Geçen yılın aynı ayında 61 milyon 880 bin dolar olan ihracat, yüzde 54 artışla 95 milyon 71 bin dolara yükseldi. Böylece Türk somonu, ekim ayında 275 milyon 650 bin dolara ulaşan toplam su ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 35’ini tek başına karşıladı ve aylık bazda levrek ile çipurayı geride bıraktı. Yılın ocak-ekim dönemindeki ihracat değeri de yüzde 22 artarak 526,2 milyon dolara çıktı. Sektör, yıl sonunda 650 milyon dolarlık Türk somonu ihracatı hedefliyor.

Ferrero'nun Fındık Açıklamalarında Gözden Kaçmayan Soru: Bu Büyük Pazardan Kim Ne Kazanıyor?
Ferrero'nun Fındık Açıklamalarında Gözden Kaçmayan Soru: Bu Büyük Pazardan Kim Ne Kazanıyor?
İçeriği Görüntüle

On Aylık İhracat Büyüdü

Türk somonu ihracatı 2025’in ilk 10 ayında 430,7 milyon dolar seviyesindeyken bu yıl aynı dönemde 526,2 milyon dolara ulaştı. Ürün, çipurayı geçerek Türkiye’nin değer bazında en fazla ihraç edilen ikinci balık türü oldu.

Dondurulmuş Ürün Öne Çıktı

Ocak-ekim döneminde dondurulmuş Türk somonu ihracatı 353,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Taze ve soğutulmuş ürünlerden 154,3 milyon dolar, dondurulmuş filetolardan 16,8 milyon dolar gelir elde edildi.

Miktar Da Arttı

İhracat miktarı geçen yılın ilk 10 ayındaki 65 bin 333 tondan yüzde 21 artışla 78 bin 890 tona yükseldi. Türk somonu böylece miktar bazında Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği balık türü konumuna geldi.

En Büyük Pazar Rusya

Rusya’ya ocak-ekim döneminde 345 milyon dolarlık Türk somonu ihraç edildi. Bu ülkeyi 75 milyon dolarla Belarus ve 27 milyon dolarla Vietnam izledi. Ege Bölgesi’nin toplam ihracattaki payı yaklaşık yüzde 49 oldu.

Kaynak: DÜNYA GAZETESİ