Özellikle Zonguldak açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 2,7 milyon metreküp üretim sağlanıyor ve sondaj çalışmaları devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın 25 Ocak'ta yaptığı açıklamaya göre, bu yıl denizlerde üretime odaklanılacak ve keşif umutları bulunuyor. Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Karadeniz'in büyük potansiyel taşıdığını belirterek, "Bu bakir bölgede büyük bir balık yakaladık. İnşallah yeni büyük balık potansiyeli olan bir bölge olduğu için bu bağlamda çalışmalar devam edecek." dedi.

Arı Kovanlarını Maske ve Eldiven Olmadan Açan Arıcı, Tehlikeye Davetiye Çıkarıyor Arı Kovanlarını Maske ve Eldiven Olmadan Açan Arıcı, Tehlikeye Davetiye Çıkarıyor

Karadeniz'de yoğun sismik çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Akyener, farklı alanlarda potansiyel yapıların tespit edildiğini ve bu yapıların üretilebilir ekonomik rezerv olup olmadığının test süreçlerine bağlı olduğunu ifade etti.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş, Ordu çevresinde ve Gürcistan'ın Batum şehri açıklarında bazı petrol sızıntılarının tespit edildiğini belirtti. Karataş, Rize'de Çayeli açıklarında da zaman zaman petrol sızıntılarının gözlemlendiğini ve jeolojik araştırmalar neticesinde Karadeniz'in yüksek potansiyel barındırdığını dile getirdi.

Türkiye'nin denizlerdeki doğal gaz ve petrol arama çalışmaları için kurduğu enerji filosunda toplam 6 gemi bulunuyor. Ülkenin ilk milli sondaj gemisi Fatih, 2017'de filoya katıldıktan sonra Karadeniz'de önemli keşiflere imza atmıştı. Fatih gemisi, Sakarya açıklarında yeni müjdeler için arama faaliyetlerine devam ediyor. Yavuz ve Kanuni sondaj gemileri de bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye'nin doğal gaz arama ve üretim çalışmalarıyla, enerji alanında daha da güçlenerek bölgedeki rolünü artırmayı hedeflediği gözleniyor.
TAKA/BİROL SANCAK

Editör: Ayşe Sancak