Ortaokuldayken sınıf öğretmenimizi çok severdim; hepimizle özel olarak ilgilenir, her zaman gülümser, ailelerimizi tanır, bizimle oyunlar oynardı. Öğretmenimiz bir gün derse geldi “Bugün rehberlik dersi işleyeceğiz, okulda uyum problemi yaşadığınız, sizi rahatsız eden durumlar var mı? ” dedi. 

Sınıfta herkes bir şeylerden bahsetti, sıra bana gelince ben de “Öğretmenim üst sınıflardan bazı ağabeylerle aynı servisteyim, serviste çok uygunsuz ifadeler kullanıyorlar, servis şoförümüz onları uyarıyor ama dinlemiyorlar, hatta sizinle ilgili de konuşuyorlar,” dedim. Öğretmenim “Hangi öğrenciler onlar?” deyince, isimlerini söyledim ve öğretmenime onlarla bu konuyu konuşmamasını, onlardan korktuğumu söyledim. Öğretmenim konuştuklarımızın aramızda kalacağını ifade etti.

Sonra okul bitti ve servise gittim, serviste o ağabeylerden biri bana “Sen tam bir ispiyoncusun, demek hakkımda konuşuyorsun, bunu sana ödeteceğim,” dedi. Ben şok oldum, korktum, öğretmenim bana söz vermişti, nasıl gidip söyler diye düşünüp çok üzüldüm. Eve gittim, ağlayarak durumu anneme anlattım, annem okul rehber öğretmenimizi aradı ve yaşanan durumu anlattı. Ertesi gün okula annemin zoruyla korkarak gittim. İlk teneffüs okul rehber öğretmenim ve sınıf öğretmenim beni rehberlik servisine çağırdı. Sınıf öğretmenim yaşadığım durumu anlatmamı istedi. Ben de ona durumu anlattım, öğretmenim bana sarıldı ve özür diledi. Bana “Bu şekilde bir problem yaşamana çok üzüldüm, ben gidip öğrencilere asla böyle bir şey söylemedim, okul çıkışı o öğrenciyi görünce ona kurallara uyması ile ilgili takıldım, bu şekilde bir sonuçla karşılaşacağını hiç düşünmemiştim, senden özür diliyorum, lütfen beni affet,” dedi.

Öğretmenim benimle bu şekilde konuşunca çok rahatladım ve mutlu oldum. Sonrasında öğretmenim o öğrenciyle de konuşarak benim yanlış bir şey yapmadığımı anlattı ve sorun çözüldü.

           

Bu örnek olayda bazı öğrencilerin istenmeyen davranışlarını/söylemlerini öğretmene anlatan bir öğrenciye tanık oluyoruz. Buradaki öğrencinin bu davranışı “ispiyonculuk” olarak değerlendirilebilir mi? Hayır, değerlendirilemez. Çünkü ortada çok önemli istenmeyen davranışlar/söylemler var. Bunların önüne geçmek için mutlaka öğretmenlerin işe karıştırılması gerekir. Bu olayda, öğretmen, kendi hatası yüzünden öğrencisinin üzüldüğünü ve problem yaşadığını anlayınca öğrencisinden özür dilemiştir. Öğrenciden özür dilemek erdemlerin en büyüklerinden biri sayılır. Buradaki öğretmenin davranışı öğrencisine önemli bir esin kaynağı olmuşa benzemektedir.Bütün lider öğretmenlerin davranış biçimi buradaki öğretmenin davrandığı gibi olacağından ben de olsaydım buradaki öğretmenin yaptığının benzerini yapardım.