Trabzon inşaat mühendisleri odası başkanı Muzaffer Aydın merak edilen soruları cevapladı

Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Muzaffer Aydın, Trabzon’un projeleri ile ilgili sorularımızı cevapladı. Aydın, şehir hastanesi ile şehir otogarının çok özel projeler olarak inşa edilmekte olduğunu söyleyerek ‘Projeleri yakınen takip ediyoruz. Hem dere yatağındaki önlemin artırılmasını istedik hem de kodu yükselttirdik. Büyükşehir Belediye Başkanı her iki talebimize de olumlu yaklaştı ve gereğini yaptı’ dedi.

İMAR PLANI ACİLEN TAMAMLANMALI

TAKA: Sayın Başkanım inşaat sektöründe sıkıntı var. Pandemi sıkıntıyı tetikledi. Başkan olarak gözlemleriniz ve tespitleriniz nedir, öğrenebilir miyim?

MUZAFFER AYDIN: İnşaat sektöründe sıkıntı var. Pandeminin de etkisi var ama bizce en büyük etken faizlerin yüksek olması. Faizler yüksek olunca insanlar gayrimenkule yatırım yapmıyor, direk faize yatırım yapıyorlar. Çünkü garanti bir getiri. İnşaat malzemelerinde aşırı artışların oluşu oradaki marjı da sınırlıyor. Böyle bir durum söz konusu ondan dolayı özellikle bizim gibi küçük illerde çok büyük problem. Trabzon’un olumsuz durumu da şu oldu; Yedi yıldır yapımı devam eden bir imar planı var. Maalesef biz bunu bitiremedik. Bu durumda Trabzon’daki inşaat sektörüne darbe vuruyor. Bir an önce bunun bitirilmesi lazım.

KANUNİ BULVARI ÇOK ÖNEMLİ

TAKA: Sayın Aydın, Trabzon’un önemli projeleri var, ağır gitse de bunlar çok önemli. Kanuni Bulvarı ve Şehir hastanesi gibi?

MUZAFFER AYDIN: Trabzon çapında bir il için çok büyük yatırımlar mevcut. Evet bunların en büyüğü Kanuni Bulvarı. Yapımı halen daha devam ediyor. Türkiye’nin en pahalı yolu. İnşallah yapımı bir an önce tamamlanır.  Bunun yanında hazırlanan projelerin geciktiğini düşünmüyorum fakat biz projeleri çok tartışıyoruz. Esasında iki tane konu var: Birincisi hazırlanan projeler sosyal medyada STK’larla paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı? İkincisi de şu, ilgili kişiler bu projelerle ilgili bilgileri hazırlayan kurumdan alabilir mi almalı mı? Bu da çok önemli. Biz bunlara baktığımız da İnşaat Mühendisleri Odası olarak bugün Trabzon’da yapılan bütün projelerden bilgi sahibiyiz. Bizim alanımıza giren projelerin hepsinden bilgi sahibiyiz.

HER TÜRLÜ BİLGİ AKIŞI VAR

TAKA: İMO olarak çok şeffafsınız aynı şeffaflığı belediyelerden görüyor musunuz?

MUZAFFER AYDIN: Belediye başkanları sağ olsunlar özellikle Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu, İKK’ya(İl Koordinasyon Kurulu)bir takım sunumlarda bulundu kendisi. Bizi projelerle ilgili bilgilendirdi. Bunun yanı sıra gerek Ortahisan belediyesi, Baxkan ve ekibi, çalışan amirler gerek Devlet Su işlerinde çalışan müdürlerle görüşüp projeler hakkında bilgi alabiliyoruz. Trabzon’da yapılan bütün projelerden bilgi sahibi olabiliyoruz.

ŞEHİR HASTANESİ RAYLI SİSTEMİ DE GETİRECEKTİR

TAKA: Şahir hastanesi var, oraya yapılır mı yapılmaz mı tartışıldı?

MUZAFFER AYDIN: Bugün yapılan Şehir Hastanesi Depreme dayanıklı bir bina olacak. Deprem anında hasta depremi hissetmeyecek. Projelerin karşısında olmak yerine projelerle ilgili bilgi sahibi olup en iyiye nasıl taşırız onu düşünüyoruz. Umarız ki, şehir hastanesi yapılırken hafif raylı sistem de onunla birlikte yapılır.

BAŞKANDAN KODU YÜKSELTMESİNİ BİZ İSTEDİK

TAKA: Sayın Aydın, çok konuşuldu çok tartışıldı. Otogar meselesi. Burada en kilit rolde sizlersiniz. İMO’nun raporu olumlu çıkınca başkanda gaza bastı. Bir değerlendirme almak isteriz sizden?

MUZAFFER AYDIN: Otogar projesinde ilk yapılan projede kot daha düşüktü. Belediye Başkanımızla konuştuk. 1 yıl önce başkanımıza bir rapor sunduk. Belediye Başkanımız verdiğimiz raporu dikkate aldı ve binanın kotunu yükseltti. Şu an da yapılan otogar sudan zarar görmeyecek tek binadır. Biz bunları mühendisler olarak söylüyoruz. İlk projede duvarlarda çok alçaktı, sayın başkan onu da yükseltti. Şu anda mevcut otogarın bütün planları yapılmış durumda. Bütün altyapı ve yolları hepsi planlanmış durumda. Belediye Başkanımızla sürekli istişare halindeyiz, sürekli fikir alışverişinde bulunuyoruz. Görüşlerimizi dikkate alıyor biz onun farkındayız.

DEĞİRMENDERE HAVZASINDA FARKLI DÜZENLEMELER DE İSTEDİK

TAKA: Değirmendere vadis ile iglili genel bir düzenleme istediniz, taşkını engelleyici tedbirlerden söz eder misiniz?

MUZAFFER AYDIN: Otogar projesinde birtakım düzeltmeler yapıldı, şu an çok iyi noktada. İnşallah dediğimiz tedbirlerde alınır ve havza planlaması yapılır ve Değirmendere tamamen kurtulur. Burada taşkın tehlikesi var diye ‘Biz burayı terk edelim’ dediğimizde bütün Karadeniz’deki il ve ilçeleri boşaltmamız lazım. Dere yataklarında kurulan bütün il ve ilçeleri boşaltmamız lazım. Risk var mı var, fakat tedbirleri almak bizim elimizde.

TAHKİMAT OLMADAN DOLGU OLMAZ

TAKA: Trabzon sahili yeşerecek. Ganite eski haline dönecek. Mühendis gözüyle  nasıl gidiyor çalışmalar?

MUZAFFER AYDIN: Trabzon’u konuşuyoruz fakat bence Trabzon’un en büyük problemi altyapıdaki yavaşlık ve bakıldığında da Gülcemal Projesinin tahkimatını yapamadık. Başkanla konuştuğumuzda bize, “Kurumlara yaptırtacağım” demişti ama inşallah yaptırtır. Dolgu bitti tahkimat yok. Bizim kanunlarımıza göre de esasında öncelikle tahkimatın yapılıp sonra dolgunun yapılması lazım. Öyle bir durum söz konusu.

YENİ TAŞ OCAĞINA GEREK VAR MI?

TAKA: Bir de yatırım adasını sormak isterim. Yapılacak mı?

MUZAFFER AYDIN: Yatırım Adası’nda bildiğim kadarıyla proje devam ediyor. Üstteki yapılarla ilgili projeler devam ediyor. En son birtakım değişiklikler yapıldı diye biliyorum, kıyıyla bitişik yapılıyor, öncesinde böyle değildi. Dolgu için taş ocağı konusu var.Arsin  Şenkaya’nın altında bir yer tespit edilmiş. Benim şöyle bir önerim oldu. Buralara girmektense Bölgede Trabzon’da kullanılmış ve öylece bırakılmış birçok taş ocağı var. Ruhsatlı oralar kullanılsın ve sonunda bu ocaklar eski haline çevrilsin. Yeniden yeşillendirilsin. İkizdere gibi bir tartışmaya gerek yok. Bu tür yerler hep provoke ediliyor.

FAİZLER DÜŞERSE KONUT SATIŞI FIRLAR

TAKA: Son olarak şunu sormak isterim konut ve kira fiyatları ne olacak?

MUZAFFER AYDIN: Malzeme fiyatlarındaki aşırı artışa bakıldığında, konut fiyatları normal gözüküyor. Ama faizler çok yüksek. Kiraya geldiğimizde kirada da aynı şey söz konusu. Biraz fırsatçılık yapıldı son dönemde. Üniversiteler açılırken. Ama insanların daireye yatırdığı parayı bugün faize koysa herhalde ordan aldıkları fiyatın 3-4 katını alır. Onun için olmazsa olmaz faizlerin düşürülmesidir. Faizler düşsün, konut kredi faizleri aşağı çekilsin inşaat sektörü nefes alır.