Yargıtay Başkanı İsmail Cirit'in Rize eniştesi olduğunu ortak dostumuz; Adalet Bakanlığı müsteşarı Kenan İpek'ten öğrenmiştim.
Kayınpederi İbrahim Toprak'ın vefatı nedeniyle Rize'ye geldi.,
Cenaze namazına Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Rize Valisi Erdoğan Bektaş ve çok sayıda kişi katıldı. Başkan Cirit'te, ailesine ve Toprak ailesine başsağlığı diliyoruz.

Başkan Cirit, yargı Camiasında  bilinen, tanınan, itibar gören, olduğu gibi olan, göründüğü gibi görünen yiğit bir hukuk adamıdır.
Malumdur ki, yaptığı görevler itibariyle bir faniye nasip olacak her makamı mevkii görmüştür. En genç yaştan itibaren itibarlı işlerle uğraşmış; yaptığı işlere de itibar kazandırmıştır.
Yargının  imbiğinden geçmiş, bilgisini, birikimini, deneyimini zirveye çıkarmış; damıtmış, hayatının her anını devlet ve millete amade geçirmiş bir insan…
Zarif, beyefendi kişiliği, dostluğu her türlü takdirin üzerindedir.
Her yargı mensubu çok iyi bilir ve takdir eder ki, O’nun döneminde adalet yozlaşmaz, siyasallaşmaz, ikiye bölünmez.
Başkan Cirit, adalette dengedir. Hukukun üstünlüğüne gönül vermiş, hayat vermiş bir insandır.
Yaptığı her görevi en nitelikli şekilde ifa etmiştir. Şahsiyeti, çalışkanlığı, başarısı  her türlü takdirin üzerindedir.

Hüner ve Marifet..

Bir hedefe ulaşmanın, başarılı olmanın, halkın gönlünde sürekli olarak taht kurmanın, ilkeli ve tutarlı olmanın, hizmet etmenin, dimdik ayakta durmanın önemli öğeleri vardır.
Bu başarı için hepsinin bir arada bulunması gerekiyor ki, bu da öyle kolay herkese göre bir iş değildir.
Örneğin aklın en isabetli değerlendirmeler, duyguların en hassas örneğine, kadar bütün öğeleri sıralayabiliriz.
Ama yinede hedefe ulaşmak, farklı, özel olmak için; ona ulaşan kişinin” hünerine” bağlıdır.
Hüner” ustalık-uzmanlık becerikli olma üstünlüğü demektir.
Mutluluğu bir değer gibi sunar. İnsana varlığın ispatini verir.
Mükemmelliği tanımlar ve onu simgeler.
Marifet, Hünerin Arapça karşılığıdır. Eylemlerin, nitelikli tarifine bakarsan ”Hüner” ile “ Marifet” benzer anlamlar taşır.
Hüner, hayatin fizik değerlerine, hâkim olan ustalıktır.
Marifet ise, hünere kazandırılmış tasavvuf idrakiyle tezahür eder.
Bir hikmet ve İrfan
hadisesidir
Tanrının isim ve sıfatlarının bir hayat tecellisi vardır.
Bu tecellinin günlük yaşama hüviyet kazandıran maharetine “Marifet” diyoruz.
Bu marifet manasıyla,   Yargıtay Başkanı Cirit'in, etkileyici başarıları, üstün nitelikler, bilgisi, donanımı, mütevazılığı, açık sözlülüğü, kıvrak zekâsı ülkesine ve millete hizmet etmesiyle az rastlanır örnek teşkil ediyor.
Başkan Cirit'in  Memleket sevgisi, nezaketi, başarıları, güven veren sağlam ve dik duruşu vatandaşlarla uyumu, içindeki insan sevgisi, ülkeye olan hizmeti, örnek aile yapısı, örnek teşkil eden üstün özellikleri, değer katan örnek davranışları, marifet beklenen iltifatı kısa sürede gördü ve  Yargıtay'ın en tepesine ulaştı.
 Kültür Deryası gibi Başkan..
 
"Kitap kurdu başkan" da diyebiliriz.

Yargıtay 18.Ceza Başkanı Hamdi Yaver Aktan  Artvinli hemşerimizdir.Uzun yıllardan beri tanıdığımız,takdir ettiğimiz,yargı camiasında çok sevilen,sayılan ,itibar gören,güler yüzünü hiç esirgemeyen,dik durmasını bilen, mevsimine göre eğilip bükülmeyen ,düzgün ve mütevazi aile yaşantısı olan  bir yargıçtır.Geçen hafta makamına uğradık,uzunca sohbet ettik.Çok başarılı,özverili,çalışkan bir ekip ile çalışıyor.
Başkan  Hamdı Yaver Aktan,okuyan,araştıran,Türkiye'deki ve dünya'daki gelişmeleri takıp eden hukuk adamıdır.Abartmıyorum.Yılda bin adet olmak üzere ,sabahlara kadar kitap okuyor.Toplantı arası,çay molasında,yolda evde,tatilde kitap elinden düşürmüyor.Yargı camıasında"Kitap kurdu başkan" olarak tanınıyor.
***
En hızlı çalışan ve en kapsamlı ölçekte mana yaratan niteliğimiz zekâ imiş.
Zekânın en güçlü türüne “Sözel zekâ” diyoruz. Üstelik bu zekâ türü, bize en tanıdık gelen ve bizim en iyi bildiğimiz türdür.
Çağdaş zekâ anlayışında ‘Sözel zekâ’ en güzel örneklerini siyasetçilerden çok, başarısını kanıtlamış yargıçlar vardır.
Bu niteliklerde sözel Zekayi doruklarda kullanan üstün yetenekli kişiler daima dikkat çeker saygı görür.
Türk adalet sisteminde  da benzer üstünlükleri sergileyen çok değerli kişiler görüldü. Sözel zekâ ustaları arasında Yargıtay 18.Ceza Başkanı   Hamdi Yaver Aktan  dikkat çeker.
Başkan Aktan, düşünce derinliklerinde bütün değerlerin kavrandığı zihnin olgunluğun timsali olarak, sözel Zekayi, soğukkanlı, kendinden emin, eleştirilere açık, demokrasiyi özümsemiş, yüz ifadesindeki gülümsemeyi eksik etmeden, dikkatli olarak içten ve samimi ustalığında sergiler.
Başkan Aktan ,,”tenkit” sanatının omurgasından çok, eleştirilere, saygılı, ölçülü, diploması dilini kullanarak, nezaket sınırlarını aşmadan, bilgi ve belgelere dayalı kullanır. Akıl ve mantığı, doğru düşünmenin yöntemi olarak zirveye taşır.. Bu tutumu çevresi tarafından takdirle karşılanıyor.