Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Özoran 50 yılını sağlık hizmetlerine vermiş bir isim.

Dünya 1,5 yıldır Covid-19 salgınına karşı başta aşı olmak üzere bağışıklık sistemleri geliştirmeye çalışıyor.

Salgın tek başına sağlığı değil, sosyal hayatı, ekonomiyi her şeyi büsbütün tesiri altına almış durumda.

İnsanlar geleceklerini bu zorlu süreçten sonra nasıl kurgulayacaklar.

Meslek seçimlerinde neye dikkat etmek gerekir, öyleya ömür sermayesi geri gelmemekle birlikte vakit kaybının ilerde telafisi mümkün olmayacaktır.

Prof. Özoran, binlerce öğrencinin sorumluluğu, yükü üzerinde ve gençlere yol göstermek adına da Türkiye’nin gelecek beklentisinde olan çocukları için ışık verici şeyler söylüyor.

Özoran yerel çapta Avrasya Üniversitesi’nin rolüne işaret ederek şunun altını çizdi; ‘4614 mezun, 2609 mevcut sağlık öğrencimiz ile ülkemizin sağlık ordusuna güç katıyoruz. Mevcut öğrencilerimizin süreçte üstlendiği sosyal sorumluluk projeleri de takdire şayan.’

Her alanda örnek olarak aldığımız, gıpta ile baktığımız Avrupa ve Amerika sağlık hizmetlerinde büyük ölçüde sınıfta kalmıştır.

Türkiye büyük mali yüklere karşın sağlıkta kararlıkla adımlar attı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi(SBF)’nin tüm bölümleri pandemi gibi toplum sağlığı sorununda çok büyük önem kazandı.

Sosyal Hizmet bölümünde, her yaş grubu için seçilmiş gruplar, engelliler, kronik hastalar vb. psikolojiden sosyolojiye, bakım hizmetleri ve bu alandaki öğrenci mezunlar da önemli katkı veriyor.

Keza, Sosyal Hizmet, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü; Hemşirelik Bölümü, ebelik bölümü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü tıpkı Egzersiz ve Spor Bilimleri ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinin önemi artmış durumda.

Gelecekte sağlık, sanayi kadar, teknoloji kadar, tarım kadar işgücü ve istihdam kadar başat sektör olarak kalmaya devam edecek.

Özoran’ın açıklamasıyla sadece hemşirelik noktasında işin ehemmiyeti anlaşılıyor, gençler bu noktada tercihlerini belirleyeceklerdir.

Zira, hemşirelik bölümü, pandemi döneminde hasta bakımı ile 24 saat ilgilenmesi açısından hemşirelerin diğer sağlık çalışanlarına kıyasla çok daha güçlü vazgeçilmez öneme sahip olduğunu gösterdi.

Ayrıca pandemi gibi olağanüstü hallerde bu konuda özellikle eğitim almış halk sağlığı hemşirelerinin korunma başta olmak üzere ihtiyaç olduğunu gösterdi.

Hemşirelik bir aile bireyi gibi hastaya en yakın olan sağlık çalışanıdır. Hastanın tanı tedavi çalışmalarını hekim planlar fakat tüm tıbbi uygulamaların takibini yapan ve bunların başarılı olması için psikolojik desteği sağlıyor.

Hemşirelik, alanında bugüne kadar alışageldiğimiz branşlar–dallar arasında hemşirelik daima ön planda oldu.

Yakın gelecekte hastanın yanı başında olmanın yanı sıra danışman olarak eş zamanlı çevrimiçi hemşirelik hizmetleri koruyucu önlemler alanında ön plana çıkacaktır.

Bu noktada hemşirelik, sadece fiziksel uygulamalar değil; insani yönü açısından hastalara psikolojik destek sağladığından daima ön planda olmayı sürdürecektir.

Avrasya üniversite kurulduğu güen itibaren sağlık ve rehabitasyon bölümlerine büyük önem verdi.

Dahası Üniversitesi çağın mesleklerini yakın takip etti o bölümleri getirmekten imtina etmedi.

Pandemi etkilese de pandemi sonrasında bu bölümlerden mezun olacak öğrenciler sağlığın hizmetine taze kan olarak sunulacak.

Avrasya üniversitesi için altını çizerek söyleyeceğim iki çok önemli söz var.

Bunlardan birisi sağlık hizmetleri verilirken pratik konusunda daha fazla uygulama yapılmalı.

Mühendislik fakültelerindei ise her bölüm için daha fazla laboratuar, deneysel yatırım ve çalışma olmalı. O zaman öğrencisi sayısını da katlar.