Merhaba değerli okurlar bugün oyun terapisini ele alacağım. Çocuklar hayatlarında zor süreçler yaşadığı zamanlarda bilinçli ebeveynler tarafından bu fark edilerek çocukları için psikoloğa başvurduğunu görmekteyiz.

Anne, baba boşanma süreci ve boşanması sonrası, arkadaş edinmede zorlanma okulda ya da evde yapılan değişimlere adapte olmamak, hırçınlık, kaygı, içe kapanıklık ve ya çocuğu etkileyeceği düşünülen herhangi bir süreç içerisinde başvurabilmektedir. Sadece olumsuz durumlarda değil ileriye yönelik daha psikolojik açıdan sağlıklı, insan ilişkileri farkındalık seviyesi yüksek olması, çocuğunun hayat kalitesinin artması için de başvurulmaktadır.

Oyun terapisi, çeşitli zihinsel ve duygusal sağlık sorunlarına yardımcı olmak için kullanılan bir terapi türüdür. Bu terapi, oyun ve oyun materyalleri kullanarak kişinin duygusal, bilişsel ve davranışsal gelişimini teşvik etmeyi amaçlar.

  1. Davranış sorunları: Çocuklarda davranış sorunları, öfke kontrolü, agresif davranışlar, dürtü kontrol bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunları içerir. Oyun terapisi, bu sorunların üstesinden gelmek için kullanılabilir.
  2. Duygusal sorunlar: Kaygı, depresyon, yas, travma sonrası stres bozukluğu ve benzeri duygusal sorunlar oyun terapisi ile ele alınabilir.
  3. Sosyal beceri eksikliği: Bazı çocuklar sosyal beceri eksikliği yaşarlar ve arkadaş edinme veya diğer insanlarla ilişki kurma konusunda zorluk çekerler. Oyun terapisi, sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
  4. Öğrenme sorunları: Bazı çocuklar okuma, yazma, matematik veya diğer derslerde zorluk çekerler. Oyun terapisi, öğrenme becerilerini artırmak için kullanılabilir.
  5. Aile sorunları: Çocukların aileleri ile sorunları olabilir ve bu da çocukların duygusal ve davranışsal sorunlarına neden olabilir. Oyun terapisi, aile üyeleri arasındaki iletişim ve etkileşimi geliştirerek bu sorunlara yardımcı olabilir.

Psikologlar oyun terapisi esnasında çocuğun kurduğu oyundan yola çıkarak çocuğun iç dünyasını anlayabilir. Çocuğun gündelik hayatta karşılaştığı güçlükler, çatışmalar oyun terapisi seansında ortaya çıkar. Psikolog çocuğun içinde bulunduğu durumu gözlemleyerek çocuk için uygun olan yöntemi seçer oyun içinde çocuğun yaşadığı sıkıntıları, güçlükleri, çatışmaları çözümlemesine yardımcı olur. Burada oyun anlamlandırılır çocuğun sembolik anlatımlarıyla iç dünyasını keşfediyoruz.Çocukların duygularını güvenli ortamda dışa vurmalarını sağlayan bir süreçtir.

Terapiye sadece negatif süreçler deken  başvurmayız  her şey gayet normal seyrettiği durumlarda da mevcut iyi oluş seviyemizi ve yaşam kalitemizi arttırmak, kendimizle ilgili farkındalığımızı arttırmak  için başvurulması gereken bir süreçtir. Aslında her bireyin terapi sürecinden geçmesi gerekiyor. 


Detaylı bilgi ve iletişim için [email protected] adresinden ve psikologmerveak adresinden https://instagram.com/psikologmerveak?igshid=ZjE2NGZiNDQ= bağlantı üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.