“Denizi kara, karayı para” yapan başkan olarak bilinir, anılır, tanınır.
Rize’nin gelmiş, geçmiş en efsane Belediye başkanı Ekrem Orhon’u rahmet ve minnetle anıyorum.
Muhabirliğimin ilk yıllarında tanımıştım.(1981).
Masasındaki şu yazıyı hiç unutmadım.
“Büyük düşün.!”
O, Rize için hep büyük düşündü.
Büyük hizmetleri oldu.
***
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, misyonu ve vizyonu büyük olan; Türkiye’nin en köklü ve sağlam bir kuruluşudur. Başında Ahmet Aksu gibi, genç, dinamik, özelleştirmeyi iyi bilen, büyük başarılara imza atan bir başkan ve kurmay ekibi bulunuyor. Arkasında ise; özelleştirmeyi sonuna kadar destekleyen güçlü, iradeli ve istikrarlı siyası güç var. Büyük düşünüyorlar, büyük işlere imza atıyorlar.
Bu uyum, başarı getirdi. Ve 2017 Ocak ayı itibarı ile 75 milyar ABD doları seviyesinde bir gelir ve diğer yeniliklerle özelleştirmede” altın” dönemi yaşatıyorlar.  Bu başarı, motivasyon ve performans hedefin büyümesine neden oldu.
2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'dan,
2017'de 17,8 milyar lira,
2018'de 8 milyar lira,
2019'da da 6,5 milyar olarak gerçekleşmesi planlanıyor.
Hedef çoktan aşılacak,başarı sağlanacak.
***
Özelleştirmenin 1986-2017 yılının özetini çıkardık.  Özelleştirme İdaresi, kuruluşundan günümüze kadar, özelleştirme uygulamaları konusunda son derece istikrarlı ve güçlü bir irade gösteriyor.  Ayrıca, ekonomideki rekabet ortamını iyileştirmek ve makroekonomik dengeleri sağlamak için özelleştirme konusuna, dünyayı kıskandıracak ayrı bir sınav verdi.  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen başarılı özelleştirme uygulamalarıyla; piyasaların serbestleşerek rekabete açılmasını; dolayısıyla daha kaliteli ve ucuz ürünlerin tüketiciye sunulmasını sağladı.
***
Gerçekleştirilen özelleştirmeler ile sadece gelir elde edilmemiş; tekelci piyasalar rekabete açılmış, sermaye piyasası araçları geliştirilmiş ve atıl taşınmazlar ekonomiye kazandırılmıştır.
 Özelleştirilen birçok kuruluş yeni yatırımlar yaparak çalışanlar için yeni iş sahaları oluşturmuş, böylelikle ekonomik kalkınma ile büyümeye de katkı sağlamıştır.  Gelecek dönemde de, özelleştirme faaliyet ve projelerini; üretken altyapıya ivme kazandıracak, özel sektörün dinamizmini ve verimliliğini artıracak şekilde uygulamaya devam ediyor.  Ülkemizde rekabetin ve verimliliğin artmasına katkı sağlayan özelleştirme uygulamalarını makroekonomik politikalar ve uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde belirlenmiş bir program dâhilinde sürdürüyor. Özelleştirme uygulamalarında hassasiyetle gözetilen  şeffaflık ve rekabet prensipleri sayesinde sadece özelleştirme gelirleri değil, aynı zamanda ekonomimize olan güven de artmıştır.
 ***
Özelleştirme uygulamalarının ülkemiz ekonomisine çok yönlü katkılar sağladığı ve çeşitli dönüşümlere meydan verdiği açıkça görülmektedir.  5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu reformu ile kamu idarelerinin planlama yapmasına ve yapılan planlardaki gerçekleşmelerin izlenmesine olanak sağlanmıştır.  Söz konusu reform kapsamında özelleştirme idaresi, ilk Stratejik Planını 2009-2013, ikinci Stratejik Planını ise 2014-2018 dönemini kapsayacak şekilde hazırlamıştır. Hedefini ise 2023’e planlamıştır. 1986-2017 yılları arasında toplam 75 milyarın üzerinde ABD Doları tutarında özelleştirme uygulaması gerçekleştirilmiştir.  5018 sayılı Kanun’un yerleştirmeye çalıştığı açıklık, şeffaflık, verimlilik ve hesap verebilirlik ilkeleri olmuştur.
***
Özelleştirme uygulamalarıyla, orta ve uzun vadede devletin ekonomideki rolünün en aza indirilmesi, rekabete dayalı piyasa ekonomisinin oluşturulması, devlet bütçesi üzerindeki finansman yükünün azaltılması, sermaye piyasasının geliştirilmesi, atıl tasarrufların ekonomiye kazandırılması, oluşacak rekabet ortamı ile hizmet kalitesinin artırılması, hizmet ve mal fiyatının ucuzlaması, üretim ve istihdamın artırılması amaçlanmış ve hedefine varmıştır. Özelleştirme  tarafından yürütülen faaliyetlerle bu amaçları elde etme hedefi güdülürken, portföyde bulunan kurum/kuruluş ya da varlık ihalelerinde en iyi fiyatı bulmaya odaklanılmaktadır. Neticede son 15 yıl içinde,otuz yılı aşkın süredir özelleştirme programında bulunan Türk Telekom, Tüpraş, Erdemir, Petkim, Tekel,THY, TEDAŞ,Enerji  vb. birçok kuruluşun özelleştirme işlemi başarıyla gerçekleştirilmiştir.  Türkiye’deki başarılı özelleştirme uygulamaları dünya ülkelerinde örnek teşkil etmiştir.