Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu sabah kahvaltısı sohbetinde TAKA’ya konuştu
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile 1.5 yılını konuştuk. Botanikparkta yaptığımız sabah kahvaltısı ve sohbet mükemmel bir ortamda geçti. Başkan her soruya şeffaf cevap verdi. Doğalgaz yatırımlarının Ortahisar içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları ile birlikte hızlanacağını söyledi. Yine, ‘Şu da bir önceki başkanın projesi’ eleştirilerine de cevap vererek ‘Yapandan Allah razı olsun ancak yüzde 30’lik fiziki ve nakdi gerçekleşmeleri yüzde yüze tamamlar ve onları hizmete açarsanız bu büyük bir hizmettir ve Trabzonlular bunu takdir etmektedir’ cevabını verdi. İşte o keyifli sohbetin özeti:

PANDEMİ SÜRECİNİ GÜZEL GÖTÜRDÜK

TAKA: Sayın Başkanım, Mart ayından buyana Pandemi sürecini hem kontrol ettiniz hem de hizmet götürdünüz, 750 bin de maske dağıttınız, neler söylersiniz?

MURAT ZORLUOĞLU: Maskenin serbest satılmasında pandeminin ilk döneminde bir kısıtlama getirilmişti. Biz de hijyen paketlerinin içerisine koyarak 750 bin maske dağıttık. Pandemi ile alakalı süreç devam ediyor. Şu anda halen daha bir çok tedbir uygulanıyor. Bu tedbirleri de denetliyoruz. Denetimle alakalı görevlerimiz devam ediyor. Zabıtamızla iş yerlerini denetliyoruz. Toplu taşımada araçları denetliyoruz. Bu süreç Ankara tarafından yönetiliyor. İnşallah sonuna doğru geliyoruz.


 
SU DA ÇİFTE FATURA YOK!
 
TAKA: Pandemi sürecinde okunmayan faturalar şimdi çıkınca bir homurdanma duyduk?

MURAT ZORLUOĞLU: Süreç Kaynaklarımızı olumsuz etkiledi. Biz bunu hiç hissettirmedik. Biraz borçlanarak biraz öz gelirlerimizi artırarak süreci çok iyi geçirdik. Su sayaçlarında endeks memurlarımız eve gidip temas yapmasınlar diye okumasından vazgeçtik. Daha sonra mahsuplaşmak üzere bir önceki faturanın yüzde 70’i tutarında fatura yazdık. Pandemi sürecinde insanlar evde kaldığı için su tüketimi de ister istemez arttı. Hijyen daha da önemli hale geldi. TİSKİ’nin su gelirinden başka geliri yok desem yeridir. TİSKİ bir taraftan yatırımlarını yaparken, kırsal ve ilçe merkezlerine daha kaliteli su, daha az kesilen su isteniyor. Bir taraftan da bunun kaynağını bulmak zorundayız. Bu tür kurumların kaynağı içme suyundan gelen gelirdir.

YÜZDE 60 AB’DEN

TAKA: 30 yıl sonra Ortahisar su ve kanalizasyon şebekesi yenileniyor, kaynak nereden?

MURAT ZORLUOĞLU: Ortahisar İçme Suyunun yüzde 60’ı AB hibe, yüzde 25’i büyükşehir ve yüzde 15’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığından hibe. Bu yüzde 25’de 4 milyon euro’ya tekabül ediyor. Buda çok ciddi bir rakam.

GÜLCEMAL’E TAHKİMAT

TAKA: Gülcemal marka proje olacak, dolgu sürdükçe heyecan artıyor, orada neler planlıyorsunuz?

MURAT ZORLUOĞLU: Gülcemal’in üzerinde proje firmamızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Geçen hafta sunumunu da yaptılar. Ulaştırma Bakanlığımızda tahkimat konularında iletişim halindeyiz. Yat limanını yap işlet devret modeli ile Trabzon’a kazandırılabilir. Orada mutlaka bir mini Disneyland istiyoruz. Suyla ilgili platformlar her halükarda orada olacak. Çok büyük bir proje. Bir taraftan da süratle tamamlanması gereken bir proje. Sahilde olduğu için her gelen görüyor. Tahkimatın yapılması lazım. İkinci bölümdeki tahkimat tamamlanmalıdır. Yakından takip ediyoruz. Birinci bölüm ve sonra ikinci bölümde güzel yatırımları bizim dönemimizde tamamlamak istiyoruz.



KANUNİ BULVARI RAHATLATACAK

TAKA: Kanuni Bulvarı kente neler kazandıracak, trafik sorununu çözecek mi?

MURAT ZORLUOĞLU: Kanuni Bulvarı benim projem değil ama çok ciddi bir proje. Değirmendere havzasına bağlanıyor. Boztepe’de tünel projesi devam ediyor. Deniz tarafında dolguyla yonca kavşak oluşturuluyor. Orası sahile bağlandığında Değirmendere’deki trafik karmaşası bitecek. Değirmendere’deki yolda iç yol olarak bize kalacak. Değirmendere ve Moloz, Çömlekçi arasındaki projelerin hayata geçirilmesi için çok çaba sarf ettim. Bir önceki ulaştırma bakanımız döneminde projeleri çıkarıldı, ihaleleri yapıldı ve hayata geçti. Çömlekçi-Moloz arasındaki trafiği bizim çözmemiz lazım. Sabah ve akşam saatlerindeki yığılmaların önüne geçmek bizim görevimizdir. Üçüncü bir tünel projesini yaptık. Ulaştırma Bakanlığının onaylı projesidir. Şehir bunları tabii ki tartışır. Şehrin merkezinde bir proje uygulaması. Meslek odaları ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızın bunu dert edip daha iyi yapabilmesi adına ortaya fikir sunmasını haklı bulurum. Olumlu ve olumsuz eleştirileri de dikkate alırız. Proje şu anda masada. Önce Değirmendere ve Kanuni Bulvarının yapılması lazım. Değirmendere’den Çukurçayır’a bağlantı yolu yapılması lazım. Bizim ilk önceliğimiz budur. Bunlar imkan ve zaman meselesi. Karayollarında da sınırsız kaynak yoktur. Kemerkaya projesi ben geldikten sonra hayata geçti. Çok fazla geçmişi yok. İmar planına işlenmiş proje olarak çok yeni. Vatandaşların yatırım yapmasına engellemesi çok yenidir. O bölgede genel olarak bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Tünelle alakalı olduğunu düşünmüyorum. Buraya bir bakalım yatırım yapmayalım durumu olabiliyor. Ekim ayı içinde ihale gününü alıyoruz. Projesini tamamladık.



OTOGARIN YERİNİ HER YÖNÜYLE TEST ETTİK
 
TAKA: Çok konuşuldu, artık noktayı koyalım istedik. Otogar başlıyor, bu yatırımla ilgili rahat mısınız?

MURAT ZORLUOĞLU: Mevcut otogarda şu anda taşkın sahası içerisinde. Üstelikte kotun altında yapılmış. O bölgenin bir dönüşüme ihtiyacı var. Küçük sanayi sitelerinin daha rahat hizmet verecekleri alana taşınması o alanda da bir fizibilite çalışması yapıyoruz. Rakamlar ve ekonomik verilerinin çalışmasını yapıyoruz. Dönüşümle alakalı da bir yol haritası yapacağız. Otogar projesi de bunun başlangıcıdır. 40 senelik, kötü görünümlü, Trabzon’a yakışmayan otogarı yıkacağız, onun yerine oraya çok yakın bir noktada çok daha modern, konforlu, şehrimize yakışacak bir simge yapı kabul edilebilecek bir otogar olacak. Geçtiğimiz gün İnşaat Mühendisleri Odası Başkanımız ile konuştuk. Onun da bir itirazı yok. Doğru inşaat yöntemleri ile orada bizim açımızdan jeolojik anlamda da inşaat anlamında da bir sıkıntı yok dedi. DSİ ile de yaptığımız resmi yazışmalar oldu. Onlarda da 100 senelik taşkın ölçümleri var. Minimum bir yükseklik var. O yüksekliğin üzerinde inşaat yapılırsa taşkından etkilenmez şeklinde yazı var. Projemizi teknik ve bilimsel anlamda en doğru şekilde yapıp uygulayacağız. Dere yatağından 60 metre geride ve dere tarafından girişi olmayacak bir proje olacak. Tren geldiği zaman da Gar oralarda olacak. Mevcut otogar Büyükşehir Belediyesinin mülküdür. Orayı da değerlendireceğiz. 17 dönüm kıymetli bir alan. Gerekirse satarız. Sanayi sitelerinin dönüşmesi ile güney aksında gar olabilir.



ULAŞIMDA KALİTE ARTACAK

TAKA: Kalıcı bir hizmet olarak yapmak istediğiniz dolmuşların dönüşümü projesi var. Bununla ilgili de hem esnaf hem de vatandaşlar son mesajlarınızı almak istiyorlar. Pandemi biraz geciktirdi de?

MURAT ZORLUOĞLU: Pandemi süreci esnafı ciddi şekilde olumsuz etkiledi. En fazla etkilenenlerden birisi de minibüs esnafı. Bir süre çalışmadılar. Sonra sınırlama ile çalıştılar. Yaz boyu da az çalıştılar. Turizmde de sıkıntı yaşandığından yolcu sayısında azalma var. Süreçte istişare ile hareket ediyoruz. Geçen gün de cemiyet başkanı ile oturduk. Bizim bu dönüşümden geri adım atmayacağımızı sağır sultan da duydu. Şoför esnafına da aynısını söyledim. Bu dolmuşlarla vatandaşımıza hizmet edilmez. Mutlaka yenilenecekler. Akçaabat’ta ayrı merkezde ayrı olmak üzere iki farklı model oluşturduk. Bu modeli işletmeye çalışıyoruz. Bunda bir değişiklik yok. Sadece sürenin biraz daha uzaması söz konusu. Aracın maliyeti en az 300 Bin TL. Esnaf bizden sadece biraz süre istedi. Bu süreç meselesidir. Akçaabat’ta daha yakın zamanda değişecek. Oradakiler fazla mesafe aldı. Kooperatif olduğu için de daha hızlı hareket ediyorlar. Dolmuş meselesi uzun yıllar kentte konuşuldu. Şimdi bir tane belediye başkanı geldi meseleye el attı. Geçen seneden beri en çok mesaiyi dönüşüme harcadık. Şehirde bunu istemeyenler var. Yersiz alakasız saçma çözümler. Çözüm getirin. Ben çözüm için çaba sarf ediyorum. Benim yaptığım işi beğenmiyorsanız bana çözümle gelin. Bu istemeyuzcuk ki anlayış kenti kemiren bir anlayıştır. Çözüm önerme sadece yapılana karşı çık. Bu kabul edilemez. Dolmuş dönüşümünde kararlıyız. Gereği yerine gelecek. Ben vatandaşa söz verdim. Bu dolmuşlarla vatandaşı taşımayacağız. Bu dolmuşlar dönüşmezse biz belediye olarak vatandaşımızı kendimiz taşırız. Boztepe’de gösterdiğim tavrı her yerde gösteririm. Daha küçük araçlar da alırız, kiralarız, ekonomik durumumuz var. Vatandaşımızı biz taşırız. Bu dolmuşlarla artık devam edemeyiz. Özelliklerini tamamen kaybetmiş, güvenlik anlamında da çok sıkıntılı.

LİMAN DAHA MODERNİZE EDİLEBİLİR

TAKA: Çömlekçi yenilendiğinde limanında taşınması söz konusu olur mu?

MURAT ZORLUOĞLU: Liman 2026 yılına kadar özel bir firmaya işletme hakkı verilmiş. Önümüzde 6 sene var. Liman geleceği ile ilgili meslek kuruluşları, STK’lar, kamu kurum ve kuruluşları ile fikir alışverişinde bulunarak Trabzon’un lehine olacak şekilde rotaya girmesi gerekiyor. Bu da merkezi iradenin ana görevi. Mahalli iradeler olarak biz, meslek odaları ve STK’lar ile şehrin kanaatini yapacağız. İnşallah liman buranın ekonomisine katkı yapacak bir noktaya gelecek. Trabzon limanı tarihi önemi olan geçmişte ticari anlamda çok iyi işler yapmış bir limandır. Şehrin her zaman en dinamik tarafı olmuştur. Trabzon kentin dışa açık gözüdür. İnşallah daha da büyüyerek kentimize daha iyi hizmet edecek konuma gelecektir.

BÜYÜKŞEHİRİN İTİBARI YÜKSEK

TAKA: Sayın Başkanım projeler için kaynaklar buluyorsunuz, hiç de sızlanmadınız, neler söyleyeceksiniz?

MURAT ZORLUOĞLU: Geçen seneden itibaren bir sürü zorlukla karşılaştık. Pandemi ve ekonomi bunun başında geliyor. Mazeret olarak biz bunları hiç öne sürmedik. Biz belediyeyiz. Belediye mazeret üretmez çözüm üretir. Geçen seneden itibaren tüm zorluklara rağmen ödemelerimizde bir sorun oluşmadı. Bunları düzgün bir şekilde ödeyecek mali yapıya belediyemizi kavuşturduk. Trabzon Büyükşehir Belediyesi piyasadaki en itibarlı kurumlardan bir tanesidir. Biz şunu yaptık bunu yaptık deyince birileri, ‘Bu eski zamanın projesidir’ diyor. Biz önceliği yapımı yarım kalan projelere verdik. Devlette devamlılık esastır. Biz hiçbir zaman bizden önceki projeleri tartışmadık, tartıştırmadık. Benim böyle bir yaklaşımım olmadı. Biz devlet adamıyız. Geçmişten devraldığımız projeleri süratle tamamlamak bizim boynumuzun borcudur. Vadideki öğretmenevi ve ortaokulu bitirdik. Bunları devraldığımızda yüzde 35 seviyesindeydi. Büyük kısmı da tamamlanmamıştı. Kaynak olarak da borcun çoğunu biz ödedik. Çok da güzel oldular. Katlı otoparkta bunlardan bir tanesidir. Yüzde 4’lar seviyesindeydi. Parasını kredisini bulduk. Durma noktasındaydı. Evet bizden önce başlamış bir projeydi. Allah razı olsun. Bu projeler başlatılmıştı. Biz de tamamladık. Bir gelen belediye ilk önce devam eden işleri tamamlayacak. Biz de tamamladır. Fatih parkı başlamıştı. Tamamladık. Çok güzel oldu. İkinci etapta kattık. İşletmesi de çok güzel. Kendimiz işletiyoruz. Vatandaşlarımız gidip oturuyor. Her hangi bir yeme içme zorunluluğu yok. self servis. Akşama kadar oturuyorlar.



1.5 YILA ÇOK HİZMET SIĞDIRDIK

TAKA: Meydanın yoğunluğunu nasıl azaltabileceksiniz?

MURAT ZORLUOĞLU: Karagöz meydanı ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Alanı biraz daha genişletip konsept çalışmaları yapılıyor. Şehrin kalbinde çok kıymetli bir yer. Meydandan insanların kaçması için daha cazip alanlar oluşturmalı. Millet bahçesi gibi. İnsanlar oraya sadece alışveriş yapmaya gelmiyorlar. Meydanın bir manevi hazzı var. Herkes orada çocukluğundan ve gençliğinden bir şeyler buluyor. Uzunsokak’tan yürüyerek meydana gelme bir semboldür. Aşağıda Ganita, benim arzu ettiğim şekilde gerçekleştirebilecek yazın insanların ilgisini çeker. Orası geniş bir alan ve her kesme hitap edecek. Meydandaki yükü de çekecek. Tam otomatik katlı otopark bitti. Meydandaki sokak sağlıklaştırmasını bitirdik ve çok da güzel oldu. Kunduracılar’ı, Trabzon Surlarını aydınlattık. Botanik parkın ciddi otopark sorunu vardı. 130 araçlık otopark yaptık. Bir sene içinde devraldığımız büyük çaptaki projeleri tamamladık. Uzungöl  ve Sümela ile özel olarak ilgileniyoruz. İşletme modelini de tamamen değiştiriyoruz. Sümela’da tabiat varlıklarına ait bir alan vardı. Orayı biz alıp yıktık yeniden yapıyoruz. Orayı da kendimiz işleteceğiz. İki tane önemli turizm destanasyonuda büyükşehir doğrudan var olacak. Uzungöl’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yer aldık vatandaşımıza açıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak piyasayı da düzenleyici faktör olacağız. Aşırı fiyatlandırma makul düzeye inecek. Sümela’ya çok büyük bir otopark yaptık. Büyükşehir olarak ring şekilde insanları aşağı taşıyacağız. Şahsi araçlar manastıra kadar çıkmayacak. Sahil boyunca üst geçitlerin ışıklandırma ve bazı üst geçitlere asansör çalışıyoruz. Ganita’dan stadyuma kadar da sahil düzenleme çalışmaları yapıyoruz. Özelliğini kaybeden, güzel görünmeyen aydınlatmaları yapacağız. Sahil düzenlemesini tamamen gerçekleştireceğiz. Bir bölümünde Gülcemal var. Tanjant’ta da ışıklandırma çalışmaları yapacağız. Bunları kısa zamanda tamamlayacağız.



ŞEHRİN ALT YAPISINI YENİLİYORUZ

TAKA: Ulaşıma ve alt yapıya ciddi yoğunlaştınız, bir özet alabilir miyiz?

MURAT ZORLUOĞLU: Ulaşım ana planının ihale süreci devam ediyor. 20 adet yeni otobüs alımını gerçekleştirdik. Ulaşım A.Ş.’yi kurduk. Engelsiz yaşam akademisi sözümüz vardı. Konaklar Mahallesinde binayı hazırladık. Güzel bir alan oluşturduk. Engelli gençlerimizi büyükşehir belediyesi olarak rehabilite edeceğiz. İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suları, kırsaldaki asfalt beton çalışmaları rutin olarak yapılıyor. Merkezdeki içme suyu 30 senelik proje. 565 kilometrelik bir hat değişecek. Kalkınma ve Beşirli’de ciddi çalışmalar yaptık. Zaman, zaman kazalar ve arızlalar, su kesilmeleri, yol kapanmaları oluyor ama çok iyi bir koordinasyonla çalışmalarımızı yapıyoruz. Anında müdahaleler yapılıyor. Kazdığımız yerlerin geçici betonlarını hemen yapıyoruz. Şehrin gündemini oluşturacak ciddi sorun olmadı. Aralık gibi meydan bölgesine gireceğiz. Şehrin alt yapısının mutlaka yapılması gerekiyor. Bu şebekeler vatandaşa hizmet edemiyor. Sağlık alanında da sıkıntılı. Bunu yapmışken kanalizasyon ve yağmur suyu kanallarını da yapıyoruz. Telekominikasyon alt yapılarını da yapıyoruz. Şehir de yenilenmiş oluyor. Yer altında olan işler çok hissedilmediği için belediyelere çok artı yazmaz. Zaman geçince vatandaşlarımız da bunun farkına varacak ve dua edecek. Orhan Karakullukçu döneminde alt yapı işleri ele alınmıştı. Başkanımıza teşekkür ediyoruz.

DOĞALGAZ HIZLANACAK

TAKA: Doğalgaz ağır mı gidiyor sayın başkanım?

MURAT ZORLUOĞLU: Doğalgaz konusunda AKSA ile bir araya geliyoruz. Onlar bize yatırım programlarını getiriyor. İstişare ediyoruz. Koordinasyon birimimiz ile irtibat halindeler. Enerji bakanımız buradayken kısmen bu konuları kendisi ile konuştuk. Bu sene doğalgaz yatırımı geçen senelere göre daha az oldu. Hem ekonomik zorluklar hem de pandemiden dolayı kısıtlı oldu. Şu anda hem Yomra’da, hem Akçaabat’ta çalışılıyor. Kışın biz kazınca doğalgaz çalışması da yapılacak. Su işi ile doğalgazın tamamlanmasını da arzu ediyoruz. Fırsat olacak. Tekrar tekrar kazmak zorunda kalmayacak.

MUTLU KENT TRABZON

TAKA: Dediniz mi, Trabzon bir kültür sanat kentidir?

MURTA ZORLUOĞLU: Sanatsal faaliyetlerimizi de yapmaya çalıştık. Sokağa çıkamayan insanlar için etkinlikler yaptık. Bunlar ciddi para tutmuyor ama vatandaşı hoşnut ediyor. Trabzon’da sanatsal ve kültürel faaliyetleri artırarak devam edeceğiz. Şehrimiz sanat ve kadim bir kültür kentidir. Belediyemizin önümüzdeki süreçte bu tür etkinliklerini herkes görecek. Bundan geri adım atmayacağız. Trabzon canlı bir şehir olacak. Sıkıcı bir şehir olmayacak.

HÜSEYİN TÜRKER YERLEŞKESİ

TAKA: Sayın Başkanım projelerin genel bir özeti ile tamamlayabiliriz?

MURAT ZORLUOĞLU: Önceliğimiz Boztepe. Çalışmalar yapılıyor. Orada bir arazinin takası ile uğraşıyoruz. Şu hali ile 80’li yıllarda kaldı. Yapılaşma anlamında söylemiyorum. Ora SİT alanı. Çok daha güzelleştirilebilir. Ortahisar ile birlikte bir proje yapıyoruz. Kadınlar hali devam ediyor, balık hali devam ediyor. Otogarın sözleşmesi imzalandı. Yeni yapılan caminin etrafına bilim merkezi sözü vermiştik. Plana alındı. Projeler hazırlandı. Kuyumcukent projemiz var. İhale aşamasında. Avrasya pazarı planladığımız gibi devam ediyor. Meydan’ın üçüncü etabı için ihale günü alındı. İskenderpaşa otoparkını yıkıp daha büyük otopark olarak yeniden yapıyoruz. Üstünü de kafe olarak düzenliyoruz. Yap işlet devret modeli ile yapılacak. Bulak’ta muhteşem bir alan oluşturduk. Tamir bakım atölyelerimiz orada olacak. Çalışmaları son sürat devam ediyor. Bütün birimlerimizin orada yeri olacak. Muhteşem bir üs olacak. Oraya da Rahmetli Hüseyin Türker’in ismini vereceğiz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Hüseyin Türker yerleşkesi olarak tabelasını asacağız.

SPORA VE SPORCUYA DESTEK

TAKA: Performans ölçüm merkezi ile ilgili neler söyleyeceksiniz sayın başkanım?

MURTA ZORLUOĞLU: Sporda performans ölçüm merkezi sözümüz vardı. İhalesi yapıldı. Tefrişi ile ilgili ihaleler yapılıyor. Söz verdiğimiz gibi yapacağız. Tesislerin orada ilave bir bina olarak yapılıyor. Parasını Gençlik ve Spor Bakanlığından temin ettik. Bitip uygulamaya geçince önemini anlayacağız. Ankara’dan sonra ikincisi Trabzon’da olacak. Sporun gelişmesine ciddi bir katkı olacak.

1 KİLOMETRELİK PLAJ

TAKA: Trabzonlular kent merkezinde denize girilebilecek mi!

MURAT ZORLUOĞLU: Gasılhane ve itfaiye merkezi ihalesini yaptık. Yapılıyor. Üniversite bölgesine eczacılık fakültesinden sahile bir bağlantı yolu yapılacak. İhalesi yapıldı. Tek yön olma ihtimali yüksek. Kalkınma’daki sıkışıklık da ortadan kalkacak. Yalıncak’ta bir plaj yapıyoruz. İhale günü alındı..