Bir ramazana daha ulaşmış bulunmaktayız. Allah azze ve celleye hamdü senalar olsun. Ramazan ayına çıkamayan kardeşlerimize Allah gani gani rahmet eylesin.

Ramazan orucu farz bir ibadettir. Allah azze ve celle ayette " Ey iman edenler. Öncekilere oruç farz olduğu gibi sizlerede oruç farz olmuştur." Bu ayetten anlaşılan oruç ibadeti biz Müslümanlara farz kılınmıştır.

Ergenliğe girmiş akıllı olan yolcu olmayan ve hasta olmayanlara oruç ibadeti farz bir ibadettir. Bir başka ayette yolcu olanlara ve hasta olanlara başka bir ayda tutulması yönünde ruhsat vardır.

Seferiliğin hükmü doksan kilometre uzağa ve gittiği yerde on beş günden daha az kalacaksa o kişi seferi hükmündedir. 

Hastalığın hükmü ise Müslüman bir doktor kişiye oruç tuttuğunda hastalığın artacaksa yada bir organ zarar görecekse bu kişi mazurdur. Gerek seferi kişi gerekse hasta kişi ramazan orucunu tutmadığı günlerde başka bir ayda kaza etmek üzere tutmayabilir.

Birde ömründe hiç oruç tutamayacak kişiler var. Bu kişiler her ramazan ayında fakir fukaraya dağıtılmak üzere fidye vermek zorundadır. Fidye otuz gün olarak hesaplanır ve otuz çarpı bir fitre parası hesaplanır ve fakir fukaraya dağıtılır. Bir fitre parası Diyanet İŞleri Bakanlığımızın açıkladığına göre 130 TL' DİR.

Oruç ibadeti sahurdan başlar ve ertesi gün akşam namazı ezanı vaktine kadar devam eder. Bu zaman diliminde yemek içmek ve cinsi ilişkiden uzak durulması lazım gelmektedir.

Bir kişi oruca niyet ettikten sonra kasten yiyip içer ve hanımıyla cinsi ilişkide bulunursa kefaret orucu lazım gelmektedir.Kefaret orucu altmış gün oruç tutulmalıdır. Kefaret orucu ara verilerek değil peş peşe devam ederek kefaret orucu tutulması lazım gelmektedir.

Bir kişi oruca niyet ederek oruç tutmaya başladıktan sonra unutarak yiyip içecek olursa hiçbir şey gerekmez. Allah bu kişiyi yiyip içermektedir. Kişi ağzını çalkalayıp oruç tutmaya devam eder.

Bir kişi hata ile yiyip içerse bu durumda gününe gün gerekir. Örnek verecek olursam akşam ezanı okundu zannıyla orucunu açıp ezan daha sonra okunursa bu durumda orucuna gün gerekir. Ya da abdest alırken ağzına burnuna su verirken suyu boğazına kaçırırsa bu durumda gününe gün gerekir.

Konum buraya gelmişken ramazan ayında yıkanmaklik olunursa oruca bir zarar vermez. Yapılacak iş boy abdesti alınırken ağzımıza burnumuza su verirken azar azar su vermeliyiz. Aksi durumda eğer ağzımıza burnumuza su verirken boğazımıza su kaçarsa bu durumda güne gün gerekir. O yüzden biraz dikkatli boy abdesti alınmalıdır.

Akşam namazından sonra sahurdan önce eşler birbirlerine helal olur. İhtiyaçlarını giderebilirler. Bu vakitler dışında cima kesinlikle altmış gün kefaret orucunu gerekli kılar.

Önemli başka bir şeyde iftarda  az yemeye çalışmamız midemizin ifsadının önüne geçilmesinde biraz etken olacaktır. İftarınızı hurma gibi tatlı bir şeyle açmamız güzel bir sünnettir. Yapamıyoruz ama eğer yapabilirsek tatlı bir şeyle orucumuzu açıp akşam namazını kıldıktan sonra yemeye devam edersek bu daha güzel olacaktır. Bu durumda mide ifsadının önüne geçilmiş olacaktır.

Oruçlu iken dilimizi ve gözlerimizi haramdan uzak tutmamız lazım gelmektedir. Burada kadınlarımıza da bir çift sözüm olacak onlarda bu ayda giyimlerine dikkatli olmaları lazım gelmektedir.

Emniyet kaynaklarında Ramazan ayı geldiğinde ülkem geneli suç işleme oranlarında gözle görülen bir azalma olduğunu ifade etmektedirler. Bundan dolayı Ramazan orucuna İslami bir mazeretimiz yoksa devam etmeliyiz.

Sahurdan sonra ağzımızı yıkayıp abdestimizi alıp namazımızı kılıp yatabiliriz.

Hayırlı Ramazanlar...