Bu korona illetinden dolayı yaklaşık üç haftadan beri evlerimizdeyiz. Biraz daha sabır evlerimizden çıkmaya az bir zaman kaldı.
Bu üç haftalık zaman diliminde belki biraz sıkıntı çektik. Bu hafta ki  makalemde evlerimizde neler yapabiliriz diyerek Trabzon’umuzun değeri Psikiatrist  profesör İsmail AK Hocamla dertleştik. Şimdi onları sizinle paylaşmak isterim.

Evlerimizde bir hobi bulalım. Bu kitap okumak olur yada bir çiçek bakmak olur. Ben bunu uygulamaya dikkat ediyorum. Elimden geldiğince kitap okumaya çalışıyorum. Okuduğum kitap İmam Nesefi’nin Arapça  tefsir kitabı. Ayrıca oğlumdan aldığım Peyami Sefa’nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu. Sizlerde beğendiğiniz bir kitap okuyabilirsiniz. Okumalarımız beynimizi rahatlatacaktır.

Evde eşimizle , çocuklarımızla ve eğer varsa yaşlılarla sohbet etmeye çalışalım. Bu sohbetlerimiz beynimizi dağıtacaktır. Ayrıca belki de bugüne kadar hiç yapmadığımız güzel bir etkileşim olacaktır. Birkaç gün önce bir şube müdürüyle telefon görüşmemde bana Tirajı komik bir olay anlattı. Bir arkadaşı bu günler sebebiyle evde kaldığından hanımıyla sohbet etmeye başlamışta  “ iyi huylu bir hanımım varmış! Hiç farkında değildim” demiş. Yaşlılar evlerimizde ise onlar tarih olduğundan konuşalım yok eğer evlerimizde yoksalar  telefon açıp onlarında bu sıkıntı günlerinde beyinlerini dağıtmak adına onlarla konuşalım.

Akşam saatlerinde tıraşımızı olalım,  sabah kalktığımızda sokak elbiselerimizi giyinelim. Eşimize hantal gözükmeyelim. Bu durum eşleri bayağı tedirgin edecektir.
Fırsatımızı bulduğumuzda evimizde mutlaka yürüyüş gibi spor yapmayı ihmal etmeyelim. Koridorda bir elli defa gidip gelelim.

Evimizde namaz kılmayı ihmal etmeyelim. Hem namaz kılacağız hem de Kuran okumaya çalışacağız. Kıldığımız bu namazlar bizleri içersinde bulunduğumuz bu illetten biraz olsun uzaklaştıracaktır.

Bakınız Osmanlıda stres nasıl  uzaklaştırılıyordu. Bunları üç maddede toplayabiliriz. 1-“Er rızku alellah; Yani rızka Allah kefildir.İnsan rızık endişesi taşımamalı. 2- Tevekkeltü alellah. Yani her şart altında Allah’a teslim olmak. 3- Buda geçer ya Hu. Yani hangi şart altında olursak olalım, bu günler çok yakın bir zaman diliminde geçmesi muhakkaktır. Ondan dolayı endişe edilmemeli.

Hane halkı içerisinde kavga yapmamaya çalışalım. Kavga böyle zor günlerde biraz artabilir. Kolay değil dört duvar arasında yaklaşık dört haftadan beri kapalıyız.
Evimizi havalandırmaya kesinlikle unutmayın. Bu durum psikolojimizi mutlaka olumlu yönde etkileyecektir. Bol su içelim.
Hocamın son cümleleri ise içimi ısıttı. Okuyucularına söyle çok değil bir iki hafta içinde bu durum gerilemeye başlayacak. Eskisi gibi sokağa, işimize gidip gelmeye başlayacağız. Az biraz sabır, çoğu gitti azı kaldı.

İlaç ve aşı çalışmaları ise son derece hızlı bir şekilde devam ediyor. Ülkem geneli Abdi İbrahim ilaç şirketi bu illete iyi gelen bir ilacı bulduğunu ve Sağlık Bakanlığına doksan bin tablet üretip verdiğini açıkladı. Ayrıca bir bilim heyetimiz ekibiyle Türk usulü aşı çalışması için  laboratuara kapandıklarını açıkladılar.

Büyük bir imtihandan geçiyoruz. Az biraz sabır. Maddi manevi dersler çıkartmak dileğiyle…