Şehirleri benzerlerinden ayıran en önemli unsur, kültür ve sanata dair farkındalık oluşturmalarıdır. Bunu başaran şehirler hep bir adım önde olmuşlardır. Bu durum kültürümüze hizmet ettiği gibi, turizmimizi de canlandırmaktadır.

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin 11 farklı şehrinde "Kültür Yolu" adıyla festivaller düzenleyerek şehir hayatına kültür ve sanat bağlamında büyük katkılarda bulundu. 2021’in Ekim ayında İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan, 2022 yılında ise Ankara Başkent KYF, Çanakkale Troya KYF, Diyarbakır Sur KYF ve Konya Mistik Müzik Festivali’nin dahil olmasıyla 5 ayrı şehirde yapılan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, 2023 yılında Nevşehir Kapadokya Balon ve KYF, Erzurum Palandöken KYF, Trabzon Sümela KYF, İzmir Efes KYF, Gaziantep GastroAntep KYF ve Antalya KYF'nin de dahil olmasıyla çerçevesini genişletti; gelenekselleşme yolunda ilk adımı attı.

Trabzon'umuz bu sene kadim bir şehir olarak "Kültür Yolu" festivalleri içinde hak ettiği yeri aldı. 9 gün süren Sümela Kültür Yolu Festivali şehrimize büyük bir renk ve heyecan kattı. Arap turizminin yaygın olduğu şehirde bu festival ayrı bir güzellik oluşturdu.

Trabzon Sümela Kültür Yolu Festivali'nde her akşam bir sanatçımız (Bengü, Mehmet Erdem-Rubato, Elif Avcı, Motive, Koliva, Fatma Turgut, Dursun Ali Erzincanlı, İkilem, Nahide Babaşlı, Ali Kınık, Ömer Karaoğlu, Eşref Ziya, Tuluyhan Uğurlu, Resul Aydemir-Misal, Göksel, Samida, Dedüblüman, İmera, Oğuzhan Koç), Yenimahalle Sahil Alanı'yla Trabzon Meydanı'nda hayranlarına birbirinden güzel şarkı,  türkü ve ilâhîler söyledi.

Sümela Kültür Yolu Festivali kapsamında birbirinden kıymetli etkinlikler gerçekleştirildi. Bunlardan biri de Ayasofya Camii avlusunda yapılan şiir dinletisiydi. Akşama doğru gerçekleştirilen dinletiye Trabzon'daki kültür ve sanat derneklerine mensup şairler katılarak şiirlerini seslendirdiler. Programın sunuculuğunu eğitimci-şair ve yazar Mehmet Kuvvet yaptı. Şiir şölenine ilgi büyüktü. Programa Çağdaş Yazarlar ve Sanatçılar Derneği adına Mehmet Kuvvet(sunum), Zekeriya Saka, Ömer Turan, Hüseyin Çevik, Olgun Önder; Türkiye Yazarlar Birliği Derneği Trabzon Şubesi adına Neslihan Eyüboğlu, M. Nihat Malkoç, Kamuran Tuna, Bahriye Kefelioğlu Bektaş; Karadeniz Yazarlar Birliği Derneği adına Nazmiye Yazıcı, Hayati Ayçiçek, Ahmet Yayla, Ahmet Taş; Trabzon Yazarlar Derneği adına Selçuk Adem Özdemir ve Garip Ayata iştirak etti. Programdan önce dinleyicilere programa katılan şairlerin kitaplarından 2400 tane ücretsiz olarak hediye edildi.
 

Üç büyük padişaha ev sahipliği yapan Trabzon, bu festivalde de farkını gösterdi. Zira Trabzon'da yapılan birçok etkinlik, diğer illerden farklı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün katkılarıyla Trabzon İl Halk Kütüphanesi tarafından yapıldı. Diğer şehirlerdeki etkinlikler Bakanlık tarafından hazırlandı. İl Halk Kütüphaneleri etkinlik hazırlamadı. Sadece personel görevlendirdi. Trabzon'daki etkinliklere Trabzon İl Halk Kütüphanesi çok büyük katkıda bulundu. Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Emin Akgün gece gün demeden canhıraş şekilde çalışarak düzenlenen programların gayesine uygun olmasını sağladı. Kendisine sanat ve edebiyat adına minnettarız.

Etkinlikler çerçevesinde gerçekleştirilen çocuk şenliğinde 10 kütüphaneci ve 5 personel ( yüz boyama, resim boyama, sokak oyunları ve eğitici faaliyetler) görev yaptı. Çocuk yazarı Özgül Kömürcü üç etkinlikte masal okudu. İl Halk Kütüphanesi Gezici Kütüphanesinin kurmuş olduğu etkinlik araçlarında öykü ve masal anlatımının yanı sıra anlatılan masalları resim haline dönüştüren çalışmalar yapıldı. Mehmet Kuvvet moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Kent Kitapları" konulu edebiyat söyleşisinde Serkan Türk, Bekir Gerçek ve Adnan Taç söyleşti."Trabzon'dan Öyküsel Portreler" Mehmet Kuvvet tarafından sunuldu. "Şehir Bir Kitaptır" adlı söyleşide Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Mazak söz aldı.  Sümela Kent Kitaplığı, Sümela'da sergilendi. Bunların yanı sıra film gösterimi, tiyatro, sergi ve çok sayıda çocuk etkinlikleri gerçekleştirildi.

Dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Kültür Yolu Festivalleri, Türkiye’nin kültürel değerlerini mimarlık, tarih, kültür ve sanat yoluyla zihinlere aktarmanın yanında, şehirlere marka etkinlikler de kazandırdı. Şehrimiz Trabzon da bu güzelliklerden payına düşeni aldı. Sümela Kültür Yolu Festivali uzun süre hafızalarımızdan silinmeyecek. Bu etkinliklerin geleneksel hâle getirilmesini istiyoruz.