Düzenlenen konferansta; Karadeniz Bölgesi’nin doğası ve eşsiz lezzetleriyle öne çıkan şehri Rize’nin yurt içinde ve yurt dışında bir gastronomi destinasyonu olarak tanıtılmasını  sağlamak, saklı kalmış lokal ürünleri, mutfak ustalarını ve ustalıklarını gün  yüzüne çıkarmak, İlimizin Türkiye’nin çay bölgesi olduğunun  altını çizmek, Anzer ve diğer balların hakkettiği değeri görmesine katkıda bulunarak, ülkemizin turizmde ki otel, kafe ve restoranların menülerine girişlerini sağlamak için yapılabilecek çalışmalar değerlendirilerek fikir alışverişinde bulunuldu.

İNSANLAR ŞEHRE GİTMEDEN ÖNCE NE YİYEBİLECEĞİNE BAKIYOR

Rize'nin bilinen damak tatlarının yanı sıra bilinmeyen yemek çeşitlerinin de tanıtılacağı Tanıtım Festivali öncesi düzenlenen konferansa Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamenmetoğlu, Rize Belediyesi Meclis üyeleri, turizm dernekleri ve diğer paydaş kuruluşların temsilcileri katıldı. Vali Çeber yaptığı konuşmada, "Bir şehirde gastronomi bölümünü ihmal ederseniz o şehirde turizm anlamında en önemli ayaklardan birisini boş bırakmış olursunuz. İnsanlar bir şehre gitmeden önce o yörede ne yiyebilirim gibi araştırmalar yapıyor. Bu yüzden gastronomi anlamında üzerimize düşenin en iyisini yapma gayreti içerisinde olalım. " dedi.

ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise, "Rize Belediyesi olarak gastronomi anlamında bölgemize ve ilimize neleri kazandırabiliriz ve ne tür bir farkındalık oluşturabiliriz anlamında çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Yörenizde coğrafi anlamda ve kültürel anlamda birçok değer var fakat siz bunu sunamıyorsanız, insanlara anlatamıyorsanız, pazara çıkartamıyorsanız, yere saçılan parayı eğilip almasını beceremiyorsunuz demektir. Yılların getirmiş olduğu birikimle bir mutfağımız var ancak yemek kültürümüzü bir sanata çevirerek dışarıya sunabilirsek işte o zaman bölge turizm ve yatırım açısından çok cazip bir yer haline gelecektir. Gelen misafirler nerede yemek yerse yemeğimizi beğeniyor, nerede kalıyorsa orayı beğeniyor fakat bunlara biraz daha düzeltmeler yaparak geliştirmemiz, sanat içerisine olması lazım diye düşünüyorum. Var olan değerlerimizi sunabilmek adına bu toplantımızla bugün bir adım atmış olduk. Bugünkü toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim