Birkaç gündür dolaylı ve dolaysız olarak erken genel seçim konuşuluyor.
Normal koşullarda takvim şöyle işliyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimini 2023
Belediye başkanlığı seçimleri2024
Birinde 3, diğerinde 4 yıl daha var.
Seçim olsa ne olur olmasa ne olur
Ne değişecek yani
Ama insanlar merak ediyor durup dururken nereden çıktı bu seçim işi.
Hani derler ya ateş olmayan yerden yangın çıkmaz misali demek ki kapalı kapılar ardında bir şeyler konuşuluyor.
Eğer bu konuşulanlar kamuoyuna yansıyorsa da gerçekleşme ihtimali vardır elbet.
İlk flaş açıklama İyi Parti’den geldi
28 Haziran 2020'de erken seçim yapılacağı yönünde iddiası var.
Buson dakika açıklaması İYİ Parti Milletvekili ve Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’dan geldi. 
Kendisinin de dediği gibi, yorum içeriğin kendisindedir şimdilik.
AK Parti 'den ayrılarak Gelecek Partisi’nin kurucu isimleri arasında yer alan Selçuk Özdağ da benzer bir açıklama yaparak Mayıs 2021’i işaret etti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Ne zaman seçime gidileceğine Erdoğan karar verecektir ama biz her an seçime gidilecek gibi hazırız" temkinli açıklamala yetindi.
Bütün bu söylemler ve iddialarAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’a da sorulmuş erken seçimi gerektirecek bir sebebin olmadığını ifade etti.
“Türkiye'nin bugünkü siyasi şartları içerisinde hiçbir şekilde erken seçimi gerektirecek rasyonel bir sebep yoktur" dedi.
Erken seçim olası mı bir baskın seçim olur mu tartışmasına yerel siyasetçiler de katıldı.
İyi Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli erken seçimin sürpriz olamayacağını söylerken şöyle bir değerlendirmede bulundu.
“24 Haziran seçimleri öncesinde erken seçim olmayacak, zamanında yapılacak söylemleri vardı. Ama 15 gün içerisinde bir seçimle karşı karşıya kaldık. Yeni kurulan partileri seçime sormama adına böyle bir hamle yapılabilir” dedi.
Gündemin günde birkaç kez değiştiği Türkiye’de erken seçimin olacağı yönündeki senaryoların gerçekleşeceğine dair pek ihtimal vermesem de siyasi partilerin hâlihazırda olması önemlidir.
Hatırlanacağı gibi 2018 seçimleri öncesinde Meral Akşener’in seçime girememesi için böyle bir senaryo öne sürülse de CHP’den aldığı ödünç milletvekilleriyle seçime girmiştir.
Yeni siyasi oluşumların seçime girememesi gerekçesiyle erken seçim senaryolarının yazılması çok da gerçekçi olmadığı kanısındayım.
Dedim ya birinde 3 diğerinde 4 yıl daha zaman var.
Ahmet Davutoğlu’nun ve şehir efsanesine dönen Ali Babacan’ın partilerinin seçime girememesi durumunda en kötü ihtimal CHP’den veresiye milletvekili alırlar.
HaaMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim açıklaması olursa dikkate alın. Çünkü1999’dan beri ne dediyse oldu.
Erken seçim her ne kadar uzak ihtimal gibi görünse de yerel yönetimlerin her zaman hazırlıklı olması da önemlidir.
CHP kongrelerine başlarken AK Parti’de de bu süreç başlamıştır.
AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Salih Cora ile Bahar Ayvazoğlu’nun katıldığı ve puslu havanın dağıldığı 4 saatlik toplantıda muhtemelen bu konular da konuşulmuştur.
Trabzon her zaman seçime hazırlıklıgirmiştir ve her seçimde de Türkiye ortalamasının en az 10 puan üzerinde oy almıştır.
Türkiye genelindeki durum mu nedir?
Şöyle açıklayayım;
AK Parti halen önde görünüyor, yaklaşık yüzde 42’nin üzerinde bir oy potansiyeli var, buna MHP’yi de dâhil edersek rakam yükseliyor.
Seçmen yerel seçimlerde iktidara bir sarı kart gösterdi doğru, uyarı verdi. Bu yüzden iktidar muhtemelen 2020’de kendi politikasını bu uyarı üzerinden şekillendirecek.