Aracımızın muayenesi için 9 Ekim günü, TÜVTÜRK’ ün sistemine girdik. Sistem “randevunuz onaylanmıştır”  Cevabını verdi. Ancak, 05346856834 telefondan şirketten arandık. Konuşmalarımız ve mesajlar telefonda kayıtlıdır. Detaya girmiyorum.

Özetin özeti. TüvTürk, milleten yüzde 60 aldığı faiz yetmemiş gibi, randevu almak içinde 20 TL  ücret alıyormuş. Hem de aracı firmalar aracılığı ile.
 Biz araç bilgilerini ve telefonlarımızı Tüv Türk’ün sistemine girdik. Bu bilgiler, aracı firmanın eline nasıl geçiyor? TüvTürk bu firmalarla ortak mı çalışıyor? İşin ilginç yanı: Bütün mesajlar www.tuvturk.com.tr  adına geldi. Aracı firmaya” hayır” dedik. Sisteme girip, ayrı bir randevu oluşturduk.
*
Gelelim konumuza. TC Merkez Bankası’nın yıllık faizi, kriz döneminde  bile  yüzde 24 dolaylarında.. TÜVTÜRK’ün yıllık faizi ise yüzde 60’i geçiyor.
Nasıl mı? Hep birlikte bakalım. İki yılda bir her araç, muayene istasyonuna gitmek zorundadır. Bugünkü fiyatı ile, sıradan binek bir araç için 227 TL alınıyor.
Neyin karşılığında? Sadece kontrol ve eksiklerinizi tespit etmek için. Başkada hiçbir iş yapılmıyor.
 Diyelim ki, hiçkullanmadığınız, garajınızda duran eski model aracınızın bir veya iki yıl unuttunuz. Veya ihmal ettiniz. Ya da kullandığınız araç. Hiç fark etmiyor..
TÜVRÜRK Muayene İstasyonu’na gittiğinizde. 226 lira 56 kuruş muayene ücreti ve bu ücretin geciken faizini ödemek zorundasınız.
*
Yapılan hesaba göre geciken her ay ve kesri için % 5 oranında faiz hesaplarlar. Aylık % 5, yıllık % 60, faiz ödersiniz. Bileşik faizi harcı...Ayrıca egzoz ölçüm bedeli olarak da 60TL ..
TÜVTÜRK, Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili tek şirkettir. Şirketin 209 sabit, 5 motosiklet, 76 gezici istasyon ve 16 gezici traktör istasyonu bulunmaktadır. Ayrıca egzoz gazı emisyon ölçümü de yapmaktadır.
TÜİK’in verilerine göre Şubat 2018 tarihi itibariyle Türkiye’de trafiğe kayıtlı motorlu araç sayısı 22 milyon 377 bin 559 adettir. TÜVTÜRK bunların tamamının muayenesini yapmaya tek yetkilidir.
Bu konuda tekel olan TÜVTÜRK; Yani Türkiye’de trafik şube ve bürolarına kayıtlı tüm motorlu araçların muayene işlemlerinde tek yetkili bir şirkettir. Rakibi yoktur yani tekeldir, monopoldür. Ballı lokmayı kapmıştır.
Bu ayrıcalıklı ve para basan şirketin ortakları kimlerdir?
Onu da Soner Yalçın cevaplıyor. 29 Eylül 2015 tarihli Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde; ‘’TüvTürk! Bakmayın adında “Türk” olduğuna; “Tüv” Almanca'dır, “TechnischerÜberwachungsVerein.” Yani, ‘’teknik denetim kurumunun’’ kısaltmasıdır. TüvTürk'ün sahibi kim? Doğuş Otomotiv! Ortağı ise, Alman TüvSüd!’’  Ayrıca, Londra merkezli özel sermayeli fon sahibi Bridgepoint de TÜVTÜRK’ün ortağıdır.
2005 yılına kadar Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı Muayene İstasyonlarına çok cüzi ücret karşılığı yapılan muayene işlemleri şimdi ortakları yabancı olan TÜVTÜRK’e yüksek ücretlerle 2005 yılından beri devredilmiştir.
Devlet denetimli soygun buna denir. Birde aracılar eklenmiştir..