Serbest piyasada Giresun kalitesindeki fındık 105 lira seviyelerine ulaştı.

Gümüşhane'de "Fide Bizden, Üretmek Sizden" Projesiyle Sebze Üretimi Destekleniyor Gümüşhane'de "Fide Bizden, Üretmek Sizden" Projesiyle Sebze Üretimi Destekleniyor

Giresun Merkez'deki tarihi Fındık Pazarı esnafından Mustafa Kankaya, 2023 yılının son aylarında fındık fiyatlarının 98 ile 100 lira aralığında durağan bir seyir izlediğini belirtti. Kankaya, bu durumun TMO stoklarındaki 100 bin tonun üzerindeki fındığın piyasayı tehdit etmesi ve TMO'nun piyasaya fındık satacağı yönündeki söylentilerden kaynaklandığını açıkladı.

TBMM Fındık Çalışma Grubu üyelerinin Tarım ve Orman Bakanı ve TMO Genel Müdürü ile yaptıkları görüşmeler sonucunda AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür'ün mecliste yaptığı açıklama, fındık fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu.

Kankaya, bugün itibariyle serbest piyasada Giresun kalitesindeki fındığın 105 lira, levant kalitesinin ise 98 ile 100 lira aralığında işlem gördüğünü belirtirken, gelecek yılın fındık fiyatlarının da yükselmeye devam etmesini beklediğini ifade etti.

İklim koşullarının gelecek sezon fındık ürünü üzerindeki etkisine de değinen Kankaya, kış mevsiminin yeterince yaşanmamasının fındık tarımı için kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Köylerde fındık ağaçlarının karanfil dönemine girebilmesi için gerekli soğuk havanın henüz gerçekleşmediğini belirten Kankaya, bu durumun yeni sezon fındık fiyatlarını etkileyebileceğini dile getirdi.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak