Bu yazımın başlığını koyarken çok düşündüm. ASKİ ’de yangın.!
Veya “ASKİ’de soygun?”  mu demeliydim.
 Takdirini sizlere bırakıyorum.
Anlatacağım olayı size şaka veya abartma gibi gelebilir. Kelime kelimesine doğru. Evraklar kayıtlar ortada, isteyene verebilirim..
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan baştaolmak üzere İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ’ya Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Sayın Mustafa Tuna’ya ve de Ankara ASKİ Genel müdürü sayın Cumalı Kınacı’ya şikayetimizdir.
*
Ankara-Gölbaşı Karşıyaka Mahallesi 547 sokak, Kapı No:1 adresinde (Ada No:689,Parse:7) 2000 yılında aldığım 1500 metre karelik  bahçem bulunuyor.. Üzerinde Ankara taşından tek katlı, doğaya uyumlu 1+1 evim bulunuyor.
Bu ev önce ruhsatsız idi, 17.12.2004 yılında Yapı ruhsatlıya dönüştürdük. Buna rağmen ikamet etmiyoruz. Sadece hafta sonları bahçe ve ağaçların bakımı için kullanıyoruz.
Bu arsa aldığımızda çöldü, bir Rizeli olarak 17 yılda ormana çevirdik. Karadenizliler bilirler bahçeye  200 yıllık tarihi ahşap Serender getirdim..O  bölgedeki en yeşil, en güzel  ve örnek bahçesi konumunda.
100’e yakın çam ve çok sayıda meyve ağaçları bulunuyor. Diktiğim ağaçların üzerinde “Kara kovan” lar var. Tam bir botanik bahçesi gibi. Doğaya katkı sunduk.
İşin özü şu: Söz konusu evde oturmadığım için bahçeye veya eve ASKİ suyunu bağlatmadım. Tanker destekli, komşularıma ait kuyu suyu ile ağaçları ve çimleri sulayarak, bugünlere geldim. Kuyu suyu kesildi, bahçem susuz kaldı. ASKİ suyunu bağlatmaya karar verdim.
*
İstenen bütün evrakları tamamladık. Öyle evraklar isteniyor ki sadece Fen İşleri Daire Başkanlığı’ndan 650 TL karşılığından alınan numarataj yazısı için 12 aşamadan geçiyorsunuz. Yapı Ruhsatı, İmar durumu Belgesi, Sıhhi Tesisat projesi, Kanal katılım makbuzu, Kimlik belgesi, Tapu  belgesi, İskan Belgesi ve  Fen işlerindeki yazı.
Bu yazı ve belgelerin tümü,  imar aşamasında alınmış, tamamlanmış, belediyenin dosyasında  zaten mevcut..Ama olsun, burası Türkiye..
Geçenhafta ASKİ Gölbaşı müdürlüğüne uğrayarak hesaplattım. Dediler ki 20 bin Tltutuyor. Kanal Katılım Belgesi  için 10 bin, diğer işlemler içinde 10 bin cevabını aldık.
Ruhsat alınırken zorunlu olan ‘Kanal Katılım  Belgem var’dedik, gösterdik.22 Ekim 2004 tarihli, makbuz no:253996, o günkü parası ile 145 milyon  ödemiştik.
“Olsun o dönemde arsa beyanına göre alınmıştır, bugünün Şartları ve değeri ile fark alıyoruz . O tarihte suyunuzu bağlatsaydınız, fark alınmazdı. Ya da arsa üzerinde ruhsatlı ev olmamış olsaydı, düşük maliyetli bahçe suyunu bağlardık. Dediler. Ruhsat almak, devlete vergi ödemek suç oldu!
Söz konusu adres yerleşim alanı.. Bağlayacakları su şebekesi tam kapımın önünden geçiyor.  Bir metrelik bir yeri açacaklar, iki metre mesafeye kadar kapıdan içeriye alacaklar. İşçilik ve açma işlerini de bize yaptıracaklar.
Metre küpüne ortalama 10 TL ödeyerek kullanacağım, ASKİ  şebeke suyunu bağlatmak için 20 bin TL para  yatırmam gerekiyor.. Kimin belediye başkanı olacağı, ne önemi var?
Bahçe aldığımda çöldü, ormana çevirdik. Şimdi tekrar çöle dönecek. Ağaçlar, çimler kuruyacak. Bunun sorumlusu de ‘Yeşil Ankara’ edebiyatını yapan ASKİ ile Büyükşehir belediyesi olacak.
İstediğimiz şey çok makul. Sadece çim ve onlarca ağaçlarımı sulamak için bahçe suyunu istiyorum.
20 bin Tl istiyorlar. Otomobil mi satın alıyorum?