SİGARA ÖLDÜRÜYOR DENETİMLER GÜLDÜRÜYOR

2018’i geride bıraktık.. Dileğimiz ve umudumuz 2019’un barış ve huzur dolu olması. Herkese mutlu  yıllar..
Ülkemiz, milletimiz ve insanlık için güzellikler getirmesi. Etrafımızdaki ateş çemberinin sönmesi. Suriye, Irak başta olmak üzere tüm komşularımızın yeniden mutlu, müreffeh bir yaşam iklimine kavuşması.
*
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlığı döneminde; Batman Valisi Efkan Ala'ya yaptığı ziyaret sırasında masadaki sigara paketine, “Bugünden itibaren sigarayı bırakıyorum” yazısını yazdırarak imzalattırdı. Ala, 3 yıl sonra ise sigarayı bırakmasını sağlayan Erdoğan'a müsteşar oldu(Başbakanlık Müsteşarı)
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sigaraya hayır” kampanyasının öncüsü oldu. Bu kampanya neticesinde kimileri Erdoğan’a olan sevgilerinden, kimileri ise modaya uyduklarından sigarayı bıraktılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu mücadelesi takdire şayandır.
Buna rağmen, Türkiye’de sigara kullananların sayısı her gün artıyor. Özellikle Üniversite gençliği arasında, kullananların sayısı çok fazla. Buna çok üzülüyorum..
*
Sigarayı bırakma kampanyasını ilk olarak Bülent Akarcalı Sağlık bakanlığı döneminde başlatmıştı. O dönem toplum bugünkü kadar duyarlı değildi. Mücadelesini dün gibi hatırlıyorum..
Prof.Dr. CevdetErdöl Sağlık Komisyonu başkanı iken, ”Sigaraya hayır”  kampanyasının öncüsü oldu. Bazı düzenlemeler yaptırdı. Büyük mücadele verdi. Mesafe alındı..Ama yetersiz. Kaldı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, sigarayla mücadele için hayata geçirilen açık ve kapalı alan uygulamasının ihlal edildiğini belirtiyor ve ekliyor:
“Uygulayıcılar kanunu ihlal ediyor, kanunu çıkaran mecliste milletvekilleri odalarında sigara içiyor, sigara içilmeyen emniyet binası yok, adliyelere sigara kokusundan giremiyorsunuz”
*
Aynen katılıyorum. Ankara’nın hiçbir eğlence mekânında denetim yok. Aslında var..Ama göstermelik  olarak yapılıyor. Tiyatro oynanıyor. Cezadan yana değiliz. Bu işler gönül işidir..
Gelinen nokta şu: Lobi güçlü..Bastırıyor..İşletme sahipleri ‘Sigarayı yasaklarsak müşteri gelmiyor”. Müşteri “Sigarasız eğlence mi olur?”
Böyle olunca denetimler ‘Geliyoruz, önlem alın’  cinsinden oluyor. İsim vermemize gerek yok. Başkentin hangi eğlence mekânına gitmişsek, herkes sigara içiyor. Ve sigara kullanmayan birisi olarak çok rahatsız oluyorum..
En son gittiğimiz yerde yaşadık. Sigara serbest. Arada bir garsonlar küllükleri topluyor. Hatta sigara içenlerin elinden sigarayı alıp gidiyor… Kısa bir süre sonra  ‘Tehlike geçti’ diyerek küllükleri dağıtıyor.
Buna rağmen, denetime gelen gideni görmedik. Ayrıca denetimlere törenle gidilmez. İstenirse her mekânda suçüstü yapılır. Anladığım kadarı ile devlet göz yumuyor..
*
Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kişinin sigara tükettiği ve bu sayının giderek arttığı belirtildi.
Araştırmalara göre, az gelişmiş ülkelerde sigara içme oranı yüzde 54, her 10 kişiden 6’si sigara içiyor.10-15 yaş arasındaki çocuklarda sigara içme oranı yüzde 30..
Dikkat çeken başka bir konu ise şu:Türkiye'de sağlık çalışanları arasındaki sigara içme giderek yükseliyor..
Evet ne yapılırsa yapılsın sigara paketininin üzerine kanser hastalırının, KOAH hastalarının resimleri basılıyor ve sigara öldürür deniyor ama yine de sigara içmede patlama var.
Özellikle bayanlar.  Ve özellikle son dönemde türbanlı bayanlar.
Sahi bize ne oluyor?