Günümüzde aileler için tehlike oluşturan durumlardan birisi de akran zorbalığının bir çeşidi olan siber zorbalık. Akran zorbalığına daha ziyade ilkokul veya lise öğrencileri maruz kalırken siber zorbalığa, başta öğrenciler olmak üzere toplumun her kesiminden insanlar maruz kalmaktadır.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve hızlı yayılması neticesinde internet ortamına bağlı olarak siber zorbalık türü de hızlı yayılmaya başladı. Birilerine sanal alem üzerinden baskı yapılması, fotoşoplama yöntemi ile o kişinin başka bir kişiye dönüştürülmesi veya ona müstehcen görüntülerin gönderilmesi siber zorbalığa girmektedir.

Denetimsiz ortamlarda kurbana ait verilerin veya atılan iftiraların bir anda milyonlarca kişiye ulaşması, zorbalığa maruz kalanları çok daha zor durumda bırakmakta, bu zorbalığın yaygın etkisi akran istismarından daha fazla ve yıkıcı olmaktadır.

Günümüzde hızlı şekilde yayılan siber zorbalık akran zorbalığında olan fiziksel dengesizliği de ortadan kaldıracak niteliktedir. Okul ortamında fiziksel rekabete giremeyen, fakat bilgisayarı kullanma kabiliyeti iyi olan bireyler, kimliklerini gizleyerek hoşlanmadıkları kişilerden intikam almak ya da bireysel duygularını tatmin etmek için birilerine sosyal medya üzerinden akran zorbalığı yapabilmektedirler. 

Bazı gençleri,  intihara sürükleyecek olan oyunları oynamaya zorlamak veya bahis oyunlarına katılması için baskı yapmak da siber zorbalığı oluşturmaktadır.

Gençlerin, kendilerini beğendirmek ya da daha fazla ilgi çekmek amacı ile sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulundukları resimleri zaman sonra önlerine engel olarak çıkmakta, geçmişte yapmış oldukları küçük bir hata gelecekte aile saadetlerine engel olacak seviyeye ulaşmaktadır.

Bir kişi geçmişte sosyal medya üzerinden paylaşmış olduğu bir resmini silmiş olsa bile günün birinde yine o resimle karşılaşma ihtimali çok yüksektir. İnsanların bazı durumlara çok fazla anlam yüklemeleri, o anların önemini daha da artırmakta ve geçmiş, insanların geleceği için bir set oluşturmaya başlamaktadır.

Bu gibi durumların baskı aracı olarak kullanılması da siber zorbalık içine girmektedir. Siber zorbalığın etkisi akran zorbalığından daha uzun süreli devam edeceği için yıkıcı etkileri de daha fazla olmaktadır.

Akran zorbalığına erkekler; siber zorbalığa kızlar daha fazla maruz kalmaktadır. Siber zorbalığın potansiyel alanı içine genç, yaşlı, çocuk, bayan, erkek, her meslekten insanlar girebilmektedir.

Sanal alem, toplumda var olan sır, mahrem kavramlarını öldürmekte, internet ortamına düşen bir fotoğrafın mahremiyeti ve sırrı kalmamaktadır. İnsanımızın bu gibi duygularını hızla yozlaştıran internet ortamı, gençlerimiz için büyük bir tuzak olmaktadır.

Yapılan araştırmalar, siber zorbalığa maruz kalan kişilerin bunu aileleri paylaşmaktan çekindikleri ve bu nedenle maddi manevi açıdan çok daha fazla mağdur oldukları görülmüştür. Bu nedenle aileler çocukları ile bu durumu açık şekilde konuşmalı, risk unsuru taşıyan internet sitelerine girmemelerini tembih etmeli, onlara, tanımadığı kişilerle sanal alemde veya yüz yüze iletişimde bulunmamasını, bu tip zorba durumu ile karşılaştığında bunu ailesi ile paylaşmasını ve olur olmaz her fotoğrafı, her iletiyi sosyal medyada paylaşmamasını tavsiye etmelidir.