Yakın zamanda yaptıkları bir çalışmadan başlayan başkan İlyasoğlu, Keçilik Merkez Mezarlık Efsanesi’ni  derlediklerini ifade etti. Dernek olarak orada talan edilen mezarın çevre düzenlemesini yaptıklarının altını çizen İbrahim İlyasoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Keçilik Merkez Mezarlık Efsanesi çalışmamıza yönelik Turizm Müdürlüğüne müracatımızı yaptık. Kültür memleketin tapusudur. Ben bu sloganı artık her yerde kullanıyorum. Bizim hemen her kesimle neden aynı ortamı paylaşıyoruz. Çünkü kültür birlikteliğimiz var. Örneğin biz yıllarca alay edilen Melikli Hikayeleri Efsaneleri ile büyüdük. Hep alay edildik, hep utandık. Zenci olarak görüldü ama yaratıcı bize nasip etti. Bunların birer kültürel zenginlik olduğunu gördük ve UNESCO kapılarına kadar taşıdık. Yani demek istediğim memleketimizin bir çok sayısız kültürel değerleri var. Bu değerleri ortaya çıkarmalı, yaşatmalıyız. Bizler ki 81 ilde olmayan Haymana ve Afyonkarahisar Giresun Şehitliği ve daha Doğu bölgedekini saymıyorum bile; 42. ve 47. Alaylar yetiştirmişiz. Osman Ağa’mız gibi, Şehit Hüseyin Avni Alparslan gibi manevi liderlerimiz var. Dolayısıyla biz kültürel anlamda zengin bir iliz”diye konuştu.

GİRESUN DERNEKLER TARİHİNİ YAZIYOR

Daha önce hiç yapmadığı halde bir kültür kitabı yayınladığını söyleyen    Giresun Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı İbrahim İlyasoğlu, şu anda Giresun Dernekler Tarihi’ni yazdığını da not düşerek sözlerini şöyle tamamladı: “Giresun köy ve kent kültürünü de yazarak tamamlamayı istiyorum. Çünkü kaynak az. Ben uzun yıllar Giresun TSO’da görev yaptığım halde bazı bulgu ve belgelerde de tarihe ışık tutacak konular gördüm. Çok ayrı bir Çepni ve Türkmen memleketiyiz. Giresunumuzun potansiyeli dışarıdan görüldüğü üzere küçük değil, aksine büyük bir yer. Mesela bunu rahmetli eski belediye başkanımız sayın Mehmet Larçın ile çalıştığımdan örnekleyebilirim. Bir Rum mektup yazıyor ve diyor ki; Siz Rum’sunuz. Aslınız nesliniz helal. Sevindim onore ediyor, tebrik ediyor. Hemen rahmetli Mehmet Larçın başkan topluyor ekibini ve diyor ki; Bu adam bizi Rum yapmış. Hemen derhal tarihimizi ortaya çıkaralım. Nasıl çıkartalım; ülkücü , milliyetçi hocaları topluyor ve parası benden 2-3 defa Giresun Sempozyumu yapıyor. Bize gençliğimizde Çepni denildiğinde biz kızıyorduk, tepki gösteriyorduk. Biz o sayede Çepnilerin, has Türk, has vatansever, has memleketsever, dinini seven insanlar olduğunu yakinen gördük.O etkinlikler sayesinde Giresun tarihi patlama yarattı. Artık bu tartışılmaz bir konu oldu. Kitapta da bunun resmi kaynağı var. Orjinali var, orjinalinde özellikle yer verdim. O açıdan değerlerimize değer vermek lazım.”

SEDAT KARAKAYA

Editör: TE Bilisim