CHP, bu ay sonu kurultaya gidiyor. Virüs nedeniyle ertelenmez ise..

Kemal Bey’in çok yoğun bir görüşme trafiği olduğunu biliyorum.PM’ye aday olmak isteyen herkes, Genel başkana görünmenin, bağlılığını bildirmenin peşinde. Adetagörücüye çıkıyorlar.
5-6 tane “Abi” konumundaki deneyimli isimlerdışında; hepsini il örgütlerinden genç ve tanınmamış kişilerin PM’ye almanın parti açısından  daha iyi olacağını düşünenlerdenim. En azından bu genç kadronun tartışılacak, eleştirilecek hiçbir şeyleri yoktur..
 
Özel Kalem müdürü Şükran Kütükçü ve ekibinin, güler yüzleri ve özveriliçalışmaları, görüşme trafiğini kusursuzca yönetmeleri takdire şayandır..
 Şükran hanım, çağdaş Türk kadınını temsil etmekle birlikte, diploması dilini kullanan, görevini kusursuz bir ciddiyetle yerine getiren, temsil ettiği makamın ağırlığını her daim taşıyan, koruyan üstün nitelikleri ve özellikleri olan  birisidir..

Genel başkan Kılıçdaroğlu, en genç yaşından itibaren itibarlı işlerle uğraşmış; yaptığı işlere de itibar kazandırmıştır. Kamuda Genel Müdürlük, Müsteşarlık gibi önemli görevlerde bulunduktan sonra, CHP Genel başkanı olarak görev yapmaktadır
Kılıçdaroğlu, bir siyasi gelişmenin kavranmasında ve uygulanmasında dirayet gerektiren noktayı, işin en hassas ayrıntısında kavrayan yönetim ustalığıyla dikkat çekebilen siyasetçidir.   Olayların yorumlanmasında makul olmanın disiplinini kullanır.
Ve o makul noktanın önemine işaret eden tasnif ve tarif mahareti ekler. Siyasetteki üstün akıl kullanma yeteneği, bu iki meziyeti mezceden isabetten kaynaklanır.
Türkiye’nin önemli isimlerindendir. Kişiliğinin olgunlaşmasında kırk yıllık dürüst ve hakşinas bir  bürokrasi-siyasi mesleğinin gururlu tablosunu sergiliyor..  Az bulunur değerdir. Türkiye’de, iz bırakan bir siyasetçidir.
Çalışkan, mütevazı yaşantısı, Türk ekonomisini iyi bilen, saygılı, ölçülü, siyasete seviye getiren, diploması, nazik dil kullanan, eleştirilerini incitmeden yapabilen ender siyasetçilerden biridir.

 Daha öncesinde yazmıştım. Ve siyasette” Altın kural”… Halkla bütünleşmektir.. Futbolcu misali... Koşacaksın. Terleyeceksin. Vatandaş sana değil, sen vatandaşa gideceksin Koşuyor… Terliyor… Ziyaret ediyor.. Vatandaşla diyalog kuruyor... Ülkenin sorunlarını gündeme getiriyor. İçten ve samimi olarak. Her kesimi kucaklıyor..
Kadınların.. Gençlerin ..Yaşlıların… Haksızlığa uğrayanların; haklarını savunuyor.
Siyasetin  Fakültesi... Üniversitesi" yoktur. Siyasetin okulu "Gençlik kollarıdır...  Kadın kollarıdır... Seçmendir..  Tecrübedir...  Birikimdir. Deneyimdir. Başarıdır..”
Hiçbir şey başarının yerini tutamaz. Başarılı olmak için siyaset üreteceksin, çalışacaksın. Kemal bey,bunu yapıyor
 
CHP’ de PM için yaklaşık 600’ün üzerinde bir kadronun aday olacağı tahmin ediliyor. CHP Kurultayları başka partilerin “kongrelerine” benzemez. Siyaset geçmişini geleceğe taşırken, yenilikçi olmanın zorluklarını giderecek bir kararlılık gösterir.
Bu Kurultay, bu anlamda özel bir değer taşıyor ve partinin fırsat kapılarını cesaretle açmanın isabetini getiriyor.
Bu kurultay gövde gösterisi yapmaktan çok içerik zenginliği ile kamuoyunun dikkatini çekmesi çok daha önemli ve siyaseten yararlı yaklaşımdır.
 
CHP KURULTAYI(2)
 
Bir önceki yazımda CHP  Kurultay’a gittiği, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun görüşme trafiklerinden ve özelliklerinden söz etmiştik..
 
Birinci dikkat çeken başlık, PM üyelerinin milletvekillerinden çok, parti teşkilatının öne çıkmış ve ustalığı kanıtlanmış yöneticilerden oluşacağı beklentisidir. Çünkü etkin ve üretici muhalefet, ülke yüzeyinde genişliğe bağlı olarak önem taşıyacaktır.
Buna saha performansını parlamenter düzleme taşımak ve yeni siyaset planlaması yaratmak diyoruz.
İddialı bir ana muhalefet partisinin siyaset planlamasında en önemli görevlerin başında Parti Meclisi gelir. Beklenti şu: BM’ye “Abi “ konumundaki, deneyimli, bilgili ve uzlaşmacı kimliği ile tanınan 5-6 kişi dışındakileri örgütlerden alınmasıdır.
Bu görev en başta “temkin”gerektirir. Siyasette temkin, günlük dilde kullandığımız anlamından çok farklıdır.
*
Bir hususu belirtmekte yarar var. Karadeniz’in ve Karadenizlinin eşit oranda yer almadığı hiçbir siyasi oluşumun başarılı olması mümkün değildir. Bu durum bütün partiler için geçerlidir..
Genel başkan Kılıçdaroğlu, Karadeniz ve Karadenizlilere çok önem verdiğini en iyi bilenlerdenim. Bu kongrede de aynı hassasiyeti göstereceğini umuyorum.
Dahası CHP,  siyaset sahnesinde damgasını vuracak, yeni yenilikler getirecek yeni demokrasi şöleni estirecek bir kurultay idrak edecek. Böyle bir hassas dönemde, partinin kamuoyunda toplamaya başladığı itibarin gündeme getirilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Bu kurultay, bu anlamda özel bir değer taşıyor ve partinin fırsat kapılarını cesaretle açmanın isabetini getiriyor. Genel başkan Kılıçdaroğlu’nun temiz geçmişi, demokrasi anlayışı, lider özelliği, ilk seçildiği günden bugüne kadar gösterdiği üstün başarıları, vatandaşların ona olan sevgisi CHP için büyük bir şanstır.
Kimler gidecek, kimler gelecek? Kurultayda göreceğiz…
*
İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’nin üstün niteliklerini çok yazdım.
 Bürokrasinin ve siyasetin imbiğinden geçmiş, bilgisini, birikimi, deneyimini zirveye çıkarmış; damıtmış, hayatının her anını devlet ve millete adayarak geçirmiş, siyaset ve devlet adamıdır.
Hamzaçebi; yaptığı görevler itibarıyla bir faniye nasip olacak her makamı, mevkii görmüşler. Hamzaçebi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına CHP’nin  en güçlü aday olarak gösteriliyor.
Milli Emlak Genel Müdürü, Gelirler Genel Müdürü, Ankara ve İstanbul Defteri. Trabzon ve  İstanbul Milletvekili. TBMM Bütçe Komisyonu’nun en önemli üyesiydi, 3.Dönem CHP Grup Başkanvekilliği, bir dönem TBMM Başkanvekili olarak görev yaptı.
Devlet deneyimi en üst düzeyde.. Siyasetteki ağırlığı ölçülemeyecek kadar ağır. Kısacası, devleti biliyor, tanıyor, koruyor. Siyasette duayen konumunda.
*
Siyasette ağırlığı ve Parti içinde dengesi olan, beyefendi  kişiliği ve ekonomist kimliği ile tanınan Genel Başkan yardımcısı Bülent Kuşoğlu’nun üstün niteliklerini…
”Başın düşerse Dara Mahmut Tanal’ı Ara”  sloganı ile cep telefonunu internet ortamına koyan İstanbul milletvekili Mahmut Tanal’ın kurultaydan da güçlü çıkacağını biliyoruz.