına 16 Ağustos'ta başlayıp, 22 Ağustos'ta tamamladık. Köprümüzün genişliği 4,26 metre olup, boyu 40 metredir."

“EN KISA SÜREDE YENİDEN YAPACAĞIZ"

11 Ağustos'tan bu yana askeri, sivili, görevlisi ve gönüllüsü ile 7/24 esasına göre mücadele verdiklerine dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, kalıcı yollarımızı, köprülerimizi, bina ve sanat yapılarımızı en kısa sürede yeniden yapacak ve bunların açılışlarını da hep birlikte yapacağız" dedi. Açılışın ardından Bakanımız Karaismailoğlu bir süre vatandaşlarla sohbet etti.

KARAİSMAİLOĞLUESNAFI ZİYARET ETTİ

Karaismailoğlu, beraberindeki heyetle ilçedeki pazar esnafını ziyaret etti. Daha sonra Düzler köyü Yılanlık mevkisinde selde yıkılan köprünün yerine 1800'lük borularla yapılan geçici köprü ile selde zarar gören, temizlik ve zemin çalışmaları yapılan Yılanlık Camisi'nde incelemelerde bulunan Karaismailoğlu, sel sularından etkilenen bazı apartmanları da inceleyip çalışmalar hakkında bilgi aldı. İlçe merkezindeki esnafı ziyaret ederek vatandaşların taleplerini dinleyen Karaismailoğlu, "Biz vatandaşımızın yanındayız. Devlet olarak onların afet nedeniyle yaşadığı mağduriyeti gidermek için buradayız. El birliği ile afetin izlerini ortadan kaldırıyoruz." dedi. Karaismailoğlu, Türkeli sahil geçişini sağlayacak köprüyü de inceledi.

“TARİH BOYUNCA GÖRÜLMEMİŞ AFET”

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel felaketinin yaşandığı bölgeye gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Afet Koordinasyon Merkezi'nde çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra ilçedeki çalışmaları inceleyen Karaismailoğlu, esnafın taleplerini dinledi. Vatandaşlarla sohbet eden Karaismailoğlu, temizlik çalışmalarında görev alan personelle de görüştü. İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, 11 Ağustos'ta Türkiye'nin, Bartın, Kastamonu ve Sinop illerini kapsayan önemli bir afetle karşı karşıya geldiğini anımsattı. Selden etkilenen bölgelerde hummalı bir çalışma olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, "Bu afet tarih boyunca görülmemiş en büyük afetlerden bir tanesiydi. Bu afetten en çok etkilenen Bozkurt'tayız. Binlerce arkadaşımız binlerce iş makinesiyle bütün devletimizin bakanlıkları, bütün kurumları, sivil toplum örgütleri, gönüllüler, topyekun bir mücadele var. Yine devlet millet dayanışmasının önemli örneklerinden bir tanesi veriliyor burada." diye konuştu.

“EN KISA ZAMANDA AFET ÖNCESİ GÜNLERE DÖNECEĞİZ”

Selden etkilenen bölgelerde önemli gelişmeler olduğunu, hayatın yavaş yavaş normale döndüğünü anlatan Karaismailoğlu, "İnşallah en kısa zamanda afet öncesi günlere döneceğiz. Bütün kurumlarımız afetin izlerini ortadan kaldırmak için hummalı bir çalışma yürütüyor. Bakanlığımızla alakalı bölgede önemli çalışmalar var. Ulaştırma ve haberleşme alanında günlük ihtiyaçlar, afetin ilk günlerinden karşılandı." diye konuştu.

“PROJELER HAZIRLANDI”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak afet bölgeleriyle ilgili projelerin hazırlandığını belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti: "Özellikle bölgeyi ilgilendiren Çatalzeytin, Türkeli, yani Kastamonu-Sinop arasındaki köprümüz afet nedeniyle adeta yok olmuştu. 24 saati bile bulmayan bir sürede geçici köprümüzü yaptık, faaliyete aldık. Bununla birlikte bölgede daha önce planladığımız projeleri de hayata geçirmenin planlamalarını yaptık. Bunlara da başlıyoruz. Yine Çatalzeytin-Kastamonu yolu, Bozkurt-Kastamonu yoluna da başlıyoruz. Diğer ulaşım yollarımızın da yine çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlıyoruz. Zaten köprü imalatlarımız başladı. Hızlıca devam ediyor. Amacımız en az 2 ay içinde kalıcı köprülerimizin imalatlarını tamamlamak. Yine Bozkurt'ta devam eden çalışmalarımızdaki gibi Şenpazar'da, Cide'de, Küre'de afetin izlerini ortadan kaldırmak için hummalı bir çalışma var. Orada da geçici servis yollarımızı faaliyete aldık. Şimdi kalıcı projelerimize başladık bir taraftan." Bakan Karaismailoğlu, Bozkurt'un ardından Abana ilçesinde de incelemelerde bulundu.

Sonay ÇALUK

Editör: TE Bilisim