Bu hafta ki cuma namazı hutbesinde miras üzerinde duruldu. Bende önemine binaen bu haftaki makalemi bu konuya ayırmayı uygun buldum.
Ölüm hak miras helal. Bundan dolayı anne babalar ölmeden önce vasiyetlerini yazmaları lazım gelmektedir. Genellikle anne babalar vasiyetlerini yazmadıklarından ölüm gerçekleştiğinde daha sonra çocuklar arasında büyük sorunlar meydana gelmektedir.
Günümüzde anne babalar MİRAS BIRAKACAKLARI ZAMAN MİRASIN HEPSİNİ ERKEK ÇOCUKLARINA BIRAKMAKTADIRLAR.
Allah azze ve celle miras taksiminde erkek çocuklarına bir pay verdiği gibi kız çocuklarına da bir pay vermektedir. Bundan dolayı anne babalar sorumluluk almak istemiyorlarsa miraslarını bırakacakları zaman kız çocuklarına da bir pay vermeleri lazım gelmektedir.
Yaşadığım bir olayı sizlerle paylaşmak isterim. Yakın akrabalarımdan biri çok zengindi. Öldükten sonra vasiyeti açıldığında mirasın hepsini oğluna bırakmıştı. Kız çocuklarına ve hanımına bir şey bırakmamıştı. Kız çocukları erkek kardeşlerine hakkımızı vermezsen mahkemeye gideceğiz dediklerinde erkek kardeşleri kendilerine birer daire vererek anlaşma yoluna gitmişlerdi.
Bakınız miras paylaşımında Allahın kanunlarında kıza bir erkeğe iki hisse verilirken beşeri yasalarda ise yarı yarıya mirasta pay düşmektedir. Bundan dolayı Allahın kanunlarına göre miras payımı yapılmazsa kız çocukları beşeri kanunlara başvurarak yarı yarıya alabilirler.
İslam hukukuna göre ölenin miras paylaşımı yapılacaksa Müftülüklere başvurup İslam hukukuna göre mal paylaşımı yapılmalıdır. Kişi İslam hukukuna göre mal paylaşımına razı olmazsa bu durumda kız çocukları beşeri kanunlara başvurarak yarı yarıya haklarını alırlar.
Burada önemli olan babalar mallarının üçte birini vasiyetlerine yazmalı ve eğer borçları varsa mallarının diğer üçte birinden de borçlarının ödenmesi için vasiyet etmelidir. Fakat burada şöyle bir sıkıntı var. Çocuklar borçlarını kendisi ödeseydi biz ödemeyiz diyenlerin çoğunlukta olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda vasiyeti yapanın borçlarının ödenmesini çocuklarına değilde kendi hayatındayken yaşarken kendisinin ödemesi daha iyidir.
Kişi miras paylaşımını ilk önce İslam hukukuna göre yapmalıdır. Çocuklar İslam hukukuna göre miras paylaşımını yapmak istemezlerse beşeri yasalara göre miras paylaşımını yapmalıdırlar..Önemli olan çocuklar arasında sonradan sıkıntı çıkmasın.
Bakınız avukatların en fazla sevdiği davalar kardeşler arasındaki miras paylaşımından doğan çekişmeler olduğunu avukatlar sesli olarak seslendirmektedirler.
Çocuklar arasında sıkıntılar çıkmaması için babalar ölmeden önce miras paylaşımını yapmaları lazım gelmektedir. Miras paylaşımını İslam hukukuna göre yaparlarsa adalete daha fazla yakın olurlar bu da akıldan çıkarılmaması lazım gelmektedir. Ancak İslam hukukuna göre miras paylaşımı yapılmak istenmediğinde babalar beşeri yasalara göre miras paylaşımını ölmeden önce yapmaları lazım gelmektedir ki daha sonra sıkıntılar ortaya çıkmasın.
Ölüm hak miras helal...