Türkiye’nin inanç turizmi yönünden önemli merkezlerinden birisi olan Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı ve 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans ile katıldığı törenle tekrar ziyarete açıldı.  Erdoğan, tarihi yapıların ziyarete açılışında önemli açıklamalarda bulundu.  Erdoğan, “O yamaçlarda nasıl çalıştıklarını gördünüz. Bütün zorluklara, tehdit edeci unsurlara rağmen o çalışmalar yapıldı. Sümela Manastırı ülkemizin tanıtımının önemli sembollerinden biridir. Bin 600 yıllık mazisi olan bu eser, bugüne gelmiştir. Bu eser en parlak dönemlerini 19. YY yaşamış, Rus işgalinin ardında boşaltılarak mahsun kalmıştır. Bu güzel yapıda ki eserlerin bir kısmı Yunanistan’a götürülmüştür. Bu eserede biz sahip çıktık. Altındere Vadisinin gerdanlığı olarak nitelenen bu eseri dünya kültür mirasına kazandırmak için uzun yıllardır çalışmalar yürütüyoruz. Daha önce çevresini, kullanılabilir hale biz getirmiştik. Türkiye’nin toprakları üzerinde ki her türlü medeniyet mirasına nasıl sahip çıktığını, koruduğunu somut örneği olan bu çalışmayı ülkemizi eleştirenlerin dikkatine sunuyoruz. Biz diğer inançların sembollerini hedef olan millet olsaydık, 5 asırdır milletimizin elinde olan bu manastırın yerinde yeller eserdi.” dedi.



TARİHİ ESERLERİ YAŞATMANIN PEŞİNDE OLDUK

Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti: “Biz hiç bir zaman yıkmanın, imhanın, yok etmenin peşinde olmadık Tam tersine, yaşatmanın peşinde koştuk. Osmanlı’nın çekildiği coğrafyalarda ise tam anlamıyla bir kültürel soykırım yaşandı. Balkanlarda bir asır önce 300 camiyle bıraktığımız bir şehirde bugün her nasılsa ayakta kalmış tek bir caminin kalmış olması kimin nerde durduğunun ispatıdır. Tarihi eserleri koruma noktasında batılı hiç bir devletin bize söz söyleme hakkı yoktur. Ayasofya’yı cami olarak yeniden hizmete açmamız rahatsızlık sebebi olmamalıdır. Tam tersine bu mabede sahip çıktığımız, koruduğumuz, yaşattığımız için teşekkürü hak ettiğimize inanıyoruz. Bugün Ortahisar Ayasofya Camii için de aynı durum geçerli. 750 yıllık bu eser ecdadın elinde daha güzelleşerek günümüze ulaştı. Ortahisar Ayasofya Camiinde, Rus işgali sırasında depo haline getirilerek mabed vasfına aykırı şekilde kullanıldı. Yalnızca bu örnekleri kimlerin mabedlere, tarihi eserlere saygılı, kimlerin hoyrat davrandığını göstermesi kafidir. İstanbul’da ki Ayasofya Caminin açılışı, ülkemiz ve dünyada hakka ve hukuka saygılı olanlar ile zihni ve kalbi kararmış olanları ayıran bir turnosol kağıdı işlemi görmüştür. Milletimizin Anadolu’da ki bin yıllık bağlarını kabul edemeyenler, Ayasofya bahanesiyle kinlerini kustular. Milletimizin değerlerine, kültürüne husumet duyanlar yine Ayasofya üzerinden geçerek niyetlerini ortaya koydular. 
Bu kesimlerin Sümela Manastırı ve Ortahisar Ayasofya Camii konusunda diyecekleri belidir. Bunlar için ne tarihin ne kültürün bir kıymeti vardır. Türk miletine ve İsmail düşmanlığını açıkça dile getiremedikleri için bu tür konulardan kendilerini konumlandırıyorlar. Milletimiz kimin nerede durduğunu gayet iyi biliyor. BİZ bu hakikatleri BM Kürsüsünden temsilcilerin gözlerinin içine baka baka söyledik, söylüyoruz. Özellikle batılı ülkelerin, dünyanın kalanını kanı, gözyaşı, acısı, sömürüsü üzerine kurulu rehaf düzeninin sonunun geldiğini açıkça ifade ediyoruz. Karşımızdakilerden delikanlıcı duruş bekliyoruz. İnsanlara iftira atarak, vatandaşlarımızı kışkırtarak, milletin değerlerine olan düşmanlıklarını gizlemeye çalışıyorlar. Ama ne yaparsa yapsınlar, artık yolun sonu görülüyor. Türkiye olarak medeniyetimizden, tarihimizden aldığımız ilhamla, hak, hakikat, adalet ve barış uğrunda verdiğimiz mücadeleyi sürekli daha ileri taşımakta kararlıyız. Müdahil olduğumuz her meselede ite bu perspektifle hareket ediyoruz.  Özellikle bu sene 15 Ağustos’ta Ortodoks vatandaşlarımızın Sümela Manastırında Restorasyon döneminde ara verilen Meryem Ana Ayinini gerçekleştirebileceklerini de bu vesileyle duyurmak istiyorum.



ERSOY İNCELEMELERDE BULUNDU

Sümela Manastırı ve Ayasofya Camii'nin açılışı için Trabzon'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ilk olarak Ayasofya Cami'nde incelemelerde bulundu.  Çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmaları ile ilgili yetkililerden bilgi alan bakan Ersoy daha sonra Trabzon Valiliği'ne geçti.  Bakan Ersoy'un Ayasofya Cami ziyaretine Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu eşlik etti.  Vali Ustaoğlu ile Başkan Zorluoğlu'nun Ayasofya Cami'nde bakan Ersoy'a yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Bakan Ersoy'un Ayasofya'daki restorasyon ve çevre düzenlemelerini beğendiği ifade edildi.  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon Büyükşehir Belediyesini ziyareti öncesi 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı ile Meydan Cephe Sağlıklaştırma Projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Proje çalışmaları hakkında Başkan Zorluoğlu’ndan bilgi alan Bakan Ersoy, Trabzonlular tarafından da ilgiyle karşılandı. Bakan Ersoy ve Başkan Zorluoğlu, Meydan’da bulunan Trabzon yazısı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. 

KALICI MİRAS LİSTESİNE GİRMESİNİ HEDEFLİYORUZ

Açılışta ilk olarak konuşan Bakan Ersoy, “29 Mayıs 2109’da 1. Etap tamamlandı. Bugün de 2. Etap tamamlandı. Kalan yüzde 35’lik bölük daha önce hiç ziyarete açılmamış alanlar. Oraya da hız kesmeden devam ediyoruz. Son kalan kısımları da hızla tamamlayarak 1 yıldan daha kısa süre içinde ziyarete açmış bulunacağız. Bu etapla birlikte 17 bin metre karelik bir kaya bölümünü de koruma alanı oluşturuldu. Her taraf çelik ağlarla oluşturuldu. 
Bin 100 tontan fazla kayayı bölgeden çektik ve uzaklaştırdık. Aynı zamanda 55 milyon liralık rakamla restorasyon çalışmasını tamamlamış olacağız. Sümela Manastırı, bilindiği gibi UNESCO geçici dünya mirası listesindeydi. Son kalan kısım tamamlanır tamamlanmaz kalıcı miras listesine girmesini hedefliyoruz. Bugün  2 tane açılışımız var. Trabzon Ayasofya Camiinin geçen sene sözünü vermiştik.” dedi.
Editör: TE Bilisim